VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul

DE Catinca Doboș | Actualizat: 03.05.2024 - 10:29
VIDEO Cum arată și unde se află aeroportul cât o țară? E de trei ori mai mare ca Bucureștiul - Foto: EurAsian Times

Un aeroport internațional se întinde pe o suprafață cât o țară și e de trei ori mai mare ca Bucureștiul. Este cel mai mare aeroport din lume și a intrat în Cartea Recordurilor.

SHARE

Arabia Saudită uimește prim ambițiile sale în domeniul aviației cu Aeroportul Internațional Regele Fahd.

Întinzându-se pe o suprafață impresionantă de 780 km pătrați, Aeroportul Internațional Regele Fahd nu este doar un aeroport, este practic un oraș, relatează un articol al EurAsian Times.

Cel mai mare aeroport din lume, de trei ori cât Bucureștiul

Cartea Recordurilor Guinness recunoaște acest aeroport ca fiind cel mai mare aeroport de acest tip.

Citește și: Unde va apărea un nou aeroport în România? Va avea o zonă de promenadă și dotări moderne

Aeroportul Internațional Regele Fahd e de peste 3 ori mai mare decât Bucureștiul și are o suprafață aproape egală cu orașul New York.

El depășește întreaga suprafață a Bahrainului, o țară vecină care se mândrește cu trei aeroporturi.

Magnitudinea Aeroportului Internațional Regele Fahd devine și mai evidentă atunci când se ia în considerare capacitatea sa de a găzdui mai multe orașe mici din India, fiecare având de obicei o suprafață de aproximativ 121 de kilometri pătrați.

Citește și: A băut o cafea de la un tonomat din aeroport și a făcut șoc anafilactic. Ce se afla în pahar?

De asemenea, dimensiunea sa eclipsează cu o marjă semnificativă alte aeroporturi importante, precum Aeroportul Internațional Denver (DEN) (al doilea cel mai mare aeroport) și Aeroportul Internațional Dallas Fort Worth (al treilea cel mai mare aeroport).

Aeroportul operează cel mai scurt zbor comercial din lume

Numit în onoarea regelui Fahd bin Abdulaziz, care a condus Arabia Saudită timp de 23 de ani până la moartea sa în 2005, aeroportul de lângă Dammam a devenit un centru esențial pentru transportul aerian din regiune.

Operând 37 de companii aeriene care deservesc 43 de destinații, Aeroportul Internațional Regele Fahd este conectat la destinații din Orientul Mijlociu și din subcontinentul indian.

Citește și: Aeroport Internațional inundat după o ploaie torențială. 45 de zboruri au fost anulate

În plus, aeroportul facilitează conectivitatea internațională cu zboruri de mare capacitate spre Europa, operate de transportatori importanți precum Lufthansa și KLM, cu destinațiile Frankfurt (FRA) și Amsterdam (AMS).

În plus față de rețeaua sa extinsă, Aeroportul Internațional Regele Fahd operează unul dintre cele mai scurte zboruri comerciale din lume, care se întinde pe o distanță de doar 76 de kilometri, până la Aeroportul Internațional Bahrain (BAH).

Aeroportul Regele Fahd, dovada excelenței în domeniul aviaței

De la înființarea sa în 1999, Aeroportul Internațional Regele Fahd (KFIA) a reprezentat un simbol al angajamentului Arabiei Saudite față de conectivitatea globală și excelența în domeniul aviației.

Citește și: Ce a pățit o turistă pe aeroport în timp ce venea din vacanță. Un angajat a lăsat-o fără nimic

De-a lungul anilor, acest aeroport a evoluat într-un loc plin de viață, facilitând experiențe de călătorie fără întreruperi pentru milioane de pasageri anual, în timp ce se mândrește cu facilități și infrastructură de ultimă generație.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale aeroportului Regele Fahd este sistemul său extins de piste, format din două piste paralele, fiecare depășind 4 kilometri în lungime.

Citește și: VIDEO Care este marele aeroport european pe care s-au ciocnit recent două avioane

Această dispunere strategică permite aeroportului să găzduiască cele mai mari aeronave comerciale din lume, facilitând operațiunile fără probleme chiar și în timpul orelor de vârf. 

Pe lângă terminalele sale de pasageri, acest aeroport se mândrește cu facilități dedicate transportului de marfă, care joacă un rol esențial în comerțul și logistica globală.

Citește și: SUA, pod aerian pentru armament destinat Ucrainei în Polonia. Aterizează 40 de avioane pe zi

În timp ce aeroportul deservește milioane de pasageri anual, există o zonă rezervată pentru utilizare exclusivă: Terminalul Regal. Această facilitate opulentă este rezervată familiei regale a țării, oficialilor guvernamentali și oaspeților oficiali.

Arabia Saudită vrea să primească, în viitor, 185 de milioane de pasageri anual pe cel mai mare aeroport din lume

Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor și capacităților sale impresionante, traficul de pasageri al KFIA pălește în comparație cu unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume.

În prezent, aeroportul gestionează doar 10 milioane de pasageri anual, un număr infim în comparație cu aeroporturi internaționale precum Londra Heathrow sau Aeroportul Internațional Dubai.

Citește și: Cum vor circula românii în Spațiul Schengen, din 31 martie. Condiții de călătorie pentru copii

Cu toate acestea, Arabia Saudită are planuri ambițioase de creștere a capacității celui mai mare aeroport din lume, urmărind să primească în viitor până la 185 de milioane de pasageri anual.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te