Germania are prima strategie de securitate din istorie. Vrea să devină „jandarmul” Europei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.06.2023 - 20:40
Prima strategie de securitate națională a Germaniei (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Anadolu

Prima strategie de securitate națională a Germaniei  a fost adoptată miercuri. Conține măsuri îndrăznețe pentru a aborda amenințările majore și provocările de securitate și îi asigură și un rol important în Europa.

SHARE

Prima strategie de securitate națională a Germaniei prevede un rol internațional mai puternic pentru a asigura pacea și securitatea în Europa și stabilește noi priorități pentru ministere, forțele armate și serviciile de informații.

„Noi apărăm ordinea noastră fundamentală liberă și democratică împotriva tentativelor ilegitime de influență din străinătate. Împreună cu partenerii noștri, susținem o ordine internațională liberă bazată pe dreptul internațional și pe Carta ONU”, se arată într-o declarație a Guvernului. 

Prima strategie de securitate națională a Germaniei îi asigură și un rol important în Europa

Potrivit strategiei, Germania își va crește bugetul pentru apărare și va cheltui cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, în conformitate cu deciziile NATO.

„Sarcina principală a politicii noastre de securitate este să ne asigurăm că putem continua să trăim în pace și libertate în țara noastră. În acest scop, ne angajăm ferm față de NATO și UE și consolidăm forțele armate germane pentru misiunea sa de bază de apărare națională și în Alianță”, a comunicat Guvernul.

Citește și: Germania nu va împiedica Polonia să trimită tancuri Leopard în Ucraina

Strategia subliniază necesitatea ca Germania să își consolideze activitățile de contraspionaj și să își dezvolte capacitățile de securitate cibernetică.

Guvernul s-a angajat, de asemenea, să reducă dependența Germaniei de materiile prime importate și să diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

Citește și: Germania își consolidează adăposturile subterane şi face rezerve de război

„Disponibilitatea constantă a multor materii prime și mărfuri pe piața globală este un fapt. Prin urmare, scopul nostru trebuie să fie acela de a reduce dependențele unilaterale existente, de a preveni apariția de noi dependențe, de a oferi sprijin direcționat pentru proiectele de materii prime în cooperare cu afaceri și de a constitui rezerve strategice”, a comunicat Guvernul.

Inițial, documentul trebuia să fie prezentat la Conferința de Securitate de la Munchen din februarie, dar disputele interne din cadrul partidului de guvernământ au împiedicat acest lucru. În special, înaltul diplomat german Annalena Baerbock a încercat să asigure controlul Ministerului de Externe asupra politicii de securitate.

Crearea unui Consiliu de Securitate Națională, amânată

O problemă în adoptarea documentului a fost crearea unui Consiliu Național de Securitate, care să coordoneze deciziile privind politicile externe și de securitate și să își asume managementul operațional în situații de criză.

Guvernul nu a putut să cadă de acord cu privire la crearea acestuia din cauza dezacordurilor din cadrul coaliției tripartite a lui Olaf Scholz cu privire la amplasarea instituției.

Dependența excesivă a Germaniei de Rusia pentru energie a dus la o criză energetică anul trecut, iar dependența Europei de China pentru minerale esențiale, cheie pentru tranziția către o economie neutră în carbon, a creat altă criză, potrivit Politico.

China încearcă să-și exercite puterea economică pentru a-și atinge obiectivele politice și a-și afirma hegemonia regională, se arată în document, reflectând atitudinea dură a Germaniei față de principalul său partener comercial.

„O strategie mai detaliată pentru China ar trebui să fie gata în curând”, a precizat Scholz.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te