2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.07.2024 - 08:34
2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană - Foto: Defense Express (imagine cu caracter ilustrativ)

2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”. Până la sfârșitul anului 2024, Ministerul Apărării din România trebuie să finalizeze licitația pentru sistemele de apărare antiaeriană.

SHARE

2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”.

Potrivit Balanței Militare 2023, pe lângă sistemele americane Patriot, apărarea antiaeriană românească se poate baza în momentul de față doar pe opt sisteme de apărare aeriană MIM-23 HAWK de la Raytheon și cinci S-75M3 Volhov din vremurile sovietice.

2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”

MIM-23 HAWK și S-75M3 în România au fost folosite pentru a asigura apărarea antiaeriană a Bucureștiului, potrivit Defense Express.

Ultima dată când România a făcut exerciții de tragere cu sistemul sovietic de apărare aeriană „Volhov” a fost în 2018.

„Bătălia” în prezent se dă pentru sisteme SHORAD/VSHORAD cu rază scurtă de acțiune și MANPADS, iar la concurs participă și sisteme cu rază medie. 

În total, Bucureştiul vrea să cheltuiască 2,7 miliarde de euro pe 27 de sisteme, conform solicitării financiare a departamentului de Apărare. 

Pentru contractul românesc concurează în prezent: conglomeratul paneuropean MBDA cu sistemul de apărare aeriană cu rază medie de acțiune VL Mica și sistemul de apărare antirachetă Mistral 3, Rafael-Israel cu Spyder, Diehl-Germania cu IRIS-T SLS și IRIS-T SLM, precum și LIG Nex1 - Coreea de Sud cu LIG Artillery Missile Defense (LAMD).

Defense Express analizează formula prin care Ministerul Apărării din România va alege câștigătorul: pe primul loc, cu 50% din „greutate”, este nivelul soluției tehnologice, pe locul doi, cu 30%, este prețul, iar 20% este timpul de livrare.

Citește și: România și Bulgaria înființează un comandament special la Marea Neagră. Care sunt misiunile C2 FOS?

Defense Express a remarcat că utilizarea simultană a trei criterii, inclusiv termenele de livrare, reflectă realitățile actuale ale pieței de apărare.

Adică cea mai slabă propunere din punct de vedere al eficacității luptei, dar cu cei mai buni parametri „ieftin-rapid”, are șanse similare cu cea mai perfectă, dar cea mai scumpă și mult așteptată ofertă.

Citește și: Panică la Moscova. Putin „vede" armament NATO trecând din România în Moldova. „Pregătiri de război”

Este posibil ca România să opteze pentru sistemul coreean de apărare aeriană LAMD.

„Pentru București, alegerea armelor coreene nu va mai fi ceva exotic, deoarece tunurile autopropulsate K9 de 920 de milioane de dolari au fost deja comandate, iar MANPADS-urile KP-SAM Chiron au fost primite. Și o comandă pentru tancuri K2 este de așteptat .

LAMD este omologul sud-coreean al „Iron Dom” israelian. Scopul principal al acestui sistem de apărare aeriană este interceptarea rachetelor nord-coreene.

Ținte ca avioane, elicoptere, rachete de croazieră și drone n-ar trebui să ridice probleme.

LAMD permite interceptarea țintelor la o rază de până la 7 km și la o altitudine de până la 5 km. Un lansator, care poate fi instalat pe un șasiu 4x4, găzduiește 16 rachete.

Sistemul a fost prezentat pentru prima dată la o expoziție în 2021, cu planuri de a începe implementarea spre anii 2030.

Dar în 2022, s-a anunțat că termenii vor fi scurtați. Principalele lucrări ar trebui să fie finalizate până în vara anului 2023, iar implementarea ar urma să înceapă în 2025.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te