Cine a fost domnitorul care a murit înecat în Nistru? Era strănepotul lui Ștefan cel Mare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.07.2024 - 07:50
Cine a fost domnitorul care a murit înecat în Nistru - Foto: stablecog.com/generată AI - cu rol ilustrativ

Cine a fost domnitorul care a murit înecat în Nistru? În istoria Țărilor Române, numele acestui voievod al Moldovei e trecut mai degrabă ca o „notă de subsol”. Totuși, a ocupat scaunul domnesc vreme de patru ani, mare lucru la acea vreme, și era strănepotul lui Ștefan cel Mare.

SHARE

Cine a fost domnitorul care a murit înecat în Nistru? Acest strănepot al lui Ștefan cel Mare a domnit în Moldova vreme de patru ani, o adevărată realizare pentru acele timpuri, și făcea parte dintr-o nouă dinastie, întemeiată chiar de tatăl său.

Cine a fost domnitorul care a murit înecat în Nistru? Era strănepotul lui Ștefan cel Mare

Constantin Movilă a fost unul dintre voievozii obscuri ai Moldovei, deși a domnit patru ani, o adevărată performanță pentru acel timp.

Dar îi curgea prin vene și sângele lui Ștefan cel Mare, mama lui, Maria, fiind fiica domnitorului Petru Rareș care, la rândul său, a fost unul dintre fiii marelui voievod.

De asemenea, Constantin era băiatul cel mare al lui Ieremia Movilă, cel care a întemeiat dinastia Movileștilor - familie ce se trăgea, se pare, din faimosul aprod Purice - și a ocuapt tronul Moldovei între anii 1595 - 1606, cu o scurtă întrerupere în perioada mai  -septembrie 1600, când a fost alungat de Mihai Viteazul.

Citește și: Cine a fost domnitorul ce a mutat capitala Țării Românești în București? Iubitul unui mare sultan

Constantin s-a născut în 1594, cu un an înainte ca tatăl, Ieremia, să ia în stăpânire Moldova, dar n-a ajuns pe tron imediat după moartea acestuia.

În schimb, având-o alături pe energica sa mamă, Erzsébet (Elisabeta) Csomortany, a fost nevoit să se lupte pentru putere chiar cu vărul său bun, Mihail Movilă, care era fiul fratelui tatălui său, Simion Movilă.

S-a luptat pentru tron cu vărul său

De altfel, în încâlcita poveste a Movileștilor, Simion a preluat tronul după moartea fratelui Ieremia, dar a murit și el după doar un an, în 1607.

I-a urmat Mihail, propriul fiu, care, în același an a fost răsturnat de Constantin, care preia puterea. De fapt, puterea era mai degrabă în mâinile mamei sale, câtă vreme noul domn avea doar 13 ani.

Citește și: Cine a fost domnitorul poreclit „cap gol”? Care este explicația? Era fiul lui Mircea cel Bătrân

În anii petrecuți pe tron, Constantin - sigur, ghidat de la spate de Doamna Elisabeta - a avut legături strânse cu Radu Șerban, domnul Munteniei, dar și cu Polonia, unde Movileștii dețineau și mute proprietăți.

Într-un final, acest lucru i-a nemulțumit pe otomani care au decis, în 1611, înlocuirea sa cu Ștefan Tomșa, Constantin și familia lui refugiindu-se chiar la polonezi, potrivit moldovenii.md.

De acolo, au fost făcute planurile de revenire, fapt ce s-a concretizat în 1612 odată cu intrarea lui Constantin în Moldova în frunta unei oștiri polone, pentru a-și recupera tronul.

Dar Tomșa, ajutat de tătari, a reușit să-l învingă în lupta de pe malurile Prutului, de la Cornul lui Sas, din iulie 1612.

Mai mult, Constantin a fost luat prizonier de tătari, care intenționau să-l ducă hanului, dar s-a înecat, în circumstanțe neclare, în aceeași lună a anului 1612, în timp ce trecea Nistrul.

Abia trei ani mai târziu, mama sa, Elisabeta, a reușit să-l aducă pe același tron pe Alexandru, fratele mai mic al lu Constantin, care nu avea nici el decât 15 sau 16 ani, după ce l-au alungat chiar pe Tomșa.

Însă, un an mai tîrziu, în 1616, după o nouă victorie asupra lui Tomșa, destinul le-a jucat o festă. 

În dimineața zilei de 25 iulie 1616, un sol de-ai lui Radu Mihnea a înștiințat curtea de la Iași de numirea acestuia ca domn al Moldovei și îl sfătuia pe Alexandru să se retragă în Polonia.

Elisabeta, care deși fusese înștiințată de uneltirile lui Skender Pașa, cel care-l susținuse și pe Tomșa, nu a dorit să le dea crezare, fiind convinsă că turcii îi vor accepta fiul ca domn. 

În seara zilei de 23 august 1616, calea caravanei Movileștilor, aflată în retragere spre Hotin, a fost tăiată de o ceată de aproximativ 2.000 de tătari pe drumul dintre Hârlău și Botoșani, în apropierea lacului Drăcșani.

Mica ceată de oșteni a Movileștilor nu a putut face față numărului mare de turci și tătari care-i înconjurau din trei părți, iar Elisabeta și familia sa au fost luați prizonieri în timpul nopții. 

Citește și: Cine a fost singurul domnitor care și-a pus impozit pe afacere? Mihai Eminescu i-a dedicat o poezie

Pentru a-și salva viețile, Elisabeta și Alexandru au fost nevoiți să treacă la religia islamică. Dar fosta Doamnă a Moldovei, renumită pentru frumusețea sa, a ajuns în haremul sultanului.

La rândul lui, Alexandru Movilă s-a prăpădit în august 1620, la doar 19 ani, după o infecție ce a urmat unei operații de circumcizie, ritual obligatoriu la musulmani, la fel ca la evrei.

În schimb, alți doi veri rivali tot fii ai lui Simion Movilă, aveau să reocupe tronul în Țările Române.

Primul a fost Gavril Movilă, în Țara Românească, între 1618 - 1620, următorul fiind Moise Movilă, care a domnit în Moldova de două ori: aprilie 1630 - noiembrie 1631 și iulie 1633 - aprilie 1634.

De altfel, cu Moise avea să se încheie și odiseea dinastiei Movileștilor pe tronul celor două principate române.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te