Vârsta la care dacă fumezi pierzi controlul asupra ta. De ce le e greu tinerilor să se lase de fumat

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.06.2024 - 12:31
Vârsta la care dacă fumezi pierzi controlul asupra ta. De ce le e greu tinerilor să se lase de fumat - Foto: Freepik.com (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cei care încep să fumeze de la vârste fragede își afectează părțile creierului responsabile de autocontrol și inhibiție. De ce le este greu tinerilor să se lase de fumat?

SHARE

Persoanele care încep să fumeze în adolescență pot avea mai puțină materie cenușie în două regiuni ale creierului care joacă un rol central în căutarea plăcerii, autocontrol și asumarea riscurilor.

Citește și: O femeie a slăbit 90 de kg. A început prin a merge 10 minute pe jos. Ce alimente a inclus în dietă?

Analizând datele de imagistică cerebrală de la peste 800 de persoane cu vârste de 14, 19 și 23 de ani, cercetătorii au descoperit că părțile cortexului prefrontal păreau mai mici la cei care s-au apucat de fumat la o vârstă fragedă, conform unui articol IflScience.

Cortexul prefrontal reglează diverse aspecte ale funcției cognitive, inclusiv evaluarea riscului și inhibarea răspunsului. Se crede că deficitele din această regiune a creierului pot fi legate de comportamente nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alcool și abuzul de droguri.

Tinerii care se apucă de fumat au mai puțină materie cenușie față de cei nefumători

După ce au examinat scanările cerebrale și informațiile comportamentale ale sute de tineri din Marea Britanie, Irlanda, Franța și Germania, cercetătorii au observat că cei care au început să fumeze în adolescență aveau mai puțină materie cenușie în partea stângă a cortexului prefrontal la vârsta de 14 ani decât cei care nu au consumat țigări.

Citește și: Cum ajung românii nefumători să aibă cancer pulmonar? Zonele și clădirile cele mai expuse

În studiul lor, autorii explică faptul că o materie cenușie redusă în această parte a creierului poate duce la „dezinhibiția comportamentală datorată reducerii consecințelor încălcării regulilor”, ceea ce îi face pe tineri mai predispuși să fumeze. Așadar, tinerii care se apucă în adolescență de fumat au mai puțină materie cenușie în această parte a creierului.

„În studiul nostru, materia cenușie redusă în cortexul prefrontal stâng este asociată cu un comportament crescut de încălcare a regulilor, precum și cu experiențele timpurii de fumat”, a explicat autorul studiului, Trevor Robbins, într-un comunicat.

Citește și: De ce nu trebuie să fumezi în mașină? Concentrația de substanțe cancerigene e uriașă pentru copii

„S-ar putea ca această încălcare a regulilor să ducă la încălcarea normelor anti-fumat”, a mai spus Robbins.

Constatând această asociere, cercetătorii spun că această trăsătură poate reprezenta un „biomarker ereditar” pentru dependența de nicotină.

Fumatul reduce materia cenușie în partea dreaptă a cortexului prefrontal

În schimb, ei au constatat că reducerile volumului materiei cenușii în partea dreaptă a cortextului prefrontal apar doar după inițierea fumatului, sugerând că utilizarea țigărilor declanșează o pierdere a funcției în această parte a creierului.

La momentul inițial, fumătorii și nefumătorii prezentau volume similare de materie cenușie în cadrul cortextul prefrontal drept, dar apoi s-a observat o reducere accelerată a volumului de materie cenușie de la vârsta primului consum de țigări la fumători.

Citește și: Fumatul interzis în locurile publice, chiar și terasele în aer liber. Inclusiv țigările electronice

Având în vedere că această parte a creierului joacă un rol central în căutarea senzațiilor tari, autorii spun că „în urma acestei inițieri a fumatului, reducerea volumului materiei cenușii în cortexul prefrontal drept poate încuraja în continuare fumatul prin eliminarea constrângerilor asupra căutării de recompense, proces care se întâmplă în această parte a creierului”.

Rezumând aceste constatări, autorul principal al studiului, profesorul Tianye Jia, a explicat că „o cantitate mai mică de materie cenușie în partea stângă a cortexului prefrontal este legată de comportamente care cresc probabilitatea de a fuma în adolescență”.

Citește și: Ce spun specialiștii despre cei care nu se lasă de fumat pentru a se menține slabi? Crește grăsimea

„Fumătorii se confruntă apoi cu o pierdere excesivă de materie cenușie în cortextul prefrontal drept, care este legată de comportamente care întăresc consumul de substanțe. Acest lucru poate oferi o explicație cauzală a modului în care fumatul este inițiat la tineri și cum se transformă în dependență."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te