Copacul din România care rămâne „verde” și iarna. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Franz Josef

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.04.2024 - 21:21
Copacul din România care rămâne „verde” și iarna. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Franz Josef - Foto: Colaj/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un arbore de legendă din Munţii Apuseni care se află pe drumul dintre Baia de Arieş şi Câmpeni este „copacul fermecat”, care mai este numit şi „Fagul Împăratului”. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Franz Josef.

SHARE

Copacul „fermecat” din Munții Apuseni are o vechime de peste cinci secole, iar în jurul său s-a format o legendă care a dăinuit în timp.

Un arbore de legendă din Munţii Apuseni care se află pe drumul dintre Baia de Arieş şi Câmpeni este „copacul fermecat”, care mai este numit şi „Fagul Împăratului”, ce poate fi văzut de pe Drumul Naţional 75, pe un vârf de deal, în dreptul satului Muncelu.

Copacul din România care rămâne „verde” și iarna. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Franz Josef

La celebrul fag se ajunge parcurgând un drum prin pădure pe o potecă ce este folosită şi astăzi de oamenii locurilor. Coama copacului este de o frumuseţe imperială, nu degeaba este denumit Fagul Împăratului.

Citește și: Peștera din România unde s-au descoperit 70 de specii de animale. Ar fi protejată de un vrăjitor

Bătrânii locului spun că pomul ar avea peste 500 de ani. Prezintă un frunziş care se usucă, dar rămâne pe arbori în timpul iernii, potrivit adevărul.ro

Frunzele iau toamna o culoare brună-maronie şi rămân pe copac până primăvara şi cad doar când apar noile frunze.

Legenda afirmă că aici s-ar fi întâlnit „Crăișorul Munților” Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, de unde ar proveni şi denumirea de Fag al Împăratului.

Citește și: „Fecioara” care a băgat spaima într-o zonă din România. Se înroșeau râurile din cauza ei

Legenda nu ar avea, însă, corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Ţara Moţilor.  

Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel:

 Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu Franz Josef

„Se spune că pe la anul 1850, dupa ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-I liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu.

În drum spre Câmpeni, se zice că Împaratul ar fi poposit la umbră falnicului copac. În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. 

Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa.

Citește și: Castelul din Transilvania unde Maria Tereza ucidea bărbații cu care se iubea: Ar fi bântuit

Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde:  «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot stă de vorba!»”. 

O altă legendă spune că ar fi existat un drum care trecea munţii, unde s-ar fi oprit un călugăr să se odihnească şi să-şi potolească setea, deoarece în apropiere este şi un izvor.

Călugărul ar fi binecuvântat locul respectiv, unde, ca din senin, după un timp, a răsărit fagul fermecat ce dăinuie în timp de sute de ani, iar despre izvorul ce se află la poalele copacului se spune că ar fi unul tămăduitor, potrivit apuseni.info

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te