VIDEO Putin amenință capitalele Europei unde SUA duc rachete hipersonice. „Sunteți țintele noastre”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.07.2024 - 17:24
Putin amenință capitalele Europei cu distrugerea, dacă permit staționarea de rachete hipersonice americane - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin amenință capitalele Europei unde SUA duc rachete hipersonice. „Sunteți țintele noastre”. Confruntarea în stilul Războiului Rece ar putea declanșa cel de-al Treilea Război Mondial.

SHARE

Putin amenință capitalele Europei cu distrugerea, dacă permit staționarea de rachete hipersonice americane. „Sunteți țintele noastre”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a amenințat țările care și-au arătat dorința de a găzdui teribilele rachete americane. 

„Noi avem suficientă capacitate pentru a reține aceste rachete, dar potențialele victime sunt capitalele acestor țări”, a declarat Peskov.

Putin amenință capitalele Europei unde SUA duc rachete hipersonice. „Sunteți țintele noastre”

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că rachetele au creat un „paradox” în care „Europa este o țintă pentru rachetele noastre, țara noastră este o țintă pentru rachetele americane în Europa”, potrivit The Sun.

Rachetele, Tomahawk Cruise și SM-6, au o rază de acțiune semnificativ mai mare decât cele pe care SUA  le are în prezent în Europa,

Desfășurarea rachetelor cu rază lungă de acțiune a fost interzisă în temeiul unui tratat din 1988 dintre Rusia și SUA, dar Putin a încălcat acordul în 2014.

SUA au anunțat că disloca rachete hipersonice doar „episodic”. Acestea vor ajunge în Germania, singura țară de până acum care le găzduiește, în 2026.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că desfășurarea rachetelor americane cu rază lungă de acțiune va oferi Europei timp să le dezvolte pe ale lor.

El a subliniat că Europa are un decalaj serios față de capacitatea Rusiei și SUA.

Rusia și-a folosit deja rachetele hipersonice pentru a lovi o capitală europeană, Kievul. La începutul acestei săptămâni, Putin a bombardat un spital de copii din Kiev într-un atac șocant.

Citește și: Rusia acuză: Avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse

Statele Unite vor desfășura în Germania o serie de arme avansate cu lansare de la sol, inclusiv racheta multifuncțională SM-6 și racheta de croazieră Tomahawk, precum și „arme hipersonice de dezvoltare”. 

SUA au desfășurat rachete cu rază medie de acțiune și în Filipine, înfuriind China. Sistemul de rachete Mid-Range Capability poate trage racheta Standard 6 (SM-6) și racheta Tomahawk Land Attack din nordul Filipinelor.

Citește și: Alertă în Europa. China și-a trimis soldații în Belarus, la granița NATO și a Ucrainei. Ce plan au?

Trupele filipineze au fost învățate cum să folosească și să întrețină sistemul de rachete Typhoon, dar acesta nu a fost folosit în exerciții cu foc real.

Ca și în cazul celor din Germania, SUA au precizat că desfășurarea este „episodică” și rachetele vor fi retrase în septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te