SUA pun un dispozitiv nou pe drona de 30.000.000$ ce survolează România. Rusia amenință că o doboară

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.07.2024 - 08:06
SUA pun un dispozitiv nou pe drona MQ-9 Reaper ce survolează România - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA pun un dispozitiv nou pe drona MQ-9 Reaper ce survolează România. Noul dispozitiv de colectare a informațiilor și război electronic permite ca MQ-9 Reaper să fie „în mare parte nedetectabilă”, potrivit comandantului Corpului Marin al SUA.

SHARE

SUA pun un dispozitiv nou pe drona MQ-9 Reaper ce survolează România. După ce Rusia a amenințat că vor doborî dronele spion occidentale ce ajută forțele ucrainene să regleze țintele rusești, SUA au dezvăluit noul echipament ce face drona „invizibilă”.

Pentru a menține flota de drone MQ-9 Reaper relevantă în lupta împotriva unui inamic precum China și Rusia, U.S. Marine Corps a adăugat un echipament ce ajută la protejarea acesteia de senzorii inamici și pentru a sprijini forțele prietene din regiune în același timp.

SUA pun un dispozitiv nou pe drona de 30.000.000$ ce survolează România. Rusia amenință că o doboară

Un echipament extern detașabil montat pe aeronavă oferă capacități suplimentare, prin senzori, camere de luat vederi, arme, rezervoare de combustibil sau alte echipamente specializate.

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belusov, a ordonat armatei ruse să propună măsuri pentru a face față a ceea ce ministerul a numit „provocări” din partea dronelor strategice americane ce operează deasupra Mării Negre, spunând că acestea cresc riscul unei „confruntări directe” între Rusia și NATO.

Într-o declarație de la 28 iunie, Ministerul rus al Apărării a declarat că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt folosite pentru a efectua recunoașteri și pentru a găsi ținte pentru „arme de înaltă precizie furnizate Forțelor Armate ale Ucrainei de către statele occidentale”, potrivit Kyiv Independent.

Dronele NATO care operează deasupra Mării Negre nu sunt un secret și pot fi detectate folosind site-uri web de urmărire a zborurilor disponibile public.

Marea Neagră a devenit unul dintre principalele teatre ale invaziei pe scară largă a în Ucraina, Kievul având multiple succese lovind forțele navale ale Rusiei din regiune.

Orice țară poate zbura cu drone peste zonele din apele internaționale ale Mării Negre, atât timp cât acestea pătrund peste apele teritoriale ale unei țări care își dă permisiunea.

Dronele NATO ce operează în acest mod nu încalcă legea internațională și nu intră în spațiul aerian rusesc.

Cu toate acestea, Rusia a susținut că „astfel de zboruri cresc foarte mult probabilitatea de incidente în spațiul aerian cu aeronave ale Forțelor Aerospațiale Ruse, ceea ce crește riscul confruntării directe între alianță și Federația Rusă”, adăugând că țările NATO ce permit dronelor occidentale să le survoleze spațiul aerian vor fi „responsabile pentru incidente."

MQ-9 Reaper dispar de pe radarele rusești

Echipamentul de război electronic  montat pe MQ-9 Reaper „poate imita lucruri care îi sunt trimise, pe care le detectează și le întoarce înapoi”, a declarat generalul Eric M. Smith, comandantul Corpului Marin într-un forum al Brookings Institution, potrivit twz.com.

„Deci devine o gaură. O gaură neagră. Devine în mare parte nedetectabilă.”

Sistemul de suport electronic Reaper Defense / Scalable Open Architecture Reconnaissance (RDESS/SOAR) oferă MQ-9 „capacitatea de a dispărea oarecum de pe radarul inamicului”, a subliniat Smith, refuzând să detalieze din motive de securitate, deoarece este un dispozitiv clasificat.

Citește și: Pentagonul nu se teme de amenințările Rusiei că îi doboară dronele în Marea Neagră. Răspunsul SUA

RDESS/SOAR a fost testat inițial de Forțele Aeriene ale SUA în 2021, dar nu s-au auzit multe despre dispozitiv până astăzi. Nu este clar când Marina SUA l-a folosit prima dată.

Potrivit General Atomics, care produce dispozitivul, „este o sarcină utilă pasivă de măsurare a suportului electronic (ESM) cu spectru larg, concepută pentru a colecta și localiza semnalele de interes din intervalele de distanță.”

Citește și: Dronele MQ-9 Reaper au executat o operațiune de securitate aeriană fără precedent în Franța

 Acest lucru îi oferă capacitatea de a colecta suficiente date despre spațiul de luptă pentru a lua decizii mai bine, fiind în același timp suficient de departe de unele tipuri de apărare aeriană inamice pentru a putea supraviețui.

Adăugarea acestui dispozitiv permite adaptarea dronei, reconfigurându-o rapid de la dronă vânător-ucigaș la platforme de detectare.

Inițial, obiectivul era de a sprijini mai bine regimentele de litoral desfășurate ca forță de rezervă în Zona de implicare a armelor a Chinei. Acele unități sunt concepute pentru a „închide liniile de comunicații maritime” în cazul în care ar izbucni un conflict cu China. 

Deasupra Mării Negre roiesc nave spion ale SUA și ale aliaților, multe trecând prin spațiul aerian al României.

Drona MQ-9 Reaper, care costă peste 30.000.000$, survolează adesea România înainte să ajungă în Marea Neagră pentru a culege informații despre ținte în Crimeea și de pe  coastele Rusiei.

Această dronă a fost implicată într-un singur incident, în mai, atunci când a fost doborâtă de un avion rusesc Suhoi.

A fost rapid înlocuită cu o alta care și-a continuat misiunea de spionaj.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te