VIDEO Rusia susține că a dejucat un complot al unor țări NATO de a fura un avion strategic Tu-22M3

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.07.2024 - 19:25
Rusia susține că a dejucat un complot al unei țări NATO de a fura un avion strategic Tu-22M3 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia susține că a dejucat un complot al unor țări NATO de a fura un avion strategic Tu-22M3. Serviciile secrete ruse FSB spun că au dejucat o altă încercare ucraineană de a convinge un pilot rus să fure, de data asta, un bombardier Tu-22M3 Backfire-C.

SHARE

Rusia susține că a dejucat un complot al unor țări NATO de a fura un avion strategic Tu-22M3.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că „serviciile speciale ucrainene, complotând cu servicii speciale ale țărilor NATO”, au încercat să convingă un pilot rus  să „deturneze” bombardierul strategic și să-l ducă în Ucraina.

Rusia susține că a dejucat un complot al unor țări NATO de a fura un avion strategic Tu-22M3

Potrivit FSB, țări NATO pe care nu le-a numit au fost implicate în „pregătirea și implementarea” complotului, dar nu a oferit nicio dovadă.

„Serviciile de informații ucrainene intenționau să recruteze un pilot militar rus pentru o recompensă bănească și acordarea cetățeniei italiene și să-l convingă să zboare și să aterizeze într-un port în Ucraina”, a susținut FSB.

Nu se știe cât era recompensa, dar pentru un astfel de avion ar fi trecut de un milion de dolari.

Agenția de presă oficială rusă TASS a raportat că, în urma informațiilor colectate în cadrul „operațiunii”, rușii au reușit să atace Baza Aeriană Ozernoe din Ucraina. 

Kyiv Post a precizat că „singurul atac cunoscut la acea bază, unde se află Brigada 39 de Aviație Tactică a Ucrainei, a avut loc la 27 februarie 2022, în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei”. 

Este cel puțin a doua oară când Ucraina este acuzată că încearcă să ademenească un pilot rus să fure un bombardier Backfire, un avion cu rază lungă de acțiune, cu capacitate nucleară, care a fost puternic angajat în Ucraina, lansând seria de rachete de croazieră supersoniceKh-22/Kh-32. (AS-4 Kitchen).

Autoritățile ucrainene au recunoscut modul în care un complot bizar de a fura un Tu-22M3 – precum și aeronave de luptă Su-34 Fullback și Su-24 Fencer – în vara anului 2022 a fost contracarat.

Un număr nedezvăluit de membri ai serviciului ucrainean au fost acuzați de trădare, a anunțat Serviciul de Securitate a Statului Ucrainei (SBU) în urma acelui incident, potrivit twz.co.

Operațiune neautorizată a unor ofițeri din serviciile secrete ucrainene

Acuzațiile au fost aduse deoarece, după investigarea incidentului, Rusia a obținut suficiente informații pentru a lansa un „atac masiv cu rachete” asupra „aerodromului Kanatove” al Ucrainei la 23 iulie 2022”, a spus SBU.

Citește și: 8.000.000.000 $ dă Italia pe 24 de avioane Typhoon. România cumpără mai ieftin 32 de F-35 de la SUA

Atacul a ucis un comandant, a rănit 17 aviatori, a distrus două avioane de luptă și a provocat „daune semnificative” pistei de aterizare și mai multor clădiri, a declarat SBU într-un comunicat, adăugând că complotul a fost neautorizat.

Ucraina a reușit să convingă un pilot rus să deturneze elicopterul său de transport de luptă Mi-8AMTSh Hip în august 2023.

Citește și: VIDEO Avioane SU-30 rusești cu bombe ce trec prin beton contra F-16 ale Ucrainei. Cine câștigă?

Cadavrul său a fost descoperit în februarie, pe rampa parcării sub un bloc de apartamente din Villajoyosa, în regiunea Alicante, Spania.

Rapoartele susțin că a fost ucis de oameni înarmați necunoscuți care au tras 12 focuri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te