VIDEO SUA încarcă HIMARS-ul ucrainean cu rachete ATACMS pentru a rupe definitiv Crimeea de la Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.06.2024 - 13:22
SUA încarcă HIMARS-ul ucrainean cu rachete ATACMS pentru a rupe definitiv Crimeea de la Putin - Foto: Profimedia images

SUA încarcă HIMARS-ul ucrainean cu rachete ATACMS pentru a rupe definitiv Crimeea de la Putin. Statele Unite plănuiesc să trimită un nou pachet de ajutor militar Ucrainei, incluzând rachete ATACMS pentru sistemele HIMARS, în încercarea de a izola Crimeea de Rusia.

SHARE

Această mișcare survine în contextul în care UE alocă 1,4 miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru sprijinirea militară a Ucrainei.

Doi oficiali americani au declarat pentru Associated Press că un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 150 de milioane de dolari, ar putea fi trimis Ucrainei marți. Acesta ar include rachete pentru sistemele HIMARS, care au fost decisive în recentele atacuri asupra țintelor rusești.

SUA încarcă HIMARS-ul ucrainean cu rachete ATACMS pentru a rupe definitiv Crimeea de la Putin

Deși nu s-a confirmat dacă pachetul va include și rachete ATACMS, care au o rază mai mare de acțiune, rachetele HIMARS rămân esențiale pentru forțele ucrainene.

Sistemele HIMARS pot ajunge mai departe decât Army Tactical Missile System, sau ATACMS, care au fost utilizate în principal până de curând. 

Totodată, Uniunea Europeană a aprobat primul pachet de 1,4 miliarde de euro din activele rusești înghețate pentru Ucraina. Aceste fonduri vor sprijini înarmarea Ucrainei, în ciuda obstrucțiilor din partea Ungariei. Până la sfârșitul anului, UE intenționează să transfere încă un miliard de euro către Kiev.

Strategia SUA pentru a bloca Rusia

Potrivit ambasadorului James O'Brien, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, pentru succesul Ucrainei în război, este necesar, în primul rând, să lipsească Federația Rusă de posibilitatea de a avansa în est, de a folosi câmpuri de tragere apropiate și de a provoca pierderi economice Ucrainei.

"Când vorbesc acum despre strategia de succes a Ucrainei, aceasta înseamnă oprirea încercărilor Rusiei de a pătrunde în est. Iar acesta este primul pas către succes".

Potrivit acestuia, acest lucru implică privarea Rusiei de capacitatea de a-și folosi liniile de foc și împiedicarea Ucrainei de a-și reconstrui economia.

Acest lucru poate fi realizat prin dotarea ucrainenilor cu apărare aeriană și alte arme, astfel încât să poată duce lupta pe o perioadă lungă de timp.

Dronă RQ-4B a SUA care controlează atacurile Ucrainei în Crimeea s-a apropiat fără precedent de Rusia în timpul celui mai recent atac cu rachete al Ucrainei în Crimeea.

Citește și: Drona spion a SUA dirijează atacul asupra Crimeii. Putin se apără cu antiaeriana de 2.500.000.000 $

Crimeea, sub asediu rachetelor ATACMS

În weed-end-ul trecut, forțele ucrainene au lansat zeci de lovituri cu rachete ATACMS spre Crimeea, provocând numeroase pagube asupra infrastructurii militare ale pensisulei anexate ilegal de Rusia încă din 2014.

Cel puțin 5 persoane au murit și peste 100 au fost rănite după ce apărarea rusă a intrat în funcțiune în încercarea de a combate temutele rachete ucrainene.

Dovadă stau zeci de videoclipuri postate de ruși pe rețelele de socializare în urma atacului ucrainea.

Săptămâna trecută, SUA a acordat Ucrainei permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA în interiorul Rusiei, dar numai pentru autoapărare. Țările occidentale au fost reticente în a permite Ucrainei să își folosească armele în Rusia deoarece nu doresc să provoace Rusia și să escaladeze conflictul.

Rusia a promis măsuri de retorsiune asupra Statelor Unite luni, când a convocat-o pe ambasadoarea americană Lynne Tracy la Ministerul de Externe și a învinuit SUA pentru un atac asupra Crimeei ocupate de Rusia.

Rusia susține că atacul a fost efectuat cu rachete furnizate de Statele Unite.

"Măsurile de retorsiune vor urma cu siguranță", a declarat Ministerul rus de Externe. Acesta nu a furnizat informații suplimentare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te