România, "cea mai beată țară de pe Pământ", conform datelor Organizației Mondială a Sănătății

DE Elena Petrescu | Actualizat: 26.07.2024 - 14:59
România, "cea mai beată țară de pe Pământ", conform datelor Organizației Mondială a Sănătății - Foto: Pixabay(imagine cu rol ilustrativ)

România, "cea mai beată țară de pe Pământ", conform datelor Organizației Mondială a Sănătății. Potrivit unor date colectate recent de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 2,3 miliarde de persoane consumă alcool în prezent.

SHARE

România, "cea mai beată țară de pe Pământ", conform datelor Organizației Mondială a Sănătății. Potrivit unor date colectate recent de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 2,3 miliarde de persoane consumă alcool în prezent.

România, "cea mai beată țară de pe Pământ", conform datelor Organizației Mondială a Sănătății

În timp ce consumul de alcool este în mod clar o tendință mondială, există unele țări care au rate de consum de alcool mai mari decât media.

Printre țările de pe această listă se numără Irlanda, Germania și Polonia, însă țara cu cea mai mare rată a consumului de alcool a fost supranumită "cea mai beată țară de pe Pământ".

La nivel mondial, rata medie de consum de alcool pe persoană este de 5,5 litri pe an.

Citește și: Cum să răcești berea în doar 7 minute? Două trucuri ce te vor ajuta în zilele caniculare

 Noile cifre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că europenii sunt cei mai mari bețivi din lume, consumând în medie 9,2 litri de alcool pur (echivalentul a 460 de halbe) în fiecare an. 

Comparativ cu o medie internațională de 5,5 litri (275 de halbe) pe persoană.

Cei mai mari băutori din Europa sunt chiar la noi, în România, unde bărbații reușesc să bea echivalentul a 1365 de halbe pe an, iar femeile beau 500 de pahare de vin.

În schimb, s-a constatat că în Turcia se bea cel mai puțin. Țara predominant musulmană a crescut taxele pe alcool și a limitat disponibilitatea băuturilor, mulți locuitori abținându-se din motive religioase. 

Italia, cunoscută pentru dragostea sa pentru mâncare și vin, a fost surprinzător de cuminte. Oamenii de acolo beau anual echivalentul a 635 de beri sau 233 de pahare de vin.

Albania, una dintre primele țări din lume în ceea ce privește cultivarea canabisului, conform Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate, bea și mai puțin. Cetățenii săi consumă doar 420 de beri sau 127 de pahare de vin pe an. 

Citește și: Berea fără alcool care te poate lăsa fără permis. Producătorul a retras-o imediat de la vânzare

Dr. Gauden Galea, consilier special pe probleme de sănătate al directorului OMS pentru Europa, a declarat: "Când ne uităm la cel mai recent raport global privind starea alcoolului, una dintre regiunile OMS iese în evidență.

'Regiunea europeană continuă să dețină recordul de neinvidiat de a avea cele mai ridicate niveluri de consum de alcool și daunele aferente la nivel mondial, precum și cel mai mic număr de abstinenți.

"Daunele cauzate de alcool pot fi devastatoare pentru sănătate și bunăstare și nu doar în ceea ce privește persoana care consumă alcool, ci fiind vorba și de violența domestică, rănile, accidentele, destrămarea familiei și sănătatea mintală.

'Țările trebuie să facă un efort puternic pentru a pune în aplicare politicile despre care știm că sunt eficiente în reducerea consumului de alcool.'

Românii beau 4,6 unități de alcool pe zi (36,9 g de alcool pur), echivalentul a aproape două halbe și jumătate sau trei pahare de vin.
La nivel european, bărbații au consumat de aproape patru ori mai mult alcool pur (14,9 litri) decât femeile (4,0 litri) pe an.

OMS a declarat că "au existat puține sau niciun progres" în reducerea consumului de alcool în conformitate cu obiectivul său de a reduce consumul cu 10%.

Datele sale arată că existau peste 470 de milioane de băutori în Europa în 2019, ceea ce înseamnă că doi din trei adulți consumau alcool.

Se estimează că unul din 10 adulți din regiune are o tulburare legată de consumul de alcool, iar aproape unul din 20 trăiește cu dependență de alcool.

În ciuda acestor statistici alarmante, doar 12 din 53 de țări au făcut progrese semnificative în ceea ce privește reducerea cantității de alcool consumate.

Dr. Carina Ferreira-Borges, consilier pe probleme de alcool la OMS, a declarat: "Nivelurile ridicate ale consumului de alcool și daunele asociate în Europa sunt un indiciu clar că nu facem suficient.

'Plătim un preț greu pentru lipsa noastră de inițiativă, alcoolul cauzând sute de mii de boli și leziuni cardiovasculare, cancere și ciroză hepatică în regiunea noastră'.

Alcoolul este una dintre principalele cauze de deces în Europa și se află la originea a aproape 800.000 de decese în fiecare an - 9 % din totalul deceselor din regiune.

În fiecare zi, aproximativ 2200 de europeni mor din cauze legate de alcool, în principal din cauza bolilor de inimă și a cancerului legat de consumul de alcool.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), alcoolul este unul dintre agenții cancerigeni de "grup 1" din lume.

OMS a recomandat țărilor să crească taxele pe alcool, să restricționeze comercializarea acestuia și să reducă disponibilitatea pentru a reduce numărul de decese.

Un proiect desfășurat în Lituania, Letonia și Estonia a arătat că oamenii consumă mai puțin alcool și trăiesc mai mult după implementarea politicilor de control al consumului de alcool.

Dr. Galea a declarat: "Avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a reduce consumul de alcool și daunele asociate acestuia. Ceea ce ne trebuie acum este voința politică de a pune în aplicare aceste politici bazate pe dovezi.

Citește și: Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific

Trebuie să ne accelerăm eforturile și să ne angajăm să facem schimbările necesare pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populațiilor noastre".

Decesele cauzate de alcool au crescut în Regatul Unit de zeci de ani, dar au crescut brusc în martie 2020, după intrarea în vigoare a primului blocaj național, și s-au înrăutățit progresiv.

Datele Biroului Național de Statistică, care nu includ bolile "legate de alcool", cum ar fi cancerul, au arătat că majoritatea deceselor sunt legate de problemele și dependența de alcool pe termen lung - 76 % dintre cazuri fiind legate de boala hepatică alcoolică.

În 2022, peste 500 de persoane au murit din cauza otrăvirii accidentale sau intenționate cu alcool.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te