Ziua Îndrăgostiților 2024. Ce trebuie neapărat să faci de Sfântul Valentin, să ai parte de iubire

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 12.02.2024 - 13:01
Valentine's Day Foto: Freepik.com
Ce trebuie neapărat să faci de Sfântul Valentin, să ai parte de iubire Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Îndrăgostiți Foto: Freepik.com

Valentine's Day este o sărbătoare mult așteptată de toți îndrăgostiții din întreaga lume. Românii își sărbătoresc de multă vreme iubirea pe 14 februarie deși exista deja o sărbătoare similară pe 24 februarie. Puțini știu însă cine a fost Sfântul Valentin.

SHARE

Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită anual la data de 14 februarie. Acum îndrăgostiții au un motiv în plus să-și declare iubirea. Românii au două zile ale îndrăgostiților în luna februarie. 

De Valentine's Day sunt tot felul de tradiții și superstiții în țările unde se sărbătorește. Însă foarte puțini știu cu adevărat cine este Sfântul Valentin.

Ziua Îndrăgostiților 2024. Ce trebuie neapărat să faci pe 14 februarie, să ai parte de iubire

Sunt multe legende legate de originile acestei sărbători. Unele susţin că sărbătoarea din 14 februarie îşi are originile în perioada romană, în festivalul păgân al Lupercaliilor, ce marca venirea primăverii, cu ritualuri de fertilitate şi găsirea perechii.

Alţii leagă această sărbătoare de Sf. Valentin, un personaj înconjurat, la rândul său, de numeroase legende. Se pare, că Sf. Valentin a fost un preot care a trăit la Roma, în perioada secolului al III-lea.

Citește și: AMUZANT De Valentine's Day arată-i că o/îl iubești cu ajutorul politicianului tău favorit

El îi căsătorea, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi, încălcând hotărârea împăratului Claudius II care interzicea căsătoria bărbaţilor tineri. El considera că astfel aceştia puteau fi soldaţi mult mai buni decât cei care aveau familii. Descoperit, preotul a fost ucis, notează https://www.history.com/.

Sfântul Valentin a fost arestat și torturat, ca să renunțe la credință lui, însă a refuzat, și chiar a încercat să-l convertească la creștinism pe împărat. În cele din urmă, el fost decapitat în anul 269.

Înainte de martiriul său, spune o legendă, Sfântul Valentin s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius, care era oarbă și căreia el i-a redat vederea. Cel care a binecuvântat iubirea atâtor cupluri nu a putut să fie fericit cu femeia iubită, iar mesajul său de adio, adresat tinerei și semnat “Al tău Valentin”, este considerat primul “bilețel de dragoste”.

De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse obiceiuri legate de această zi, iar tradiția modernă de a oferi ciocolată cadou a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, datorită lui Richard Cadbury, fiul celebrului producător de ciocolată John Cadbury.

În România, Ziua Îndrăgostiților se sărbătorește de două ori. O dată pe 14 februarie și a doua oară pe 24 februarie, când sărbătoarea este denumită Dragobete. În această zi, tinerii se duc în păduri să culeagă flori colorate, în timp ce alte cupluri își spală fața cu zăpadă în semn de noroc.

În Japonia, femeile sunt cele care oferă cadouri bărbaților pe 14 februarie, în special ciocolată, iar tipul de ciocolată oferit depinde de natura relației dintre cei doi. De exemplu, ciocolata obișnuită este oferită din obligație șefilor, colegilor și prietenilor, în timp ce ciocolata fină este destinată iubitului, logodnicului sau soțului.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 13 februarie. Cine este tânărul care a refuzat căsătoria cu o fată frumoasă

O lună mai târziu, pe 14 martie, este Ziua Albă în Japonia, când bărbații răsplătesc gestul femeilor din viața lor oferindu-le cadouri, de obicei, din categoria non-alimentară.

În Coreea de Sud, femeile oferă ciocolată bărbaților, iar bărbații răspund cu, cadouri, excluzând ciocolata.

În Finlanda, multe cupluri se logodesc sau chiar se căsătoresc pe 14 februarie, dar această zi este mai mult dedicată prieteniei decât iubirii, servind drept ocazie pentru schimburi de cadouri simbolice între prieteni.

În anumite regiuni din Marea Britanie, în seara de Sfântul Valentin, fetele își pun frunze de dafin sub pernă și mănâncă ouă cu sare, sperând că astfel își vor visa alesul în acea noapte.

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineață și se așează la fereastră, sperând că primul bărbat pe care îl vor vedea, sau unul care seamănă cu el, va deveni soțul lor în cursul acelui an.

Cuplurile vietnameze adoptă obiceiul de a se îmbrăca asortat de Ziua Îndrăgostiților, alegând aceeași îmbrăcăminte și culori.

În Danemarca, bărbații trimit flori și poezii femeilor de care sunt îndrăgostiți.

În trecut, în Franța, în ajunul Sfântului Valentin, persoanele singure mergeau la casele celor pe care îi admirau și strigau în fața acestora.

Dacă erau respinși, reveneau a doua zi și ardeau pozele persoanelor care i-au respins. Acest obicei a fost ulterior interzis.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească.

Citește și: Dealul dragostei din Apuseni, locul în care moții se iubeau cu foc. A ajuns celebru în toată lumea

Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri.

Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. În tradiţia suedeză  sărbătoarea îndrăgostiţilor era pe 12 martie, ziua Sf Gregor.

Peste ocean, americanii au început, probabil, să schimbe "valentine" la începutul anilor 1700. Primele felicitări produse în serie au început să fie vândute de prin anii 1840, de către Esther A. Howland (1828-1904). Cunoscută şi sub numele de "Mama Îndrăgostiţilor", ea a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate, scrie Agerpres. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te