Peste 2,3 milioane de români au votat cu PNL pe 9 iunie. Cine sunt campionii?

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.06.2024 - 19:50
Peste 2,3 milioane de români au votat cu PNL pe 9 iunie. Cine sunt campionii? - Foto: INQUAM Photos/ Saul Pop

Peste 2,3 milioane de români au votat cu PNL pe 9 iunie. Iată cine sunt campionii.

SHARE

PNL a obținut pe vot politic (la CJ)– 28%. Peste 2,3 milioane de români au votat cu PNL. Acest rezultat ne onorează și ne obligă.

Peste 2,3 milioane de români au votat cu PNL pe 9 iunie. Cine sunt campionii? 

PNL va avea peste 13.000 de consilieri locali, peste 500 de consilieri județeni și un număr mare de mandate în Parlamentul European – cel puțin 8. Victorii importante: Sectorul 1 și municipiul Brașov vor fi din nou conduse de primari liberali. PNL deține acum la Brașov și președinția CJ și primăria municipiului.

Primarul PNL de la Sectorul 6, Ciprian Ciucu a luat cel mai mare scor din București, peste 70%. La Botoșani, PNL a câștigat Consiliul Județean. Mario de Mezzo a câștigat cu un scor copleșitor primăria orașului Slatina, fief PSD. PNL rămâne cea mai importantă forță politică în capitala Moldovei, la Iași.

La Constanța, Cluj, Alba, Arad, Bihor PNL a câștigat atât președinția CJ, cât și primăria Municipiului reședință de județ. PNL păstrează și Consiliile Județene Giurgiu, Ilfov, Sibiu și Sălaj. Sondajele de opinie anterioare dădeau PNL cu scoruri sub 20%.

PNL întăreşte cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Cele mai mari câştiguri pentru români. Liberalii vor avea a patra cea mai numeroasă delegație în grupul Popularilor Europeni la Bruxelles. PNL s-a pus scut în fața extremiștilor în România. Cum a împiedicat PNL ascensiunea extremiștilor în alegerile europarlamentare.

Partidul Național Liberal a câștigat alegerile europarlamentare împotriva extremiștilor și a forțelor antieuropene. În nu mai puțin de 11 state europene extremiștii au avut scoruri substanțiale sau au ieșit pe locurile doi (Franța, Italia, Ungaria, Belgia, Austria, Slovacia, Germania). Românii au dat un mesaj împotriva extremismului. 

Strategia PNL a dus la un scor mai slab al extremiștilor în alegerile europarlamentare, față de predicțiile din sondaje. Europarlamentarii PNL vor merge în cea mai mare familie politică europeană – Partidul Popular European (PPE). PPE a câștigat detașat alegerile europarlamentare.

PPE este singurul dintre grupurile pro europene care și-a sporit numărul de mandate. Rezultate preliminare arată că PPE va avea 185 de mandate (+8). Delegația europarlamentarilor români și-a consolidat poziția în Grupul PPE, fiind a patra cea mai mare delegație națională, după delegațiile din Germania, Polonia și Spania, dar înaintea unor delegații din state mai mari decât România, precum Franța și Italia. 

Datorită delegației puternice în cadrul Grupului PPE, Partidul Național Liberal va putea negocia mai multe lucruri concrete pentru România în viitorul Parlament European, așa cum a făcut în actuala legislatură, când, spre exemplu, a negociat fondurile europene și a reușit să apărăm interesele fermierilor români în Europa. 

PNL va milita pentru crearea unei majorități cu celelalte forțe proeuropene și pentru izolarea extremiștilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te