Viktor Orban pretinde că e în „misiune de pace” în Rusia. „Cadoul” dat lui Putin care a enervat UE

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.07.2024 - 17:52
Viktor Orban pretinde că e în „misiune de pace” în Rusia. „Cadoul” dat lui Putin care a enervat UE - Foto: Profimedia Images

Premierul maghiar Viktor Orban se află în vizită în Rusia care a vorbit de o „misiune de pace” a permierului ungar. Orban a cerut guvernului să îi spună ce se întâmplă dacă guvernul părăsește Tribunal Penal Internațional care emis mandat pe numele lui Putin.

SHARE

Viktor Orban și Vladimir Putin s-au întâlnit la Kremlin, la scurt timp după ce premierul ungar a testa posibilitatea părăsirii Tribunalului Penal Internațional. Un cadou pe care i l-ar fi putut face lui Putin, pe numele căruia s-a emis mandat de arestare.

Citește și: Orban merge în Rusia să-i dea raportul lui Putin. Șeful CE: „Nu are mandat să discute în numele UE”

Presa rusă a publicat o scurtă înregistrare video în care Orban și Putin explică pe scurt scopul și importanța întâlnirii.

Viktor Orban pretinde că e în „misiune de pace” în Rusia. „Cadoul” dat lui Putin care a enervat UE

Putin a început prin a spune următoarele: „Înțeleg că Orban a venit aici nu doar ca partener al nostru, ci și ca reprezentant al Președinției UE”.

Vineri, Înaltul Reprezentant reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a emis o declarație prin care se distanțează de călătoria lui Viktor Orban la Moscova, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris că Orban, președintele în exercițiu al UE nu are mandat să negocieze cu Rusia în numele UE.

Citește și: Viktor Orban, prietenul lui Putin și al lui Trump, preia cârma UE la 1 iulie. Ce ar putea urma?

Președintele rus a declarat că speră că vor avea ocazia să discute despre relațiile lor în aceste momente dificile.

„Vom vorbi și despre cea mai mare criză din Europa, vom vorbi și despre Ucraina”, a spus Putin, citat de index.hu

Orbán a declarat că aceasta a fost o întâlnire mai specială decât cele anterioare, fie și numai din cauza președinției ungare a UE.

„Vă mulțumesc că m-ați primit în circumstanțe atât de dificile”, a spus Orban..

Orbán a menționat, de asemenea, că ar dori să audă opiniile lui Putin cu privire la chestiuni importante pentru Europa. Moscova a spus că Orban este într-o misiune de pace în Rusia.

Mandat pentru Putin

Trebuie spus că președintele rus a fost pus sub acuzare și au fost emise mandate de către Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga pentru rolul său în deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia.

24.hu a aflat recent că Viktor Orbán i-a însărcinat pe cei trei miniștri ai săi să examineze posibilitatea retragerii Ungariei din la Curtea Penală Internațională.

Viktor Orbán i-a însărcinat pe trei miniștri ai săi să analizeze ce s-ar întâmpla dacă Ungaria ar părăsi CPI. CPI a emis anterior un mandat de arestare pentru Vladimir Putin, iar Ungaria s-ar afla într-o situație foarte dificilă dacă președintele rus ar călători în Ungaria".

La reuniunea cabinetului din 22 mai, Gergely Gulyás, ministrul însărcinat cu cabinetul prim-ministrului, Bence Tuzson, ministrul justiției, și János Bóka, ministrul responsabil cu afacerile UE, au fost însărcinați să pregătească o notă pentru prim-ministru cu privire la posibilele consecințe ale retragerii Ungariei din Curtea Penală Internațională, potrivit 24.hu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te