Rechini plini cu cocaină în patria drogurilor. Specialist: Devin mai agresivi. Unde au fost găsiți?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 23.07.2024 - 15:29
Rechini plini cu cocaină în patria drogurilor. Specialist: Devin mai agresivi. Unde au fost găsiți? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Rechini plini cu cocaină în patria drogurilor. Un fenomen îngrijorător a fost descoperit de oamenii de știință în apele din apropierea Rio de Janeiro, Brazilia. Mai mulți rechini au fost identificați ca având niveluri ridicate de cocaină în mușchi și ficat.

SHARE

Studiul efectuat pe 13 rechini brazilieni cu nas ascuțit din apele din apropierea Rio de Janeiro a dezvăluit prezența cocainei, ceea ce ar putea influența comportamentul lor agresiv și imprevizibil.

Rechini plini cu cocaină în patria drogurilor. Specialist: Devin mai agresivi. Unde au fost găsiți?

Există mai multe teorii despre cum rechinii au ajuns să conțină cocaină. Oamenii de știință speculează că drogul ar putea proveni din drenajul laboratoarelor ilegale sau din excrementele consumatorilor de droguri, prin apele uzate netratate.

De asemenea, se crede că rechinii ar putea să se fi hrănit cu pachete de cocaină pierdute sau aruncate în mare de traficanții de droguri. Totuși, aruncarea pachetelor de cocaină în mare este mai puțin frecventă în Brazilia decât în alte zone precum Mexic și Florida.

Potrivit testelor, rechinii au fost expuși cronic la cocaină. Deși impactul exact al drogului asupra rechinilor nu este complet înțeles, există suspiciuni că ar putea afecta comportamentul acestora, făcându-i mai agresivi și imprevizibili.

Dr. Enrico Mendes Saggioro, ecotoxicolog, a declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele cocainei asupra rechinilor, menționând că drogul vizează creierul și poate cauza un comportament hiperactiv și neregulat la alte animale.

Citește și: VIDEO Un bărbat a dispărut în adâncuri după ce a salvat un rechin de 3 metri eșuat pe mal: Tati, nu!

Cercetătorii au prelevat micii rechini din apă în timpul pescuitului în apropiere de Rio de Janeiro, i-au disecat și le-au testat organele. Au găsit concentrații de cocaină de până la 100 de ori mai mari decât cele observate anterior la alte animale marine.

Toate probele prelevate de la rechini au fost pozitive pentru cocaină, iar 92% dintre probele de mușchi și 23% dintre probele de ficat au conținut, de asemenea, benzoilecgonină, un metabolit principal al drogului. Aceasta reprezintă prima dovadă a prezenței cocainei la rechini în libertate, potrivit NDTV.

Citește și: VIDEO Trei plaje exotice, adorate de turiști, închise după ce un rechin de 3,5 metri a venit la mal

Deși impactul asupra sănătății rechinilor nu este clar, oamenii de știință sugerează că cocaina ar putea afecta vederea rechinilor, diminuându-le capacitatea de a vâna și reducându-le speranța de viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te