Accesul la averile demnitarilor, oprit 18 zile dintr-un motiv dubios. Șeful ANI: 3 case, 11 terenuri

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.07.2024 - 09:28
Accesul la averile demnitarilor, oprit 18 zile dintr-un motiv dubios. Șeful ANI: 3 case, 11 terenuri - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Newsweek a scris, în urmă cu mai multe zile, despre o situație extrem de dubiaosă care are loc la Agenția Națională de Integritate. Instituția, care deține o arhivă imensă cu declarațiile de avere ale demnitarilor, a suspendat accesul publicului. Motivul invocat este ridicol.

SHARE

Agenția Națională de Integritate a oferit un răspuns foarte ciudat, după ce Newsweek a scris că portalul unde poți consulta declarațiile de avere ale politicienilor și demnitarilor plătiți din bani publici nu funcționează.

Accesul la averile demnitarilor, oprit 18 zile dintr-un motiv dubios. Șeful ANI: 3 case, 11 terenuri

Newsweek a arătat, în urmă cu 5 zile, că site-ul integritate.eu care arhivează toate declarațiile de avere dn 2009 până în 2024 nu funcționează. Ne-am adresat ANI care administrează portalul bănuind chiar că ar putea ca, dintr-un motiv sau altul, arhiva ANI să se fi pierdut.

Citește și: 10 zile de când declarațiile de avere ale politicienilor sunt „la secret”. ANI invocă o defecțiune

După ce am trimis întrebările, ANI a ales să posteze un răspuns pe site-ul instituției din care aflăm, stupefiant, că „nefuncționalitatea Portalului declarațiilor de avere și de interese a fost cauzată de defectarea sistemului de climatizare al serverelor ce asigură operarea acestuia. 

În vederea identificării surselor generatoare și înlocuirea componentelor defecte, începând cu data de 17 iunie a fost necesară suspendarea în regim de urgență a funcționării echipamentelor tehnice, pe întreaga durată a procedurii.

Citește și: Portalul declarațiilor de avere, defect exact când politicienii, primarii depun declarațiile pe 2024

În consecință, au fost efectuate demersurile necesare de remediere a defecțiunilor survenite, iar în prezent, se desfășoară procedura de repunere în funcțiune a serverelor ce asigură operarea Portalului declarațiilor de avere și de interese”.

Un motiv ciudat

Altfel zis, accesul la documente care ar putea indica dacă politicienii fură... Accesul la declarațiile de avere ale unor miniștri, deputați primari, prefecți, din analiza cărora am putea deduce dacă există suspiciuni că au primit foloase necuvenite, este blocat de o problemă de climatizare.

Pe care niciun specialit IT nu o poate rezolva în România.

Președintele Moise face bine

Nici măcar acces la delcrația de avere din 2024 a șefului ANI, Moise Florin, nu există.

Din CV-ul acestuia reiese că a terminat ASE și Institutul Dimplomatic. Din 2012 a lucrat doar la Agenția Națională de Integritate, prima slujbă fiind de consilier la cabinetul președintelui.

Din declarația de avere de anul trecut reiese că Moise are 11 terenuri și 3 case. Pentru „prestația” ca șef al ANI, primește 11.000 le net pe lună.

 

 

Un specialist contactat de Newsweek spune că o eroare care nu poate fi rezolvată într-o asemenea perioadă de timp ridică multe semne de întrebare.

„Când o eroare apare la un site care deține o asemenea arhivă, sunt chemați specialiști din alte instituții să o rezolve. Sunt chemați să rezolve problema cei mai buni specialiști din România. Tare mă tem ca nu cumva să fie o problemă gravă, să nu se fi pierdut o parte din arhivă. Sau poate a fost supus unui atac cibernetic”, a spus un specialist în IT pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te