Ucigaș condamnat la moarte, chinuit 2,5 ore de dureri în timpul execuției. A învins injecția letală

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.02.2023 - 12:48
Ucigaș condamnat la moarte, chinuit 2,5 ore de dureri în timpul execuției. A învins injecția letală - FOTO: Profimedia Images

Un ucigaș aflat pe culoarul morții a îndurat două ore și jumătate de dureri atroce în timpul unei execuții ratate, în timp ce personalul a încercat cu disperare să găsească o venă potrivită pentru injecția letală.

SHARE

Doyle Lee Hamm, în vârstă de 64 de ani, a fost condamnat la moarte pentru uciderea în 1987 a lui Patrick Cunningham, angajat al unui hotel, și a fost condamnat la moarte.

În 2018, execuția sa în Alabama a fost anulată după mai multe încercări ratate, relatează Mirror.

Hamm suferea de cancer cranian și limfatic în fază terminală din 2014, ceea ce a contribuit la moartea sa la 27 noiembrie 2021, potrivit avocatului său, profesorul Bernard Harcourt, de la Facultatea de Drept a Universității Columbia.

Citește și: Scenariu apocaliptic. Miliarde de oameni mor în „iarna nucleară”. Cei mai mulți prin înfometare

Cancerul și drogurile „l-au salvat” de injecția letală

Înainte de tentativa de execuție, statul Alabama a fost avertizat că va fi probabil imposibil să i se pună o linie intravenoasă din cauza cancerului, a hepatitei C și a antecedentelor sale de consum de droguri.

Anestezistul Dr. Mark Heath l-a examinat pe Hamm în septembrie 2017 și a concluzionat că "statul nu este echipat pentru a realiza accesul venos în cazul domnului Hamm".

Citește și: Care este Planul B al Kremlinului pentru Ucraina. A lucrat la el finul lui Putin

Într-un comentariu publicat în New York Times, Harcourt a scris la acea vreme că Hamm "va suferi o moarte agonizantă, sângeroasă și dureroasă" dacă oficialii penitenciarului vor proceda la execuție.

Harcourt a susținut într-o petiție adresată Curții Supreme a SUA că executarea lui Hamm prin injecție letală ar încălca interdicția din Al optulea amendament privind pedepsele crude și neobișnuite.

Execuția ucigașului a fost suspendată

Curtea a suspendat pentru scurt timp execuția înainte de a permite ca aceasta să aibă loc, în ciuda disensiunilor judecătorilor Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg și Sonia Sotomayor.

Imediat după ce execuția a fost anulată, comisarul corecțional Jeff Dunn a declarat că nu ar caracteriza ceea ce s-a întâmplat în acea seară ca fiind o problemă.

Dunn nu a putut să descrie ce a făcut statul în timpul în care Hamm a fost pregătit pentru injecția letală și a respins întrebările privind încercările eșuate de a seta liniile intravenoase.

El a declarat că nu este calificat să răspundă la întrebări medicale și a insistat că execuția a fost anulată deoarece personalul închisorii nu a avut "suficient timp" pentru a găsi o venă potrivită înainte de expirarea mandatului de condamnare la moarte.

O examinare medicală ulterioară a lui Hamm a constatat că statul i-a perforat probabil vezica și artera în timp ce încerca să pună o linie IV.

Încercarea statului de a-l executa pe Hamm a declanșat o bătălie în instanță cu privire la politica de secretizare a execuțiilor din Alabama.

Ucigașul și-a câștigat dreptul la viață

Trei instituții de presă au dat în judecată statul pentru a avea acces la protocolul de execuție și la dosarele judiciare legate de execuția eșuată a lui Hamm.

La 30 mai 2018, judecătorul Karon Owen Bowdre a ordonat statului Alabama să facă public protocolul său de injecție letală și să desigileze dosarele solicitate.

Statul a ajuns la o înțelegere confidențială cu Hamm în martie 2018, acceptând să nu îl execute, potrivit DailyStar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te