Sărbătoare religioasă pe 7 februarie. Cine este pescarul fără carte devenit preot. Vindeca oamenii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.02.2024 - 07:25
Sfântul Ierarh Partenie Foto: Arhiva

Pe 7 februarie credincioșii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Ierarh Partenie, un fost pescar devenit preot. El era foarte bun cu oamenii.

SHARE

În 7 februarie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Partenie. De meserie pescar, foarte bun și milostiv cu oamenii, a devenit preot. 

El era cunoscut pentru darul său de a vindeca oamenii stăpâniţi de duhuri rele.

Sărbătoare religioasă pe 7 februarie. Sfântul Ierarh Partenie, pescarul devenit preot

Născut în Melitopole, Misia (Asia Mică), Sfântul Partenie era fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Hristofor.

Cunoscut pentru firea sa bună, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetăţii Melitopole, Filip, care l-a trimis să înveţe carte, după care l-a hirotonit preot, conform Agerpres.

Citește și: Sărbătoare mare pe 3 februarie. Cine este Sfântul care a fost ”pedepsit” să trăiască 360 de ani

Pentru nevoinţa sa şi pentru sfinţenia vieţii sale a primit de la Dumnezeu daruri minunate de vindecare a celor suferinzi. Pentru aceasta a fost hirotonit episcop al Lampsacului de arhiepiscopul Cizicului, Ahilie.

Locuitorii acestei cetăţi erau însă în cea mai mare parte închinători la idoli. „De aceea nu înceta sfătuindu-i, mustrându-i, rugându-i şi arătându-le calea adevărului şi făcând minuni întru numele lui Hristos, tămăduind pe bolnavii lor, până ce i-a adus la cunoştinţa adevăratului Dumnezeu”. (Vieţile Sfinţilor)

Mulţi vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos şi se botezau.

Darul de a vindeca

Sfântul Partenie este cunoscut pentru darul său de a vindeca oamenii stăpâniţi de duhuri rele.

A venit odată la dânsul un om care avea în sine un duh necurat. Apropiindu-se de omul lui Dumnezeu, adică de Partenie, sfântul i-a spus acestui duh rău să iasă din zidirea lui Dumnezeu.

„Şi unde îmi vei poruncii să mă duc”, a întrebat cel izgonit. Sfântul i-a zis lui: „Îţi dau eu un loc unde să mergi”. Zis-a lui diavolul: „Mi se pare că îmi vei zice să mă duc în porci”. Grăit-a lui sfântul: „Ba nu, îţi voi da ţie un om, în care intrând să locuieşti, dar numai din acesta acum să ieşi”.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

„Cu adevărat o vei face aceasta, sau numai grăieşti aşa că să mă scoţi de aici?”, spune diavolul. „Cu adevărat îţi zic că am un om gata, în care, intrând, să locuieşti de vei voi, dar să ieşi din omul acesta degrabă”.

Diavolul, plecându-se la asigurarea Sfântului Partenie, cerea să-şi câştige făgăduinţa de la dânsul. Atunci Sfântul Partenie a zis: „Iată, eu sunt omul, intră şi locuieşte în mine”.

Diavolul, ca de foc arzându-se, i-a strigat că nu poate el să intre în casa lui Dumnezeu. Acestea zicându-le, a ieşit şi s-a dus în locuri pustii şi neumblate, iar omul acela a rămas sănătos.

De Sfântul Partenie, credincioșii merg la biserică, se închină și aprind o lumânare. Cei bolnavi se roagă pentru sănătate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te