550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca din cauza temperaturilor caniculare. 51,8 grade

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.06.2024 - 07:19
550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca din cauza temperaturilor caniculare. 51,8 grade - Foto: Getty Images

550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca din cauza temperaturilor caniculare. 51,8 grade au resimțit oamenii. Ce s-a întâmplat?

SHARE

550 de pelerini au murit la pelerinajul de la Mecca din cauza temperaturilor caniculare. 51,8 grade au resimțit oamenii. Ce s-a întâmplat?

Pelerini morți în Mecca din cauza căldurii 

Cel puțin 550 de pelerini au murit în timpul marelui pelerinaj musulman (Haji) de la Mecca, care s-a desfășurat și în acest an la temperaturi caniculare.

Cel puțin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, majoritatea dintre ei murind din cauza căldurii asociate cu alte boli, au declarat pentru AFP cei doi diplomați arabi care coordonează răspunsurile țărilor lor, scrie The Guardian.

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii", cu excepția unuia care a suferit răni fatale în timpul unei mici îmbrânceli în mulțime, a declarat unul dintre diplomați, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem din Mecca.

Cel puțin 60 de iordanieni au murit, au declarat diplomații. Noile decese ridică la 577 numărul total raportat până în prezent de mai multe țări, potrivit unui bilanț al AFP.

Anterior, marți, Ministerul egiptean de Externe a declarat că Cairo colaborează cu autoritățile saudite în operațiunile de căutare a egiptenilor dispăruți în timpul Hajj-ului.

Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au fost declarați morți de diverse țări, majoritatea fiind indonezieni.

Citește și: Ce să faci neapărat duminica dimineața pentru a avea noroc. Să fie încă întuneric afară

Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și toți musulmanii care au mijloacele materiale necesare vor să îl bifeze cel puțin o dată.

Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de schimbările climatice, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, care a afirmat că temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile cresc cu 0,4C (0,72F) în fiecare deceniu.

Luni, temperaturile au atins 51,8 grade la Marea Moschee din Mecca, a anunțat centrul național de meteorologie saudit.

Jurnaliștii AFP aflați luni în Mina, în afara Mecca, au văzut pelerini care își turnau sticle de apă pe cap, în timp ce voluntarii le împărțeau băuturi reci și înghețată de ciocolată pentru a-i ajuta să se răcorească.

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Oficialii saudiți i-au sfătuit pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare în cele mai fierbinți ore ale zilei.

Însă multe dintre ritualuri, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat care au avut loc sâmbătă, presupun să se stea în aer liber timp de ore întregi în timpul zilei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te