Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce cred americanii despre candidatura lui pentru Casa Albă?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.06.2024 - 13:20
Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce cred americanii despre candidatura lui pentru Casa Albă? - Foto: Facebook/ Donald Trump (rol ilustrativ)

Donald Trump a împlinit 78 de ani. Aniversare le-a reamintit alegătorilor americani că cei doi reprezentanţi ai principalelor partide care candidează în acest an pentru fotoliul de la Casa Albă sunt cei mai în vârstă candidaţi care au încercat vreodată să obțină această funcție.

SHARE

Donald Trump a împlinit vineri vârsta de 78 de ani, aniversare care le-a reamintit alegătorilor americani că cei doi reprezentanţi ai principalelor partide care candidează în acest an pentru fotoliul de la Casa Albă sunt cei mai în vârstă candidaţi care au încercat vreodată să obţină această funcţie, relatează Reuters.

Vârsta şi acuitatea mentală s-au aflat în centrul competiţiei dintre republicanul Donald Trump şi rivalul său democrat, preşedintele Joe Biden, primind adesea mai multă atenţie decât problemele politice de fond în perioada de dinaintea alegerilor din 5 noiembrie.

Donald Trump a împlinit 78 de ani. Ce cred americanii despre candidatura lui pentru Casa Albă?

Americanii se declară mai îngrijoraţi de vârsta înaintată a lui Biden, care are 81 de ani, potrivit sondajelor de opinie. Însă, la 78 de ani, Trump este cu doar trei ani şi jumătate mai tânăr şi el ar fi cea mai în vârstă persoana care va fi învestită vreodată în funcţie, dacă va câştiga un al doilea mandat la Casa Albă.

Citește și: ”Donald Trump poate câștiga alegerile, iar atunci absolut totul se schimbă”. Cum afectează Europa?

Trump urma să vorbească vineri la o petrecere aniversară organizată în West Palm Beach, Florida, de un grup de susţinători numit Club 47 USA.

În campania electorală, Trump nu a făcut în mod explicit o problemă din vârsta lui Biden, dar a încercat să profite de fiecare greşeală verbală a adversarului său, precum şi de mersul greoi al lui Biden, pentru a-l prezenta ca fiind inapt pentru Biroul Oval.

"Nu este vorba despre vârstă, ci despre competenţa mentală", a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, argumentând că alegătorii pot vedea diferenţa dintre Biden şi Trump.

Citește și: Donald Trump a fost găsit vinovat la toate cele 34 de capete de acuzare, în Dosarul Hush Money


Biden a răspuns la întrebările legate de vârsta lui înaintată, spunându-le alegătorilor să se concentreze pe realizările sale în timpul mandatului, ca dovadă a acuităţii şi puterii sale de muncă. El l-a descris, de asemenea, pe Trump drept o ameninţare la adresa democraţiei, în urma eforturilor sale de a schimba rezultatul alegerilor din 2020 şi a criticat discursurile sale uneori incoerente, precum şi utilizarea unei retoricii inflamatorii împotriva imigranţilor.

"La mulţi ani la împlinirea a 78 de ani, Donald. Ia-o ca de la un bătrân la altul: vârsta este doar un număr", a postat Biden pe platforma X, alături de un scurt videoclip care pune în contrast acţiunile şi politicile sale cu cele ale lui Trump. "Aceste alegeri, însă, reprezintă o opţiune", a mai spus el.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos din februarie, circa 78% dintre respondenţi - inclusiv 71% dintre democraţi - au declarat că Biden, deja cel mai în vârstă preşedinte al SUA, are o vârstă prea înaintată pentru a lucra în guvern. Circa 53% dintre respondenţi au estimat că Trump, care a fost preşedinte între 2017 şi 2021, este prea în vârstă pentru a lucra în guvern

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te