Care pensionari pot pierde pensia recalculată dacă nu depun un document esențial până în septembrie

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.07.2024 - 21:10
Care pensionari pot pierde pensia recalculată dacă nu depun un document esențial până în septembrie foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Decizia cu pensia recalculată nu este singurul document pe care pensionarii din România trebuie să îl aibă în vedere în perioada următoare. La scurt timp de la primirea pensiilor recalculate, expiră termenul limită de depunere a unui document important.

SHARE

Există un document foarte important pentru pensionari care se trimite de două ori pe an. Fără acest act nu mai pot beneficia de pensie. 

Citește și: Marius Budăi anunță câți ani trebuie să fi muncit pentru o pensie mare la recalculare

Citește și: Probleme la recalculare. Șeful Casei de Pensii: „Unii pensionari au fost induși în eroare”

Citește și: Motivul adevărat pentru care 1.500.000 pensionarii vor avea o pensie mai mică la recalculare

Astfel, Casele de Pensii trag un semnal de alarmă cu privire la importanța certificatului de viața mai ales în această perioadă când au loc schimbări importante odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din partea casei teritoriale de pensii competente, beneficiarul nerezident are obligația de a transmite un certificat care atestă faptul că acesta este în viață.

În legea veche, acest trebuia depus o dată pe an. De la 1 septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor trebuie depus de 2 ori pe an.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial (…) un certificat de viață”, arată Legea 360/2023.

Care pensionari pot pierde pensia recalculată dacă nu depun un document esențial până în septembrie

În cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o scrisoare de informare,

Citește și: Care ani de muncă nu se socotesc la recalcularea pensiei? Pensionarii rămân fără sute de lei

un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață.

Citește și: Șeful Casei de pensii verdict dur: 1.750.000 de pensii NU cresc la recalculare. Cine ia bani în plus

În situația în care beneficiarii nerezidenți au transmis direct casei teritoriale de pensii competente sau prin intermediul instituției de asigurări sociale de pe teritoriul statului de ședere obișnuită detaliile bancare actuale, în perioada menționată mai sus, de 6 luni, obligația confirmării existenței noilor beneficiari nerezidenți prin transmiterea unui certificat de viață se stinge.

Citește și: RECALCULARE Ce se întâmplă cu 1.000.000 de pensii începând de luni? Șeful Casei de Pensii anunță

Dacă aceste certificate nu sunt trimise la datele stabilite, pensia nu se mai acordă începând cu luna viitoare.

Certificatul se trimite pe 31 martie și pe 30 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te