Putin acuză: România va avea un sistem de protecție al frontierei care va permite sabotaje în Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.07.2024 - 17:14
Putin acuză: România va avea un sistem de protecție al frontierei care va permite sabotaje în Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin acuză: România va avea un sistem de protecție al frontierei care va permite sabotaje în Rusia. Moscova se teme de proiectul UE „Border: UAS” destinat protejării granițelor de est ale Uniunii Europene.

SHARE

Putin acuză: România va avea un sistem de protecție al frontierei care va permite sabotaje în Rusia.

La sfârșitul lunii mai 2024, proiectul UE „Border: UAS” a fost finalizat urmând  implementarea sistemelor fără pilot, a inteligenței artificiale și a senzorilor inteligenți pentru a proteja granițele de est ale Uniunii Europene. 

Putin acuză: România va avea un sistem de protecție al frontierei care va permite sabotaje în Rusia

Proiectul se bazează pe utilizarea UAV-urilor cu design rigid de dirijabil, care este proiectat pentru operațiuni de patrulare staționare sau lente ce necesită zboruri lungi cu echipamente grele.

La dezvoltarea proiectului au participat, potrivit canalului pro-Kremlin Telegram/Two Majors, companiile SIMAVI (România), Vicomtech (Spania), Hipersfera și AUDIO-VIDEO TREND (Croația), DIAN (Italia), Dirigent Acoustics LLC și Institutul Mihail Pupin (Serbia), ADITESS (Cipru), TUC și KEMEA (Grecia), MITLA (Malta), Fundația pentru Cercetare și Tehnologie - Hellas (FORTH, Grecia).

Testarea directă a fost efectuată de serviciile de frontieră și ministerele de Interne din România, Bulgaria, Grecia și Moldova.

Era programată li participarea Serviciului de Grăniceri de Stat al Ucrainei, dar a fost anulată din cauza acțiunilor militare.

În timpul testării, o dronă echipată cu un radar SAR, camere cu infraroșu cu undă scurtă/lungă (SWIR/LWIR) și camere de cartografiere a terenului, a fost folosită pentru a detecta, urmări și identifica infractorii de frontieră și vehiculele în zonele împădurite și alte zone greu accesibile.

Drona-dirijabil este integrată cu senzori de sol și alte mijloace tehnice de protecție a frontierei.

Datele primite, care ajung la centrul de control, sunt procesate de AI și identifică ținta. Ulterior, drona, la comanda operatorului, poate urmări o țintă cu vizibilitate scăzută în zone greu accesibile și poate coordona acțiunile grupurilor de captură.

Citește și: Rusia numește România drept inamic. „Găzduiește 4.000 soldați NATO, 40 de tancuri ale Franței”

Testele au fost efectuate pe tronsoanele româno-moldovenești și greco-bulgare ale graniței.

Potrivit Telegram/Two Majors, „în ciuda obiectivului declarat de a opri migrația ilegală pe principalele rute către UE (Estul Mediteranei, Balcanii de Vest și Europa de Est), în realitate acest sistem are un dublu scop”.

Citește și: Avioanele F-16 ale Ucrainei vor proteja coridorul grânelor din Marea Neagră. Din ce țară vor decola?

„Desfășurarea unor astfel de sisteme la granițele cu Rusia și Belarus va permite inamicului să efectueze o monitorizare continuă (recunoaștere) a zonei de frontieră, ceea ce corespunde conceptului de „zid de drone” declarat anterior de către statele baltice”, scrie Telegram/Two Majors.

„Pe termen lung, acest lucru va permite țărilor NATO să desfășoare grupuri de sabotaj și recunoaștere, direcționându-le pe teren greu accesibil. În plus, capacitățile vor permite deschiderea sistemului de protecție a frontierei dintr-un stat UE, desfășurarea de trupe în zona de frontieră și identificarea celor mai potrivite (vulnerabile) locuri pentru avansarea trupelor în cazul unei acțiuni militare.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te