SURSE De ce unii pensionari vor primi adeverințele cu pensia recalculată înaintea altora

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.07.2024 - 09:01
Surse: De ce unii pensionari vor primi adeverințele cu pensia recalculată înaintea altora Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Procesul de trimitere a deciziilor cu pensia recalculată va dura mai mult pentru o parte din pensionari care așteaptă cu sufletul la gură ziua în care vor afla ce bani vor lua de pe 1 septembrie.

SHARE

Legea pensiilor va face dreptate în rândul pensionarilor care au fost dezavantajați de inechitățile legislative. Cel mai mare câștig îl vor avea pensionarii care au muncit mulți ani și persoanele care au avut salariul minim pe economie.

Citește și: RECALCULARE Șeful Casei de Pensii anunță cine ia pensie de 1.281 lei și cine 60.000 lei. „E oficial”

În cazul lor se va face o rotunjire a veniturilor pe baza unei formule de calcul bine stabilitate prin lege. 

Citește și: Casa de Pensii, clarificări despre recalculare. Ei sunt pensionarii care vor lua mai mulți bani

Până acum, casele de pensii teritoriale au avut de introdus toate datele pensionarilor pentru ca la final un soft să facă un calcul cu noua pensie. 

În România există 5.000.000 de pensionari, însă doar 3.000.000 vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie deoarece o parte dintre ei au beneficiat deja de avantaje de la stat.

SURSE De ce unii pensionari vor primi adeverințele cu pensia recalculată înaintea altora

Toate aceste cifre se vor regăsi și deciziile cu pensia recalculată, document prin care li se va explica pensionarilor cum s-au făcut ajutările. 

Citește și: SURSE Unii pensionari vor primi adeverințele cu noile pensii după 1 septembrie sau deloc. De ce?

După mai multe decalaje, Casa Națională de Pensii a anunțat că după data de 15 august, primele decizii vor fi trimise prin Poșta Română. 

Surse din cadrul instituției au declarat în premieră pentru Newsweek faptul că de două săptămâni procesul emiterii deciziilor este pus pe pauză. 

„Sunt două săptămâni de când nu am mai primit nicio informație de la Casa de Pensii despre emiterea deciziilor cu recalcularea. 

Tot ceea ce știu e faptul că nu a fost semnat nici măcar acordul cu Poșta Română pentru a trimite plicurile către pensionari”, au declarat surse pentru Newsweek.

Citește și: 7.200 lei pensie la recalculare, deși a lucrat doar 36 ani. Câți pensionari primesc o asemenea sumă? | Newsweek Romania

Citește și: Scumpiri pentru pensionari din 1 iulie. Cât costă un an vechime la pensie? Suma e uriașă

Citește și: În ce zi din iulie se trimit adeverințe cu pensia recalculată? La care pensionari ajung primele?

Vor fi diferențe foarte mari

Șeful Casei de Pensii a anunțat că, într-o singură zi, au fost trimise 100.000 de adeverințe cu pensia reclaculată, însă nu toate instituțiile reușesc să țină pasul cu volumul mare de muncă.

Citește și: Casele de Pensii încep să trimită adeverințe cu pensia recalculată. Ordinea, după anii munciți

„Ne apropiem de 100.000 de decizii trimise în prima zi. Numărul va crește de la o zi la alta, astfel încât de azi până la 15 august să trimietm marea majoritate a deciziilor către pensionari”, a spus Daniel Baciu.

În timp ce unele case de pensii nu au reușit să introducă toate datele în sistem, există și unități care au un avans foarte mare. 

Citește și: Șeful Casei de Pensii face marele anunț: 100.000 adeverințe cu pensia recalculată trimise. Ce conțin

Autoritățile spun că în aceste situații, deciziile vor fi trimise mult mai repede față de alte județe, existând destul de multe discrepanțe.

„Avem 143.000 de pensionari arondați la Casa de Pensii Dolj. Avem peste 50.000 de decizii cu pensia recalculată listate și asumate și trimise către Poșta Română pentru a ajunge la pensionari. Suntem în grafic. La nivel național vom ajunge la 1.000.000 de decizii de recalculare finalizate și trimise la Poșta Română. 

Continuăm într-un ritm ridicat, se lucrează în două schimburi, iar acest lucru se întâmplă în toate Casele de pensii. Astfel că până la 1 septembrie toți pensionarii să primească toate adeverințele cu pensia recalculată”, a spus Baciu la Antena 3.

Există și previziuni mai sumbre care arată că trimiterea deciziilor va coincide cu plata pensiilor din septembrie sau chiar după.

„Deciziile se dau până la 1 septembrie sau chiar după. Volumul de muncă este foarte mare și documentele trebuie verificate înainte de a ajunge la oameni”, au declarat surse din Casa de Pensii pentru Newsweek.

Unii pensionari vor primi adeverințele cu noile pensii o dată cu pensia recalculată, în septembrie. Sau, nu le vor primi deloc.

Deciziile cu pensia recalculată vor fi trimise prin Poșta Română și vor fi predate personal beneficiarilor cu semnătură. 

Citește și: Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Citește și: Care e suma maximă cu care o pensie poate crește la recalculare? Câți ani trebuie munciți? 2 exemple

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

1 punct / an pentru fiecare an muncit peste 35 de ani

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te