VIDEO După F-16, Ucraina poate primi un nou super-avion de 70.000.000$. Ungaria și-a cumpărat 14

DE Catinca Doboș | 29.05.2024 - 11:31
VIDEO După F-16, Ucraina poate primi un nou super-avion de 70.000.000$. Ungaria și-a cumpărat 14 - Foto: Profimediaimages.ro (Imagine cu caracter ilustrativ)

Ucraina poate primi un nou super-avion de 70.000.000$ de la autoritățile suedeze. Ungaria are 14 avioane de luptă Gripen, în leasing, de la concernul suedez Saab.

SHARE

Suedia nu exclude posibilitatea de a furniza Ucrainei avioane de vânătoare JAS 39 Gripen în viitor, dar deocamdată partenerii se concentrează pe livrarea de F-16, conform Defense Express.

Ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson, a declarat recent că țara sa a primit o serie de propuneri de suspendare a planurilor de furnizare de avioane de luptă JAS 39 Gripen, a declarat el la Bruxelles, după „discuții intense” cu țările din coaliția pentru furnizarea de avioane și echipamente de apărare aeriană către Ucraina.

Citește și: VIDEO O țară UE transferă 30 de avioane F-16 în Ucraina. Când va începe asaltul asupra Rusiei?

„Această decizie de a suspenda livrarea de Gripen către Ucraina se datorează faptului că accentul se pune acum pe livrarea de avioane F-16”, a declarat el, potrivit surselor citate de Defense Express

Ungaria are 14 avioane Gripen

Forțele Aeriene Maghiare au colaborat cu autoritățile suedeze și au în dotare 14 avioane Gripen în leasing. Avioanele pot fi cumpărate de Ungaria, la sfârșitul perioadei de leasing, de la concernul suedez Saab.

Citește și: VIDEO Ce avion de luptă care costă 60.000.000 $ își ia Ungaria. Duce 6 tone de rachete

Pe lângă faptul că poate transporta o încărcătură de 6,5 tone de rachete, bombe sau proiectile reactive nedirijate, bombardierul Gripen este dotat, de asemenea, cu un singur tun automat de calibrul 27 mm, Mauser BK-27.

Livrarea de avione de luptă Gripen Ucrainei nu este exclusă

Jonson spune că livrarea de avioane de luptă Gripen către Ucraina nu este exclusă și ar putea „deveni relevantă în viitor”, dar programul F-16 este în prezent prioritar pentru parteneri.

Citește și: VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?

Opoziția suedeză a cerut ca țara să înceapă de urgență procesul de transfer de avioane Gripen către Ucraina, dar Jonson respinge această posibilitate.

„Acest lucru nu este în concordanță cu modul în care coaliția vede introducerea a două sisteme de avioane de luptă în același timp”, a spus el.

De fapt, aceasta nu este prima dată când teza „F-16 mai întâi, Gripen apoi” a fost exprimată public în Suedia.

Citește și: Polonia și alte 3 state UE anunță cand trimit trupe în Ucraina. Ce „greșeală” trebuie să facă Putin

De exemplu, în luna martie a acestui an, Jonson a declarat deja că prioritatea pentru parteneri este transferul de F-16, mai ales că Suedia este, de asemenea, membră a acestei coaliții - iar posibilul transfer de aeronave JAS 39 Gripen ar trebui să se bazeze pe contextul general al „coaliției de luptă”.

Subiectul aprovizionării Ucrainei cu avioane Gripen a fost abordat în mass-media și de către oficiali încă din 2023, Saab menționând că ar fi un „proces destul de rapid” pentru a trimite aceste avioane în Ucraina.

Citeşte şi: Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus ar putea lovi devastator țintele Moscovei

Cu toate acestea, judecând după retorica din acest an a Ministerului suedez al Apărării, Gripen ar putea, în cele din urmă, să consolideze forțele aeriene ucrainene după ce va fi livrat un anumit număr de avioane F-16 și vor fi stabilite anumite procese de întreținere a aeronavelor și de furnizare a armamentului necesar.

Citește și: 400 de rezerviști dintr-un oraș din România au fost chemați la unitate. S-au prezentat la raport

Conform previziunilor preliminare, se așteaptă ca Ucraina să primească primele F-16 în această vară, iar patru țări au fost de acord să ne furnizeze avioanele - Olanda, Danemarca, Belgia și Norvegia.

Citește și: VIDEO Polonia cumpără rachete de 677 de milioane €, care bat până la 200 de kilometri de Moscova

Belgia a anunțat recent că intenționează să furnizeze Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 în perioada 2024-2028.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te