Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată?

DE Adina Mutăr | 01.07.2024 - 19:00
Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată? - Foto: Anadolu Agency

Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată? Trei amirali au semnat ordine de operare pentru ca forțele navale să detecteze și să neutralizeze acțiunile de sabotaj ale Rusiei în Marea Neagră.

SHARE

Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată?

Amiralul Ercument Tatlıoglu din Turcia, amiralul Kiril Iordanov din Bulgaria și amiralul Mihai Panait din România au semnat la Istanbul, la 1 iulie, ordine de operare pentru forțele navale din Marea Neagră.

Comandanții forțelor navale din Bulgaria și România s-au reunit luni la o întâlnire găzduită de forțele navale turce.

Marina României a semnat ordine de operare în Marea Neagră contra acțiunilor ruse. Cu cine e aliată?

Întâlnirea a marcat lansarea oficială a lucrărilor de deminare în Marea Neagră de către cele trei țări pe fondul pericolului reprezentat de conflictul Rusia-Ucraina, potrivit Daily Sabah.

Cei trei amirali au semnat ordine de operare pentru ca forțele navale să detecteze și să neutralizeze minele navale din Marea Neagră.

Amiralul Ercument Tatlıoglu a declarat că Grupul Naval de Contramăsuri Mine din Marea Neagră (MCM Marea Neagră), așa cum este numit, va aborda atât amenințările minelor, dar va consolida, de asemenea, prietenia și cooperarea dintre cele trei țări litorale ale Mării Negre.

În ianuarie, înalți oficiali ai apărării din cele trei țări au semnat un memorandum de înțelegere la Istanbul, prin care se înființează MCM Marea Neagră împotriva acțiunilor Rusiei.

Marina rusă a minat coasta Mării Negre a Ucrainei în primele etape ale conflictului în urmă cu aproape doi ani. De atunci, unele dintre mine au plutit în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a depăși blocada navală rusă.

Citește și: România, implicată în operațiuni militare în Marea Baltică. Putin duce nave de luptă în Marea Neagră

Tatlıoglu a precizat că este un pas istoric, „un semn concret al hotărârii comune și al cooperării pentru securitatea Mării Negre”.

„Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține pacea, securitatea și stabilitatea în apele noastre teritoriale”, a spus Tatlıoglu, subliniind importanța strategică a Mării Negre și a securității rutelor maritime, adăugând că succesul MCM Marea Neagră este de o importanță vitală pentru toate țările regionale. 

Citește și: VIDEO Marea Britanie trimite 2 nave în Marea Neagră, unde Rusia a mobilizat zeci de drone. Ce atacă

În urma întâlnirii, navele ce fac parte din grup au plecat pe Marea Neagră din Istanbul.

Marea Neagră este crucială pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Se învecinează cu Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și cu Ucraina și Rusia.

De la o întâlnire multilaterală din aprilie 2022, echipele militare de scufundări ale Turciei și României au dezamorsat zeci de mine rătăcite.

Oficialii spun că riscul ca minele plutitoare să pătrundă pe principala rută de transport maritim la Marea Neagră se adaugă pericolelor pentru navele comerciale ce navighează în regiune, iar guvernele trebuie să asigure trecerea în siguranță pentru a menține lanțurile de aprovizionare în funcțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te