Șoferii de mașini electrice nu vor mai circula gratuit în centrul Londrei. 15 £/zi, ca și termicele

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.07.2024 - 15:53
Șoferii de mașini electrice nu vor mai circula gratuit în centrul Londrei. 15 £/zi, ca și termicele - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ
Șoferii de mașini electrice nu vor mai circula gratuit în centrul Londrei. 15 £/zi, ca și termicele - Foto: whatcar.com

Bonusurile pentru stimularea electrificării parcului auto încep să se cam termine. Șoferii de mașini electrice nu vor mai circula gratuit în centrul Londrei, ci vor plăti „Taxa de congestie”, de 15 £/zi, ca și cei cu automobile termice, pe benzină, motorină sau GPL.

SHARE

Șoferii care vor circule prin centru capitelei Marii Britanii sunt obligați să plătească „London Congestion Charge”, o taxă zilnică, în funcție de anumite intervale orare, de 15 lire sterline. Doar mașinile electrice, cu zero emisii, sunt scutite. 

Șoferii de mașini electrice nu vor mai circula gratuit în centrul Londrei. 15 £/zi, ca și termicele

Dar, scutirea de la plata „London Congestion Charge” pentru mașinile electrice se va termina la sfârșitul anului 2025, ceea ce înseamnă că, din 25 decembrie 2025, toate vehiculele, inclusiv cele pe baterii, vor fi obligate să plătească taxa de 15 lire sterline pe zi. 

Citește și: ANALIZĂ Cât costă plinul mașinii electrice acasă? În România, mult mai scump ca în Bulgaria, Ungaria

„Reducerea pentru vehicule mai curate a taxei de congestie a făcut parte din schema noastră etapizată de combatere a aerului toxic din Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al Transport for London, relatează whatcar.com.

"Eliminarea reducerii pentru vehiculele mai puțin poluante începând cu 25 decembrie 2025 va menține eficiența taxei de congestie, care este în vigoare pentru a gestiona traficul și congestia în inima Londrei", a mai adăugat oficialul. 

Autoritățile londoneze estimează că introducerea „Taxei de congestie” pentru vehiculele electrice ar putea afecta aproximativ 100.000 de șoferi care locuiesc în Londra și în împrejurimi. 

Citește și: Vânzările de mașini electrice merg prost în UE: -30% în Germania, -18% în Italia, -46% în România

Zona de congestie acoperă 1,3% din „Greater London”, întinzându-se de la City în est la Marylebone în vest și de la Lambeth în sudul Londrei la Finsbury la nord de râul Tamisa. Acoperă o suprafață totală de 13 km pătrați. 

Citește și: Mașinile electrice, cu 30% mai scump de reparat, în medie, decât automobilele pe benzină și diesel

Pe de altă parte, eliminarea scutirii vehiculelor electrice de la taxa de congestie este o altă lovitură pentru cumpărătorii de vehicule electrice din Marea Britanie, care au pierdut stimulentul Plug-in Car Grant pentru achiziționarea de noi modele electrice în 2022 și, începând cu aprilie 2025, vor trebui să plătească taxa de drum (VED) la fel ca cei care conduc mașini pe benzină și diesel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te