F-16 au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei? Folosirea bazei din România extinde războiul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.07.2024 - 08:14
F-16 au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei? Folosirea bazei din România extinde războiul - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

F-16 au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei? Folosirea bazei din România extinde războiul. Conturi de Twitter pro-ucrainene precum Xavier Tytelman sau Ukraine Matter for Americans au anunțat că F-16 au lovit cu succes pe teritoriul Rusiei.

SHARE

F-16 au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei? Folosirea bazei din România extinde războiul. Livrarea avioanelor F-16 care vor fi folosite în Ucraina depind de Denamarca, care a încheiat antrenamentul pentru 50 de ucraineni.

Citește și: Rachetele sistemului Patriot mai scumpe. O salvă: 662.000.000 $. Ce face România care are 4 sisteme?

Conturile Telegram pro-ucrainene vorbesc despre piloți, în timp ce conturile pro-ruși menționează tehnicieni de F-a16, potrivit armyrecognition.com.

Într-un articol din ziarul danez Nyheder Tv2, Jan Dam, șeful aviației militare daneze, vorbește despre „lucrători de întreținerea avioanelor F-16 și specialiști în armament”.

F-16 au efectuat lovituri pe teritoriul Rusiei? Folosirea bazei din România extinde războiul

Potrivit declarațiilor făcute de Jan Dam, șeful Forțelor Aeriene Daneze, la 29 iunie, Danemarca a terminat antrenarea a 50 de ucraineni pentru F-16, dar este mai puțin optimistă cu privire la partea operațională a acestor avioane de luptă. 

„100 de ucraineni sunt pregătiți pentru sarcini de sprijin - mecanici, specialiști în armament și personal la sol pentru bazele aeriene ucrainene. Acum am finalizat instrucția pentru primii 50. Cei mai mulți s-au întors acasă pentru a participa la pregătirea primei aeronave de luptă. Imediat după vacanța de vară, vom începe cu  următorii 50”, a declarat Jan Dam.

În ceea ce privește antrenamentul piloților, acesta a subliniat că „primii sunt pe cale să termine antrenamentul”.

Mai mult, el precizează că Danemarca va anunța când avioanele vor fi gata și că acestea „vor opera din baze din Ucraina ce urmează să fie operaționale”.

Citește și: Trei aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia au sosit la CâmpiaTurzii. Mai urmează să vină 23

În concluzie, la 29 iunie, bazele din Ucraina nu erau gata, iar despre utilizarea bazei din România nu se poate afirma că este o opțiune pentru NATO.

Avioanele F-16 din România sunt pentru antrenament. Centrul european de instruire din România de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu se află la mai puțin de 200 km de graniță. 

Deși se poate transforma rapid Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu într-o bază operațională, acest lucru este considerat de experții NATO un factor ce ar extinde cu siguranță războiul într-o altă țară europeană, ceea ce liderii țărilor Alianței refuză categoric.

Citește și: SUA trimit militari în Ucraina ca să țină avioanele F-16 în viață. „Nu le putem întreține România”

Baza de la Kogălniceanu este în curs de modernizare prin crearea unei noi căi de rulare și a unei piste de decolare. 

Acest lucru a condus la convingerea că baza a fost modernizată pentru F-16, fiind locul de exerciții internaționale.

România, membră NATO, a inaugurat un hub internațional de pregătire pentru piloții de avioane F-16 din țările aliate și alți parteneri, inclusiv Ucraina, cu avioane furnizate de Royal Netherlands Air Force și instructori și personal de întreținere asigurate de Lockheed Martin, producătorul de avioane.

Deocamdată, singurele avioane care au „lucrat” sunt cele ce participă la manevrele forțelor aeriene NATO „Tiger Meet”. 

Aproximativ 60 de avioane de luptă și elicoptere din unsprezece țări NATO, precum și din Elveția și Austria, au participat la manevrele forțelor aeriene internaționale „Tiger Meet” din Jagel, Schleswig-Holstein.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te