Alimentul consumat zilnic de români care cauzează riduri și îmbătrânește pielea. Cum îl înlocuim?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 05.07.2024 - 07:15
Alimentul consumat zilnic de români care cauzează riduri și îmbătrânește pielea. Cum îl înlocuim? - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Alimentul consumat zilnic de români care cauzează riduri și îmbătrânește pielea. Cum îl înlocuim? Ce spun specialiștii și despre ce aliment este vorba?

SHARE

Alimentul consumat zilnic de români care cauzează riduri și îmbătrânește pielea. Cum îl înlocuim? Ce spun specialiștii și despre ce aliment este vorba?

Alimentul care cauzează riduri și îmbătrânește pielea

Dacă încă nu știați, alimentul la care facem referire astăzi este ZAHĂRUL. Cu toţii ştim că zahărul nu este prietenul sănătății, dar nici al unei diete. Acesta îngraşă foarte tare, dar poate duce și
la dezvoltarea anumitor boli pe termen lung, atrag atenția medicii specialiştii, însă știai faptul că acest aliment nociv este strâns legat şi de riduri?

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le faci pentru un abdomen plat, fără dietă și fără să mergi la sală

Nimeni nu iubește acele semne inestetice care apar pe ten odată cu trecerea anilor, însă Dr. Mihai explică faptul că dacă ne dorim să avem mai puține riduri, ar trebui să ajustăm și porția de prăjituri pe care o consumăm într-o zi.

„Renunţă la câteva prăjituri din când în când, pentru a avea mai puține riduri. Prăjitura aia pe care o mănânci e posibil să-ţi aducă un rid în plus pe faţă, pentru că duce la glicare. Mai întâi, descrise în contextul diabetului, produsele avansate de glicare se formează prin intermediul unui tip de reacție nonenzimatică numită glicarea.

Creşterea acumulării acestor produși în ţesuturile umane a fost asociată cu boala renală în stadiul terminal, boala pulmonară obstructivă cronică și, recent, îmbătrânirea pielii.", a spus Dr. Mihail pe rețelele de socializare.

Un român consumă în medie 30 kg de zahăr anual. Nu e de mirare că din ce în ce mai mulți oameni au probleme cu greutatea, fac diabet sau carii. În plus, consumul de zahăr afectează și pielea. Mai exact, îmbătrânim mai repede.

Zahărul ne distruge din toate punctele de vedere

Toate componentele dulci din mâncare, în final, partea glucidică se va transforma în molecule unice de glucoză și fructoză. Acestea au dezavantajul că se lipesc la propriu de fibrele de colagen, unind astfel fibrele între ele.

La nivelul pielii este o abundență de fibre de colagen și de elastină, acestea fiind structuri proteice, iar fenomenul de lipire, numit și de glicare, produce alipirea acestora, adică pielea va arăta îmbătrânită, se vor forma mai multe riduri.

Așadar, fenomenul de glicare înseamnă fenomenul prin care se distrug fibrele de colagen și elastină, contează și câtă apărare în fața acestui proces există, spune dr. Ruxandra Pleșea.

Apărarea ține de calitatea somnului, de aportul de grăsimi antiinflamatorii, de aportul de antioxidanți din mâncare sau poate chiar din suplimente, adaugă medicul diabetolog.

Atenție, zahărul nu există numai în dulciuri! Se găsește în pâinea feliată, de exemplu, în iaurturile cu fructe, în produsele de patiserie, în lactatele cu arome, produse moderne cu care încercăm pe de o parte să mărim consumul de lactate, dar pe de altă parte, ca să fie prietenoase, le punem zahăr.

Citește și: ”De la măsura XL, la XS”. Dieta super ușoară prin care o tânără a slăbit 30 de kilograme într-un an

Se găsește în toate produsele procesate care au o viață lungă, pentru că zahărul este și un foarte bun și ieftin conservant, iar pentru că o să ajungem și la numeroasele denumiri ale zahărului trebuie să amintim aici siropul de glucoză, fructoza, care este cap de lista că fiind cel mai dăunător și cel mai prezent astăzi în produsele procesate.

Cu ce înlocuim zahărul?

Oamenii încep să își dea seama că nu e sănătos zahărul și să îl înlocuiască cu variante naturale: brut, de cocos, stevia.. Zahărul brun are un indice glicemic mai scăzut, să spunem că este mai cumsecade decât vărul său sintetizat în laborator zahărul alb.

Sunt aceste siropuri de arțar, dar dacă sunt consumate frecvent și mai mult de câteva lingurițe pe zi vor produce în final aceleași efecte, ele în organism se vor transforma în acea moleculă unică de glucoză care ne lipește fibrele de colagen și ne îmbătrânește.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te