De ce a plătit Rusia în plin război 194.000.000$ chinezilor de la care TAROM a închiriat 2 avioane?

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.07.2024 - 16:36
De ce a plătit Rusia, în război, 194.000.000$ către chinezii de la care TAROM a închiriat 2 avioane? - Foto: Profimedia Images

De ce a plătit Rusia, în război, 194.000.000$ către chinezii de la care TAROM a închiriat 2 avioane? aflăm de pe portalul instanțelor internaționale. E ciudat faptul că o companie a reușit să mai recupereze datorii din Rusia după invazia acestei țări în Ucraina.

SHARE

O companie din China va închiria 2 avioane către TAROM. O decizie surprinzătoare, dat fiind că China a fost exclsusă, spre exemplu de la licitațiile pentru construcția de autostrăzi din România. 

De ce a plătit Rusia, în război, 194.000.000$ către chinezii de la care TAROM a închiriat 2 avioane?

Citește și: Primul ciot de autostradă „Made in China” din România intră în lucru. Cum au fentat chinezii legea

Anunțul spune că două avioane de tip Boeing 737 Max 8 vor fi închiriate de compania Tarom de la CDB Aviation, firmă deținută de o subsidiară a China Development Bank. Firma este înregistrată în Irlanda.

Cele două aeronave ar urma să se alăture flotei Tarom în perioada decembrie 2025 - ianuarie 2026. Mai multe informații AICI

Chinezi par să dețină o relație foarte bună cu Rusia invadatoare. Altfel, e greu de explicat cum a reușit compania din China să primească aproape 200.000.000$ despăgubiri de la Aeroflot, compania lui Putin de aviație. Asta, în plin război contra Ucrainei.

Invazia Rusiei în Ucraina a vut loc în februarie 2022. Un număr de 9 aeronave închiriate de Aeroflot de la compania chinezească au rămas „arestate” în Rusia. De obicei, în astfel de cazuri, Putin nu a mai dat niciun ban înapoi. De data aceasta, Putin a plătit chinezilor cu vârf și îndesat.

Avioane chinezești, „capturate” în Rusia

În noiembrie 2022, Yahoo news anunța că CDB Aviation a devenit cel mai recent deținător de aeronave care a inițiat o acțiune în justiție pentru a solicita despăgubiri unui număr mare de asigurători pentru avioanele pe care le deține și care sunt blocate în Rusia, se arată într-un dosar depus la Înalta Curte irlandeză.

Compania cu sediul în Irlanda, deținut de China Development Bank (CDB), cea mai mare bancă controlată de stat din China, mai are încă nouă aeronave în Rusia, după ce Moscova a blocat plecarea a aproximativ 400 de avioane în urma sancțiunilor occidentale pentru invazia Ucrainei din februarie.

Documentul nu include detalii privind valoarea creanței CDB, care avea un portofoliu total de 384 de aeronave.

CDB Aviation a recunoscut o depreciere a activelor în valoare de 747 de milioane de yuani (105,4 milioane de dolari) în luna august, dar, spre deosebire de majoritatea celorlalte companii care închiriază avioane, nu a depreciat întreaga valoare a avioanelor sale rusești, deoarece a văzut o "probabilitate ridicată" de a le recupera în viitorul imediat, arată sursa mai sus citată.

Putin, supus Chinei

Compania controlată politic de guvernul chinez a intuit foarte bine. Deși, Rusia nu a plătit aproape nicio despăgubuire de război, în acest caz Putin a scos banii.

Peste doar un an, în octombrie 2023, CDB Aviation a primit 1,42 miliarde de yuani (194 de milioane USD) de la asigurătorul rus de stat NSK, ca despăgubire pentru pretențiile sale față de Aeroflot Group. Societatea mamă China Development Bank Financial Leasing a declarat într-un document depus la bursă că plata, efectuată în conformitate cu toate sancțiunile și legile relevante, acoperă patru aeronave reținute în Rusia.

Prin acordurile încheiate, compania chineză și-a încetat pretențiile față de părțile ruse, atât în temeiul polițelor de asigurare emise de societățile de asigurare ruse, cât și în temeiul contractelor de leasing încheiate cu PJSC Aeroflot. Proprietatea aeronavelor a fost transferată societății de asigurări LLC NSK, care a plătit suma de decontare.

Aeroflot este cea mai mare companie aeriană din Rusia. Grupul Aeroflot include, de asemenea, Rossiya Airlines și Pobeda Airlines. Aeroflot Group este lider în aviația comercială din Rusia. În 2022, Aeroflot a transportat 20,5 milioane de pasageri (40,7 milioane de pasageri ca Aeroflot Group, inclusiv filialele). 

Detalii AICI

CONCLUZIE. O firmă chinezească, controlată de Partidul Comunist, închiriază 2 aeronave către TAROM, companie românească de stat. Chinezii de la CDB Aviation au ușile deschise la Putin care îi ofer compensații de 194.00.000$ în plin război cu Ucraina. TAROM ar fi putut găsi să închirieze avioane din alte părți în contextul în care România e implicată activ de partea Ucrainei.

Citește și: VIDEO Ce e și cum atacă sistemul Patriot pe care România îl dă Ucrainei? Grecia și Spania au refuzat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te