VIDEO Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.05.2024 - 18:58
Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina” - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina”. Până pe 24 mai, vor avea loc în Cehia manevrele Lion Effort, la care vor participa piloți de vânătoare JAS-39 și F-16 din mai multe țări NATO.

SHARE

Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina”. 

În acest exercițiu, la care vor participa și brazilieni pe aeronavele de transport KC-390, accentul principal este pus pe practicarea elementelor de luptă aeriană ca parte a formațiunilor aviatice comune - totul vizează creșterea interacțiunii dintre membrii Blocului.

Bloggerii militari ruși sunt convinși că, sub acoperirea acestui exercițiu aviatic, aliații vor duce avioanele F-16 în Ucraina sau cât mai aproape, în România, Moldova, Polonia. 

Rusia, cu ochii pe exercițiile aviatice ale NATO în Europa. „Duc avioanele F-16 în Ucraina”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Illia Ievlaș, a anunțat că unii dintre piloții țării sale termină antrenamentele pentru a pilota avioanele F-16 Fighting Falcon.

Câțiva dintre aliații Kievului s-au angajat că vor livra avioane F-16, iar piloții ucraineni sunt antrenați de o coaliție internațională în Franța, Regatul Unit, Danemarca, România și Statele Unite, potrivit Newsweek.

"Pregătirile sunt în desfășurare. Acest proces continuă în mod constant la diferite niveluri și avem deja piloți care își finalizează direct pregătirea pe F-16 și, de îndată ce va deveni posibil, F-16 va ajunge în Ucraina", a spus Ievlaș.

„Desigur, acești piloți vor fi deja pregătiți să efectueze misiuni de luptă direct în spațiul aerian ucrainean.”

Ievlaș a subliniat că aliații Kievului au decis că livrarea trebuie să includă un grad de secret.

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, a declarat că avioanele „vor fi văzute în Ucraina în iunie”.

Totodată, canalele pro-Kremlin relatează despre exercițiul ce are loc  în largul coastei italiene până aproape de sfârșitul lunii mai, la care participă forțele navale ale Alianței, conduse de portavionul italian ITS Cavour și cu participarea portavionului francez Charles de Gaulle. 

Cea mai interesantă etapă, spun analiștii militari ruși, este instruirea în război electronic a Forțelor Armate Italiene, Linche Chivetta, în zona bazei aeriene Aviano din nordul Italiei.

Specialiștii italieni în sistemele de recunoaștere electronică și de război electronic învață să identifice ținte aeriene ce zboară la altitudine joasă și să le suprime folosind mijloacele disponibile, având în vedere componenta introdusă de Ucraina, care, cu drone și quadcoptere ieftine au atins ținte foarte valoroase și importante. 

Toate aceste exerciții pot fi o acoperire pentru ducerea avioanelor F-16 în Ucraina sau pentru a construi cel mai sigur scenariu pentru acest eveniment iminent.

Moldova mobilizează rezerviștii și a primit dotări pentru sanitarii de război

În acest context, militarii ruși sunt îngrijorați și de ceea ce se întâmplă în Moldova, țară care ar putea găzdui în siguranță avioanele F-16, care vor ataca doar de pe teritoriul Ucrainei, așa cum s-a specificat.

Kremlinul a specificat în repetate rânduri că vor ataca bazele aeriene ce vor găzdui avioanele de atac, indiferent în ce țară vor fi.

Citește și: VIDEO „Operațiunea Chrisalida”: Franța livrează în secret rachetele devastatoare Scalp către Ucraina

Potrivit Ministerului Apărării din Moldova, mobilizarea este pentru antrenamentul rezerviștilor, al doilea din acest an. Prima a avut loc în martie, iar a treia este programată pentru iunie.

Exercițiile din mai vor dura cinci zile în care își vor îmbunătăți cunoștințele despre reglementările militare și abilitățile de manipulare a armelor.

„Chiar dacă Forțele Armate ale Moldovei nu au un nivel ridicat de capacitate de luptă, continuă să primească arme moderne din țările europene, ca vehicule blindate și radare”.

Citește și: Belousov, noul ministru al Apărării al lui Putin, are sarcina să pregătească războiul cu NATO

Militarnyi a raportat că armata moldovenească a primit un pachet de asistență medicală de la NATO în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare (DCBI).

Ajutorul include 4.000 de truse medicale individuale, 12.000 de tărgi și 60 de truse medicale colective care urmează să fie distribuite la unitățile militare.

Acestea arată o pregătire intensă în cazul în care va fi atacată, Rusia fiind țara agresoare. Și aceasta în cazul în care, așa cum susțin bloggerii militari ruși, Moldova va adăposti aviaone F-16 destinate războiului din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te