Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta. „Sancțiune” pentru Orban

DE Adina Mutăr | 23.07.2024 - 18:41
Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta. „Sancțiune” pentru Orban - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta. „Sancțiune” pentru Orban. Reuniunea informală a miniștrilor de externe și ai apărării ai UE va avea loc la Bruxelles, în loc de Budapesta, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

SHARE

Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta. „Sancțiune” pentru Orban.

Schimbarea locului întâlnirii este o mustrare la adresa controversatelor „eforturi diplomatice solo” ale Ungariei în privința războiului din Ucraina.

Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc la Bruxelles, nu la Budapesta. „Sancțiune” pentru Orban

„Trebuie să trimitem un semnal, chiar dacă acesta este un semnal simbolic”, a declarat Borrell după reuniunea miniștrilor de externe de luni la Bruxelles, anunțând schimbarea locului.

Acțiunile repetate ale Ungariei fără coordonare cu UE trebuie să aibă niște consecințe formale, a spus Borrell.

Presiunea pentru a trimite un semnal Ungariei a crescut după ce țările UE l-au mustrat pe prim-ministrul Viktor Orbán pentru „misiunile de pace” în nume propriu privind Ucraina, în Rusia, China și SUA, la Donald Trump. 

Ungaria prezidează președinția rotativă a Consiliului UE până la 31 decembrie. Mai multe state membre ale UE au declarat că își vor reduce participarea la întâlnirile informale planificate la Budapesta în timpul acestui mandat al Ungariei la UE.

Comisia Europeană le-a cerut comisarilor săi săptămâna trecută să nu participe la reuniunile ministeriale informale în timpul perioadei de șase a președinției Ungariei, în semn de protest față de eforturile diplomatice solo ale lui Orban privind Ucraina.

Citește și: Scrisoare confidențială Viktor Orban - Vladimir Putin. Ce au avut de împărțit cei doi lideri

Ministerul informal de Externe și Apărare al UE este singura configurație a blocului care este convocat nu de președinția rotativă a UE, ci de diplomatul șef al UE.

Potrivit mai multor diplomați, 13 state membre au dorit ca întâlnirea să aibă loc la Budapesta, cinci au spus că nu vor participa și opt au lăsat la latitudinea lui Borrell să decidă.

Citește și: Cum va fi sancţionat dur Viktor Orban, de liderii UE. Miliarde $, decontul pentru prietenia cu Putin

Unii au susținut chiar ideea ca Borrell să convoace în mod simbolic întâlnirea la Kiev, în loc de Budapesta. Cu toate acestea, susținătorii săi au rămas în minoritate.

Având în vedere că 25 de țări UE – minus Slovacia și Ungaria – au susținut condamnarea inițiativei lui Orban, Borrell a decis să convoace ședința la Bruxelles.

În ultimele săptămâni, Ungaria a acuzat UE că are o „politică pro-război” prin menținerea sprijinului militar și financiar pentru Ucraina.

„Este Putin cel care a pornit războiul, singurul care provoacă este Putin, care cere împărțirea și predarea Ucrainei ca precondiții pentru orice discuții și orice încetare a focului”, a declarat Borrell, potrivit Kyiv Post.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te