Urangutan, surprins tratându-și rana cu plante medicinale folosite de 2.000 ani. Ce zic cercetătorii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.05.2024 - 12:23
Un urangutan a fost surprins că își trata rănile cu o plantă medicinală. Este folosită de mii de ani Foto Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

O maimuță din Sumatra a aplicat sevă și frunze pe o tăietură deschisă după o presupusă luptă cu un alt mascul, spun oamenii de știință.

SHARE

Nivelul ridicat de inteligență al urangutanilor a fost recunoscut de mult timp, în parte datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea uneltelor pentru a recupera semințe și a căuta insecte. Însă noi cercetări sugerează că primatele au o altă abilitate utilă în repertoriul lor: aplicarea ierburilor medicinale.

Cercetătorii spun că au observat un urangutan de Sumatra mascul care și-a tratat o rană deschisă pe față cu sevă și frunze mestecate de la o plantă cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice.

Nu este prima dată când animalele sălbatice au fost observate auto-medicându-se: printre alte exemple, urangutanii din Borneo au fost văzuți frecându-și brațele și picioarele cu frunze mestecate de la o plantă folosită de oameni pentru a trata durerile musculare, în timp ce cimpanzeii au fost înregistrați mestecând plante cunoscute pentru tratarea infecțiilor cu viermi și aplicând insecte pe răni.

Un urangutan a fost surprins că își trata rănile cu o plantă medicinală. Este folosită de mii de ani

Cu toate acestea, noua descoperire este prima dată când un animal sălbatic a fost observat tratând răni deschise cu o substanță cunoscută ca având proprietăți medicinale.

"În cazul cimpanzeilor s-au folosit insecte și, din păcate, nu s-a aflat niciodată dacă aceste insecte favorizează cu adevărat vindecarea rănilor.

În timp ce în cazul nostru, urangutanul a folosit planta, iar această plantă are proprietăți medicale cunoscute", a declarat Dr. Caroline Schuppli, autorul principal al cercetării, cu sediul la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania.

Echipa spune că descoperirile oferă o perspectivă asupra originilor îngrijirii rănilor umane - al căror tratament a fost menționat pentru prima dată într-un manuscris medical datând din anul 2200…

Echipa descrie cum, în timp ce urmărea un urangutan de Sumatra mascul numit Rakus, a observat că acesta avea o rană facială proaspătă - probabil rezultatul unei lupte cu un alt mascul.

Trei zile mai târziu, Rakus a fost văzut hrănindu-se cu tulpina și frunzele de Fibraurea tinctoria - un tip de liană cățărătoare.

Apoi a făcut ceva neașteptat.

"La treisprezece minute după ce Rakus a început să se hrănească cu liana, a început să mestece frunzele fără să le înghită și să-și folosească degetele pentru a aplica sucul plantei din gură direct pe rana facială", scriu cercetătorii.

Oamenii de știință au rămas fără cuvinte

Nu numai că Rakus a repetat aceste acțiuni, dar la scurt timp după aceea și-a untat întreaga rană cu frunzele mestecate până când aceasta a fost acoperită în întregime.

Citește și: Cea mai veche plantă medicinală tratează eficient durerile de cap. Poate fi cumpărată de oriunde

Cinci zile mai târziu, rana facială a fost închisă, în timp ce în câteva săptămâni s-a vindecat, lăsând doar o mică cicatrice.

Echipa spune că planta folosită de Rakus este cunoscută pentru faptul că conține substanțe cu proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antifungice, antioxidante, analgezice și anticancerigene, printre alte atribute, în timp ce aceasta și alte specii de liane înrudite sunt folosite în medicina tradițională "pentru a trata diverse boli, cum ar fi dizenteria, diabetul și malaria".

Citeşte şi: VIDEO Morminte vechi de 5.000 de ani în Munții Apuseni. Ce au descoperit cercetătorii

Rămâne neclar dacă Rakus și-a dat seama singur de acest proces sau l-a învățat de la un alt urangutan, deși nu a fost observat la niciun alt individ.

Schuppli a adăugat că Rakus pare să fi folosit planta în mod intenționat.

"Aceasta arată că, într-o anumită măsură, are capacitățile cognitive de care are nevoie pentru a trata rana cu unele plante active din punct de vedere medical", a spus ea. "Dar nu știm cu adevărat cât de mult înțelege".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te