Cine a fost domnitorul ucis la vânătoare? Capcana în care a picat singurul voievod buzoian

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 31.05.2024 - 09:45
Cine a fost domnitorul ucis la vânătoare - Foto: Arhiva
ruine manastire

Cine a fost domnitorul ucis la vânătoare? Singurul voievod buzoian din istorie a fost asasinat în timp ce vâna cerbi prin pădurile ce se întindeau pe lângă Craiova. Numele său a produs, multă vreme, confuzii, incusiv în rândul istoricilor, care i-au stabilit o origine eronată.

SHARE

Cine a fost domnitorul ucis la vânătoare? Acest voievod al Țării Românești n-a intrat în istorie pentru faptele sale glorioase de arme ori pentru vreo luptă dusă cu turcii. În schimb, a fost reținut pentru modul în care a murit, dar și pentru originea sa, care, multă vreme, i-a fost atribuită greșit.

Cine a fost domnitorul ucis la vânătoare? Capcana în care a picat singurul voievod buzoian

Vintilă Vodă, mai cunoscut ca Vlad Vintilă de la Slatina, a domnit în Țara Românească între septembrie 1532 și iunie 1535, cu o întrerupere de două luni, septembrie - noiembrie 1534.

El a fost considerat, multă vreme, drept fiul voievodului Radu cel Mare, din dinastia Basarabilor, mai ales că și documentele le semna ca „[...]Vlad voievod fiul marelui Radu voievod[...]“,

Însă, istoriografia modernă înclină a-l considera ca fiind fiul unui alt Radu (Dragomir), un pretendent la domnie din zona „Munteniei/Valahiei Mari ”care s-a ridicat împotriva preaputernicei familii oltenești a Craioveștilor, adevărată stăpână a „Munteniei/Valahiei Mici”, adică Oltenia.

Vintilă Vodă de la Slatina a fost, însă, „însușit” de olteni deși tocmai aceștia aveau să-l ucidă.

Citește și: Cine a fost primul domnitor care s-a luptat cu turcii? Era unchiul lui Mircea cel Bătrân

Confuzia a provenit de la cronicarul care ne spune că Vlad Vintilă a fost „judeţ de Slatina” - aşa că mulţi s-au grăbit să-l treacă Oltul şi să-i confere o stradă în Slatina de azi. 

Dar puțini au fost cei care au stat să se întrebe de ce presupusul oltean ar fi avut toate moşiile în zona Buzăului, pe lângă localitatea „Slatina”.

Mult timp s-a considerat că acea Slatina se referă - așa cum pare, la prima vedere - la Slatina din județul Olt.

Ruinele mănăstirii Ot-Menedic, ridicată la 1532 de Vintilă Vodă lângă localitatea buzoiană ce poartă numele fostului voievod - Foto: opiniabuzau.ro

Dar istoricul Ion Donat a demonstrat că „termenul de Slatina din cronică nu este altceva decât traducerea cărturărească slavonă a numelui de sat Sărata”, din județul Buzău, scrie historice.ro.

De altfel, în această zonă Vlad își avea toate moșiile. În plus, în județul Buzău există comuna care i-a preluat numele, Vintilă Vodă, și în care voievodul a clădit, în 1532, o mănăstire ale cărei ruine se văd și astăzi, Ot-Menedic.

Dar cum a ajuns fiul unui boier buzoian destul de obscur pe tronul Munteniei? În condiţiile luptelor dinastice duse de influentul clan al Craioveştilor la începutul secolului al XVI-lea, familiile boierilor buzoieni au reuşit să-l suie pe tron pe Vlad Vintilă în anul 1532.

Predecesorul său, Vlad Înecatul, a avut ca principală ocupaţie uciderea boierilor olteni, care au încercat de mai multe ori să urcepe tron protejaţi de-ai lor, folosindu-i ca pe niște marionate, în propriile scopuri.

Însă, în vara anului 1532, Vlad Înecatul s-a îmbătat şi a pornit să se plimbe călare spre Bucureşti, a căzut în Dâmboviţa şi s-a înecat cu tot cu cal.

Citește și: VIDEO George Simion, la fel ca Ceaușescu. Confiscă domnitorii României să arate cât e de naționalist

În aceste condiţii, probabil pentru pacificarea ţării, s-a ajuns la alegerea drept domnitor a unui boier obscur din zona Buzăului.

După cum spune cronicarul: „(…) boiarii (…) s-au dus cu toţii de l-au luat şi l-au pus domn. Dar au greşit, că nu trecu vreame multă, ci au venit cu cruzie, de au tăiat pe mulţi boiari”.

Cel mai probabil Vintilă Vodă a continuat obiceiul înaintaşului său şi a căsăpit mai ales boieri olteni, care au ajuns destul de repede la concluzia „decât el pe noi, mai bine noi pe el”.

Aşa că i-au organizat lui Vintilă Vodă în 1535 o vânătoare domnească prin pădurile Jiului. Domnitorul şi-a pierdut viaţa pe când „s-au dus în primblare cătră Craiova, să vânéze pădurile Jiiului, ca să prinză cerbi şi alte vânaturi mai mari, de vreme ce într-acéle părţi de loc să află vânaturi multe şi mari”, avea să noteze mai târziu cronicarul Radu Popescu.

Dar ce s-a întâmplat, de fapt? Speiați că domnitorul îi va căsăpi cu ocazia acelei vânători, boierii olteni au acționat primii și l-au înjunghiat până când Vlad și-a dat duhul.

„(…) s-au dus în primblare cătră Craiova, ca să vâneze pădurile Jiiului, ca să prinză cerbi şi alte vânaturi mai mari, de vreme ce într-aceale părţi de loc se află vânaturi multe şi mari.

Iar pe lângă aceastea Vintilă Vodă avea gând să mai tae o seamă de boiari, dar, simţind boiarii, s-au vorbit cu toţii pe taină şi au năvălit ei mai nainte, de au tăeat pă domn în malul Jiiului şi au scăpat ei dă moarte”, scria cronicarul, potrivit sursei citate.

Citește și: De ce sabia lui Ștefan cel Mare nu poate fi recuperată din Turcia? Schimbul propus de Ceaușescu

Şi aşa s-a sfârşit domnia singurului buzoian care a urcat vreodată pe tronul Ţării Româneşti.

După această experienţă tristă, clanurile boiereşti ale Buzăului n-ai mai căutat să se apropie de tronul domnesc, lăsându-l în grija altora, soarta lui Vlad fiindu-le învățătură de minte.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te