România, „vioara întâi” în mentenanța sistemului HIMARS care decimează armata Rusiei. Ce s-a făcut?

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.05.2024 - 19:51
România, „vioara întâi” în mentenanța sistemului HIMARS care decimează armata Rusiei. Ce s-a făcut? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

România, „vioara întâi” în mentenanța sistemului HIMARS care decimează armata Rusiei. Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS.

SHARE

Aerostar Bacău a realizat cu succes, în colaborare cu Lockheed Martin, centrul de mentenanță pentru HIMARS, lansatoarele de rachete care au ținut capul de afiș al războiului rus împotriva Ucrainei.

România, „vioara întâi” în mentenanța sistemului HIMARS care decimează armata Rusiei. Ce s-a făcut?

„Ca rezultat al colaborării între compania Lockheed Martin și Aerostar S.A., s-a realizat Centrul Național de Mentenanță pentru Sistemele HIMARS®, prin Memorandum de Guvern numărul 5555/31.10.2023”, anunță Aerostar Bacău.

Ceremonia de inaugurare va avea loc oficial mâine, 30.05.2024, la Aerostar Bacău. 

„La eveniment vor participa oficialități naționale și locale, reprezentanți ai companiilor LOCKHEED MARTIN și AEROSTAR S.A.”, mai precizează sursa citată. 

Citește și: VIDEO Un avion F-35 nou, de 200.000.000$, s-a prăbușit după ce a realimentat. România a comandat 32

Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei de succes din vara-toamna lui 2022 fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

Principalele componente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care a intrat în dotarea Armatei României au sosit în țara noastră în 2021.

În iarna acestui an ministrul Apărării Angel Tîlvăr a salutat demersurile companiei americane Lockheed Martin de a dezvolta în țara noastră, la Bacău, prin compania Aerostar, Centrul de Mentenanță pentru sistemul HIMARS. Oficialul român a evidențiat, de asemenea, mentenanța aeronavelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, prin aceeași companie românească.

Amintim că la finalul anului trecut, Derco, o companie din grupul Lockheed Martin, a semnat un acord cu Aerostar S.A. pentru repararea trenurilor de aterizare, a roților și a frânelor în vederea asigurării mentenanței flotei de avioane F-16 a Forțelor Aeriene Române, reducând timpii de execuție și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunii.

Citește și: Statul NATO care îi dă Ucrainei arme ca să atace teritoriul Rusiei. „Nu există restricţii”

Totodată, la Aerostar Bacău se va face și modernizarea la următorul standard a avioanelor F-16 achiziționate.

România a achiziționat recent 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț de 388 de milioane de euro, pentru a asigura tranziția către F-35.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te