Pragul pentru abuz în serviciu, care îl putea salva pe Dragnea, valid pentru Dana Gîrbovan

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.08.2019 - 13:29

Dana Gîrbovan, ministrul propus pentru justiției, a susținut ideeea de prag pentru abuz în serviciu, dar și posibilitatea unor acte de clemență.

SHARE

Pe 7 februarie 2017, în timp ce strada protesta împotriva ordonaței privind amnistia și grațierea, Dana Gîrbovan exprima un punct de vedere în calitate de președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Judecătoarea considera, într-o postare pe Facebook, invocând deciziile Curții Constituționale, că „este necesară stabilirea unui prag valoric în ceea ce privește infracțiunea de abuz in serviciu (...) pentru ca legea sa fie clară, predictibilă și previzibilă, un astfel de prag nu poate fi decât valoric, revenind legislativului obligația de a-l stabili".

Șampanie la Voiculescu

Antena 3 a preluat cu diverse ocazii declarațiile Danei Gîrbovan.

„Judecătoarea Dana Gârbovan desființează cu argumente juridice marea hărmălaie pe care s-a susținut campania de demolare a modificărilor la Codul Penal.

Pragul de 200.000 de lei a fost declanșator nu de dezbatere, ci de isterie, nivelul acestui prejudiciu fiind în opinia străzii menit să-l scape pe Dragnea de acuzațiile din noul dosar.

Gârbovan reușește să lămurească lucrurile cu o expunere limpede și scoasă de sub imperiul pozițiilor partizane și se referă strict la cerințele deciziei CCR referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu”, menționa postul TV.

Această cerere avea loc în contextul în care „abuzul în serviciu este incriminat în mai multe țări europene, dar nicăieri nu există un prag de la care el devine infracțiune, așa cum a decis Curtea Constituțională, la sesizarea fostei soții a lui Liviu Dragnea. 

Mai mult, Codul Penal românesc nu a prevăzut niciodată un prag de la care abuzul în serviciu devine infracțiune. Abuzul în serviciu mai este incriminat, dar fără prag valoric, și în alte țări europene, cum ar fi Marea Britanie, Germania, Polonia, Ungaria, Lituania, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Slovacia și Slovenia, potrivit ziare.com.

„Actele de clemență sunt semnul unui stat puternic și democratic”

Modificarea Codului Penal prevedea introducerea unui prag al prejudiciului de 200.000 de lei peste care abuzul în serviciu devenea infracţiune. În acest fel, Liviu Dragnea ar fi scăpat de una din acuzațiile în dosarul în care a și fost condamnat definitive.

Prejudicul în dosarul lui Dragnea era de 100.000 de lei.

Într-un interviu din 2017 pentru europunk, Dana Gîrbovan spunea că „Actele de clemență sunt semnul unui stat puternic și democratic”

„Faptul că de 20 de ani Statul Român a fost incapabil să elaboreze, să adopte și să implementeze măsuri de grațiere colectivă acceptate la nivel de societate, deși un astfel de act este specific oricărei societăți democratice, reflectă incapacitatea acută a instituțiilor statului de a-și înțelege propriile prerogative constituționale și a le exercita în limitele acesteia, dar și eșecul societății în a înțelege că actele de clemență sunt semnul unui stat puternic și democratic”, a explicat Dana Gîrbovan. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te