De ce să investești 50.000 euro într-o casă de vacanță la mare sau la munte? Merită?

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.07.2024 - 18:16
De ce să investeşti 50.000 de euro? Românii redescoperă vara locuinţa de vacanţă ca investiţie - Foto: Pexels/Pixabay
De ce să investeşti 50.000 de euro? Românii redescoperă vara locuinţa de vacanţă ca investiţie - Foto: Pexels/Rachel Claire

De ce să investeşti 50.000 de euro? Românii redescoperă vara locuinţa de vacanţă ca investiţie. 50% dintre ei au bugete de până la 50.000 de euro.

SHARE

Românii redescoperă vara locuinţa de vacanţă ca investiţie. 50% dintre ei au bugete de până la 50.000 de euro, dar interesant este motivul pentru care vor să investească.

În zonele montane, cele mai populare destinații pentru achiziționarea caselor de vacanță sunt Moeciu (52%), Râșnov (47%) și Bușteni (42%).

De ce să investeşti 50.000 de euro? Românii redescoperă vara locuinţa de vacanţă ca investiţie

Pe Litoral, locațiile preferate pentru casele de vacanță sunt staţiunile Mamaia (36%), Eforie (32%) și Neptun-Olimp (24%).

Constanța (41%), Brașov (36%) și București (19%) sunt cele mai dorite orașe din ţară, pentru achiziția unei case de vacanță.

Conform celui mai recent studiu desfășurat pe Storia și OLX Imobiliare, 53% dintre utilizatorii care își doresc să achiziționeze o locuință de vacanță intenționează să facă acest lucru în următoarele șase luni.

Citeşte şi: 

30% planifică achiziția în următorul an, 15% în următorii trei ani, iar 2% văd posibilitatea achiziției într-un viitor mai îndepărtat.

Conform datelor colectate, 67% dintre respondenții care își doresc să achiziționeze o casă de vacanță ar alege mediul rural, în timp ce 33% preferă mediul urban.

De regulă, cu cât un român trăieşte într-o localitate mai puternic urbanizată, cu atât dorinţele sale se îndreaptă spre o investiţiile în rural, într-un loc liniştit.

Citeşte şi: 

Asta din start denotă o atitudine destul de subiectivă. Potenţialul investitor se gândeşte unde îi place lui să stea atunci când se odihneşte şi apoi poate că mai face şi un studiu de fezabilitate.

Motivul principal pentru care respondenții sunt interesați de achiziția unei locuințe de vacanță este relaxarea și deconectarea (77%), iar acest lucru confirmă subiectivismul.

Când face o investiţie, te gândeşti unde ai rata profitului mai mare, nu unde vrei tu să te relaxezi. Un procentaj de 6% consideră că aceasta ar fi o investiție pe termen lung.

Citeşte şi: 

Intenția este de a vinde ulterior imobilul la un preț mai ridicat. Aceasta iarăşi denotă o atitudine speculativă: cumperi mai ieftin şi vinzi mai scump, nu vrei să faci o afacere, cu o pensiune.

Foto: Pexels/Rachel Claire

6% dintre cei chestionaţi doresc să închirieze sezonier, în timp ce 11% dintre respondenți au declarat că au alte motive pentru care sunt interesați de achiziția unei case de vacanță.

Aproape jumătate dintre respondenți (47%) intenționează să petreacă timpul în locuința de vacanță, aproape în fiecare weekend.

20% planifică să o viziteze ocazional, fără o frecvență fixă, în timp ce 17% doresc să locuiască de câteva ori pe an. 15% dintre respondenți menționează că ar locui doar o dată pe lună și doar 1% ar locui doar o dată pe an.

Puţini se gândesc să o pună să facă bani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te