Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs brun din lume? Farsa din spatele recordului

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.07.2024 - 11:58
Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs brun din lume - Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs brun din lume? Ahtiat după trofee și recorduri, care să arate că e „cel mai cel” și în acest domeniu, fostul dictator a intrat într-o luptă aprigă cu liderul comunist al Iugoslaviei, Iosip Broz Tito. pe care a vrut s-o câștige.

SHARE

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs brun din lume? Dornic să depășească recordul pe care-l deținea liderul Iugoslaviei comuniste, mareșalul Iosip Broz Tito, fostul dictator al României a fost ajutat, printr-o adevărată farsă, să obțină un trofeu mai valoros decât al acestuia.

Cum a împușcat Nicolae Ceaușescu cel mai mare urs brun din lume? Farsa din spatele recordului

Timp de aproape două decenii, Nicolae Ceaușescu a transformat România în propriul fond de vânătoare, interzicând practicarea acesteia de altcineva în afara lui și a altor demnitari comuniști.

Așa se face că măsura fostului dictator a dus la o înmulțire accentuată a populației de urși bruni, problemă cu care ne confruntăm și astăzi, uneori, în mod tragic, deși nu este singura cauză a acestei situații.

„Dedulcit” într-ale vânătorii de Ion Gheorghe Maurer, unul dintre liderii vechi ai partidului, care-l susținuse și să ajungă la putere, în 1965, Ceauşescu ucidea cu aceeași plăcere de la mistreţi, la cerbi şi urşi, tot ce merita ca trofeu. . 

Se spune că era un trăgător bun, dar, când nu nimerea vânatul, mereu se găsea mereu cineva care să împuşte animalele în locul lui, creditul revenind, firește, șefului cel mare.

Citește și: Cine l-a lăsat pe Nicolae Ceaușescu fără replică la o vânătoare? „Du-te naibii cu ursul tău!”

Vânătorile erau organizate din timp, puse la punct în amănunt de către vânători, gonaci, pădurari şi ofiţerii care se ocupau cu paza. Securiştii se infiltrau inclusiv printre gonaci și erau verificaţi toţi oamenii şi traseele.

De obicei, Ceauşescu stătea într-un punct fix, iar vânatul era gonit spre el, fiindu-i oferit „pe tavă” El doar trăgea în ce îi apărea în faţă.

Nicolae Ceaușescu, înaintea unei vânători din 1969 - Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Pe lângă foişoare special construite, dictatorul a mai tras din maşina Aro sau, pentru un trofeu de capră neagră, din teleferic. Dacă nu nimerea animalele, atunci sigur erau împuşcate de alţi vânători, care după partidă îi spuneau lui Ceauşescu că e creditul lui, altfel Ceaușescu devenind foarte nervos, scrie casasfatului.ro

A rămas de pomină întâmplarea când „primul vânător al ţării” a împuşcat “mortal” un lup, care a reuşit să fugă în munţi.

Câţiva silvicultori au fost cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, pentru că nu au găsit animalul „mort”. După ce s-au învăţat minte, cei care-l însoţeau aveau mereu grijă să împuşte câţiva lupi şi mistreţi de rezervă, ca să înlocuiască rateurile prezidenţiale.

Problema era că nici alți lideri comuniști din țările „vecine și prietene” nu stăteau degeaba, având, la rndul lor, reușite apreciabile în ale vânătorii. Iar unul dintre ei era mareșalul Iosip Broz Tito, aureolat de acțiunile sale din Al Doilea Război Mondial contra naziștilor, care devenise dictatorul Iugoslaviei.

Nemulţumit că, la o expozitie mondială, Tito obținuse un record mondial la urs brun, împușcând un exemplar colosal, Ceauşescu a decis să-l întreacă.

Citește și: Nicolae Ceaușescu, vinovat de explozia numărului de urși din România? Concluzia presei britanice

Nu putea suporta gândul că ar fi „pe locul 2”, mai ales că Tito îl trata de la înălțimea prestigiului său, adus și de faptul că nu se aliniase politicii Moscovei, nici măcar pe vremea lui Stalin, ci conducea Iugoslavie după propria viziune asupra comunismului.

Ușor de vrut mai greu de făcut, însă. Pentru ca „tovarășul” să depășească recordul ui Tito, a început o adevărată caania de identificare a celor mai masive exemplare din țară, concomitent cu suprahrănirea urșilor din zona Hargitei, unde erau cele mai mari specimene.

De asemenea, a fost perfecţionată tehnica de întindere a pielii vânatului, inspirată tot de iugoslavi, pentru ca blana să ajungă la dimensiunile ei maxime atunci când este evaluată.

Dar măsurile n-au dat niciun rezultat. Devenea tot mai clar pentru cei care se ocupau de problemă, că în România nu există vreun urs mai mare decât cel vănat de Tito.

Salvarea onoarei și soluția au venit dinspre Braşov. Din „analizele” făcute de specialişti a rezultat că cel mai mare urs cel mai mare din ţară se află, de fapt, într-o cuşcă din Poiana Braşov.

Vorbim despre Lache, un urs crescut încă de mic în captivitate. Acesta trăia în spatele terasei restaurantului „Ursul”, cea mai cunoscută din Poiana Brașov, aflată, pe atunci, la capătul aleii pe care a fost ridicat şi complexul „Favorit”. 

În spatele terasei, se aflau doi urşi mari, crescuţi în captivitate. De altfel, lângă scările pe care se urca pe terasa restaurantului se afla, mai tot timpul, un afiş pictat manual, după tipicul vremii, pe care scria mare „Mini-zoo”.

Despre lui Lache se spunea că s-ar fi născut într-o grădină zoologică din Oradea, de unde ar fi fost adus în Poiană în anii ’70.

Blana ursului Lache poate fi văzută la Muzeul Cinegetic din Posada - Foto: muzeulcinegeticposada.ro

Tatăl lui a fost un urs imens adus de la Circul „Glo­bus” iar mama a fost capturată în Carpaţii Orientali. Din împerecherea celor doi au rezultat cei mai mari urşi care au existat în România în ultimii 100 de ani. Pentru că era blând, Lache a ajuns în Poiana Braşov, în acea cușcă, unde devenise atracția clienților terasei.

Era un exemplar superb și blând, fiind iubit de toţi angajaţii, turiştii şi copiii. Toată lumea îi dădea de mâncare ursului cu ochi expresivi.

Cu timpul, a deprins şi viciile oamenilor. Unii dintre clienţi îi mai strecurau în cuşcă câte o halbă, astfel încât Lache a devenit mare amator de bere. Se spunea că, pe timpul cât a stat în cuşca din Poiană, ar fi băut o cisternă de bere.

Iar aici a început farsa pusă la cale de trepădușii de partid, pentru a-i împlini visul „tovarășului”.

Când Lache a dispărut din cuşca lui, în 1983, mulţi au întrebat de el. Cei care ştiau, însă, povestea, se fereau să vorbească.

Ursul a fost luat din Poiană și închis într-un ţarc, într-o pădure din Harghita, undeva pe lângă Borsec.

Citește și: România poate ține sub control 4.000 urși, dar populația a ajuns la 8.000. 3 instituții vinovate

Înainte de a fi scos în bătaia puştii, a fost pus la îngrășat, pentru a crește şi mai mare. Dr lui Lache nu i-a plăcut noua lui casă. Nu se îndepărta prea mult de locul unde i se aducea mâncarea şi dormea toată ziua. I s-a adus cea mai bună hrană, şi chiar o ursoaică, dar el rămânea apatic, neobișnuit cu sălbăticia, chiar și acea formă controlată.

În ziua fatidică a fost momit cu hălci mari de carne, care erau prinse pe un cablu pe scripeţi şi transportat dinspre vârful muntelui, spre baza acestuia.

Acolo, într-un foişor complet protejat, marele vânător aştepta pregătit. Se spune că odată ajuns în poieniţă și aflat în bătaia puștii prezidențiale, Lache s-a ridicat în două labe pentru prima oară în viață. Era, într-adevăr, enorm

Ceaușescu l-a executat pe Lache fără ezitare, fără niciun risc, de la câţiva zeci de metri, folosind o armă cu lunetă, un „Winchester” primit din partea unei firme ocidentale în 1978. 

După ce a fost ucis, specialişti din Harghita, Covasna şi Braşov au jupuit cu mare grijă pielea lui Lache. În final, trofeul lui Ceauşescu a depăşit recordul lui Tito, motiv de laudă pentru acsta și de ușurare pentru cei însărcinați cu „misiunea”.

Astăzi, blana lui Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, ce a devenit un record mondial la categoria „blană de urs”, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.

De fapt, cele mai valoroase 10 trofee de acest fel din lume sunt din România, iar din primele 10 cele mai mari „cranii de urs”, cinci au fost recoltate tot din țara noastră.

Așa s-a încheiat viața lui Lache, iar pofta de trofee-record a lui Ceaușescu a fost împlinită, însă doar cu ajutorul unei farse, a unui truc, ce i-a permis obținerea recordului mondial.

Citește și: 10 lucruri mai puțin știute despre Nicolae Ceaușescu. Ce record mondial a deținut?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te