Alertă în Europa. China și-a trimis soldații în Belarus, la granița NATO și a Ucrainei. Ce plan au?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.07.2024 - 12:19
Alertă în Europa. China și-a trimis soldații în Belarus, la granița NATO și a Ucrainei. Ce plan au? - Foto: X/ @OsintExperts

Alertă în Europa. Trupele și avioanele Armatei Populare de Eliberare a Chinei au început luni un exercițiu comun "antiterorism" în Belarus, la granița cu Polonia.

SHARE

Soldații și avioanele Armatei Populare de Eliberare (APL) a Chinei au dat luni startul unui exercițiu "antiterorism" în Belarus, în cadrul unor exerciții despre care oficialii din ambele țări au declarat că au ca scop combaterea "acțiunilor teroriste".

Alertă în Europa. China și-a trimis soldații în Belarus, la granița NATO și a Ucrainei. Ce plan au?

Reamintim că Rusia și Belarusul au acuzat direct Ucraina de "atacuri teroriste", chiar ultimele evenimente din Rusia au fost revendicate în mod oficial de teroriștii ISIS, care au declarat război deschis Rusiei în urma acțiunilor Moscovei din Afganistan.

Ministerul belarus al Apărării a anunțat că exercițiile se vor desfășura în Brest, la granița cu Polonia, iar contingentul chinez va antrena tacticile de salvare a ostaticilor și coordonarea echipelor.

Potrivit Ministerului chinez al Apărării, trupele vor fi antrenate în diverse abilități pentru a asigura succesul misiunii lor. Bloggerii militari chinezi au remarcat că această desfășurare arată capacitatea Beijingului de a proiecta forța aproape de frontiera NATO.

China și Belarus au subliniat că cooperarea militară nu vizează nicio țară terță și că nu ar trebui interpretată ca o provocare. Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a reiterat că Belarusul nu dorește implicarea în conflictul din Ucraina sau în confruntări cu NATO, deși țara sa este și a fost folosită continuu de Rusia drept "poartă de intrare" și atacuri în nordul Ucrainei.

Citește și: Rusia, China și Coreea de Nord vor discuta despre acordarea accesului Beijingului la Marea Japoniei

Minskul și Beijingul au subliniat că aceste manevre militare fără precedent la granița Ucrainei și a flancului estic al NATO au planificate cu "mult timp în urmă" și că Occidentul nu are de ce să le considere "provocatoare".

Presa controlată de stat atât în China, cât și în Belarus a prezentat duminică imagini cu un singur transport aerian PLA Xian Y-20 care aterizează pe cel mai mare aeroport militar din Belarus, Baranovichi, și cu o delegație belarusă care întâlnește și salută zeci de soldați și ofițeri chinezi care ies din aeronavă.

Un comunicat de presă al Ministerului chinez al Apărării publicat la 7 iulie a declarat că trupele care participă la exerciții, denumite "Eagle Assault-2024", vor antrena tacticile de salvare a ostaticilor, "abilitățile individuale ale ofițerilor și soldaților, coordonarea tactică a echipelor etc., punând o bază solidă pentru finalizarea cu succes a misiunii", se arată într-o declarație a APL.

Citește și: SUA avertizează China să nu ajute Rusia în războiul cu Occidentul: „Nu poți Juca pe două terenuri”

Soldații chinezi trimiși în Belarus, antrenați pentru luptă împotriva forțelor americane și britanice

Prin trimiterea de trupe în Belarus, armata chineză a demonstrat capacitatea Beijingului de a proiecta forța "în prima linie a Rusiei și Belarusului împotriva NATO. Sunt doar aproximativ 50 de kilometri de la Brest până la frontiera ucraineană și doar câteva sute de kilometri până la linia frontului ruso-ucrainean", a declarat Casa Militară într-o postare din 7 iulie.

Milbloggeri chinezi au confirmat că soldații trimiși în Belarus provin din Brigada 80 de arme combinate medii. Această unitate este o formațiune de lungă durată a APL, care își trasează linia de luptă înapoi la lupta împotriva forțelor americane și britanice din Coreea în 1950-53.

La 4 iulie, Belarus a aderat la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), un grup de națiuni condus de China și Rusia care dorește să contracareze influența occidentală asupra economiilor și securității mondiale. Alți membri cu drepturi depline ai grupului sunt China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, potrivit KievPost.

În august 2023, Beijingul și Minskul au semnat un acord pentru începerea antrenamentelor militare comune la 17 august 2023.

În prezent, instructori belaruși antrenează trupele ruse la bazele de antrenament belaruse, avioane de luptă rusești zboară în mod regulat de la bazele aeriene belaruse, iar unitățile de rachete belaruse se antrenează pentru a stoca și, dacă se consideră necesar, a lansa focoase nucleare rusești.

În februarie și martie 2022, Lukașenko a dat undă verde invaziei ruse în Ucraina dinspre nord, folosind teritoriul belarus.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te