Ne luptăm din greu să ne permitem prietenii blănoși. Am renunțat la mâncare să duc câinele la medic

DE Giulia Carbonaro | Actualizat: 23.06.2024 - 13:27
TEMERI FINANCIARE Majoritatea proprietarilor americani au declarat 
într-un sondaj pentru Newsweek că îngrijirea animalelor de companie reprezintă o preocupare pe fondul creșterii costurilor

Costul îngrijirii companionilor noștri cu patru picioare a crescut pentru aproape trei sferturi dintre americani, ceea ce îi face pe mulți proprietari să fie îngrijorați în privința susținerii financiare a acestora.

SHARE

Sunt cei mai buni prieteni ai noștri, fac parte din familie și sunt o sursă nesfârșită de confort, bucurie și râs. Totuși, întreținerea animalelor de companie devine din ce în ce mai scumpă pentru americani.

72% dintre proprietarii de animale de companie care au răspuns la un sondaj exclusiv Redfield & Wilton Strategies reali­zat în numele Newsweek au declarat că îngrijirea animalelor s-a scumpit în ultimul an.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.500 de persoane cu drept de vot din SUA în perioada 23-24 martie 2024. O majoritate de 65% dintre respondenți au declarat că dețineau un animal de companie la momentul sondajului - un număr care reflectă datele la nivel național raportate de American Pet Products Association, care scrie că 66% dintre gospodăriile din SUA (86,9 milioane de locuințe) dețin unul.

„În SUA, cel puțin 20 de
milioane de animale
de companie trăiesc în
case afectate de sărăcie
sau în zone insuficient
deservite, unde resursele
sunt limitate sau
practic inexistente“

Cele mai multe dintre aceste gospodării (65,1 milioane) au un câine, urmate de casele cu pisici (46,5 milioane). În 2022, conform celor mai recente date puse la dispoziție de APPA, proprietarii de animale de companie au cheltuit în total 136,8 miliarde de dolari pentru companionii lor blănoși, în creștere de la 123,6 miliarde de dolari cu un an înainte. Iar costurile în creștere sunt o sursă de îngrijorare pentru mulți proprietari.

Aproximativ 43% dintre respondenții la sondaj au declarat că sunt foarte (21%) sau destul de (22%) îngrijorați de capacitatea lor de a-și susține financiar animalul de companie, în timp ce alți 22% au fost ușor îngrijorați.

În medie, proprietarii de câini cheltuiesc mai mult (aproximativ 1.400 de dolari pe an) decât proprietarii de pisici (1.200 de dolari), conform unui raport APPA, luând în considerare toate cheltuielile posibile: vaccinări, culcuș, hrană, lese, hamuri, coliere, articole de toaletare, dresaj, internat și pașaport.

De ce au devenit animalele de companie mai scumpe

Principalul motiv pentru care costul deținerii unui animal de companie a urcat în ultimii ani este legat de facturile veterinare mai mari.

„La fel ca în cazul altor sectoare din domeniul sănătății, costul furnizării serviciilor medicale veterinare continuă să crească“, a declarat pentru Newsweek dr. Rena Carlson, președintele Asociației Americane de Medicină Veterinară.

„Printre motive se numără creșterea costului produselor farmaceutice utilizate pentru tratarea afecțiunilor acute și cronice; necesitatea de a achiziționa noi tehnologii și cele mai noi echipamente medicale pentru a se asigura că medicii veterinari sunt capabili să continue să ofere cele mai eficiente și actualizate îngrijiri pentru pacienții lor; și creșterea cheltuielilor generale de funcționare, cum ar fi electricitatea, chiriile/ipotecile clădirilor, serviciile de telecomunicații și așa mai departe“, a adăugat ea.

Îngrijirea veterinară a devenit mai sofisticată, a spus Carlson, în timp ce animalele de companie au început să trăiască mai mult. „Acesta este un lucru foarte bun, bineînțeles, dar înseamnă, de asemenea, că este nevoie de mai multă îngrijire veterinară pe parcursul vieții unui animal“, a spus ea.

Nu toată lumea poate ține pasul cu aceste costuri în creștere. Aproximativ 37% dintre proprietarii de animale de companie care au răspuns la sondajul Redfield & Wilton Strategies/Newsweek au declarat că le-ar fi greu să plătească o operație minoră pentru animalul lor de companie în acest moment.

Costurile mai mari pentru îngrijirea unui animal și cumpărarea de provizii pentru acesta sunt deosebit de mari pentru persoanele care trăiesc în sărăcie. „În SUA, cel puțin 20 de milioane de animale de companie trăiesc în case afectate de sărăcie sau în zone insuficient deservite, unde resursele sunt limitate sau practic inexistente“, a declarat pentru Newsweek Amanda Arrington, vicepreședinte al campaniei Humane Society of the United States pentru creșterea accesului la îngrijire.

„Ne străduim să creștem echitatea în ceea ce privește accesul la îngrijire printr-o varietate de abordări interconectate: sensibilizarea comunității, elaborarea de politici, formarea profesională a medicilor veterinari și a profesioniștilor în domeniul bunăstării animalelor, parteneriate corporative și programe de îngrijire directă care oferă îngrijire veterinară, consumabile pentru animale de companie, alte servicii de îngrijire a animalelor și informații fără costuri pentru proprietarii de animale de companie“, a spus ea.

„Persoanele care doresc să ajute la păstrarea animalelor de companie alături de familiile lor pot întreprinde acțiuni simple, cum ar fi donarea către o bancă de alimente pentru animale de companie sau un fond de îngrijire veterinară“.

Facturile veterinarilor vs. asigurarea pentru animale de companie

Mary Leone, din Portland, este mândra proprietară a lui Frisco, un câine salvator care este de fapt un amestec de 19 rase.

Ea îl are pe Frisco de aproape patru ani, deoarece l-a primit la începutul pandemiei. „El este ceea ce numim un cățel pandemic“, a declarat ea pentru Newsweek. Leone cheltuiește aproximativ 250 de dolari pe lună pentru „lucruri obișnuite, de rutină“ pentru Frisco.

„Acestea includ mâncarea lui, dulciurile, plimbătorul de câini, asigurarea pentru animale de companie etc.“. Dar cea mai mare cheltuială a ei legată de animalul de companie este probabil cea legată de facturile de la veterinar.

„Un control veterinar de rutină cuprinde și costul vaccinurilor care se pot adăuga, dar mai sunt și costurile suplimentare legate de îngrijirea  urgentă/spital veterinar dacă există ceva foarte grav“, a spus ea.

„Din fericire, Frisco nu a mai avut nevoie de ceva vreme de o vizită la Urgențe. Pentru a vă da o idee, câinele prietenului meu a trebuit să meargă la Urgențe acum câteva luni pentru că a ingerat ciocolată - care este otrăvitoare pentru căței. Acea vizită, care de fapt a implicat doar inducerea vomei și administrarea unor lichide după aceea, a costat în jur de 500 de dolari“.

Leone a spus că aceste cheltuieli legate de animalele de companie „se adună cu siguranță“. Ea a spus că este greu să te decizi între „a investi într-o asigurare pentru animale de companie, care este un cost lunar continuu care se adună de-a lungul vieții lor, sau doar să te aștepți că vei avea cel puțin câteva vizite neașteptate la veterinar, care ar putea fi însă destul de mari. Poate fi vorba și de sume între 5.000 și 10.000 de dolari dacă ne referim la o intervenție chirurgicală“.

În SUA, prima medie de asigurare pentru accidente și boli pentru câini este acum la peste 675 de dolari pe an, în timp ce pentru pisici este de peste 383 de dolari anual.

Acest lucru a contribuit la creșterea valorii totale a primelor din această țară cu aproape 22% de la an la an, până la 3,9 miliarde de dolari în 2023, conform datelor Asociației Nord-Americane de Asigurări de Sănătate pentru Animale de Companie.

Mulți proprietari apelează acum la polițe de asigurare pentru animale de companie pentru a evita facturile mai mari de la veterinar în cazul în care ceva rău se întâmplă pe neașteptate. Dar Carlson
a spus că îngrijirea veterinară preventivă - cum ar fi vaccinările, controlul paraziților și gestionarea greutății - este „cea mai bună modalitate de a menține animalele sănătoase și fericite pentru anii următori“ și de a preveni problemele de sănătate costisitoare mai târziu.

De asemenea, Leone a remarcat că nu există suficienți veterinari pentru numărul de oameni care au animale de companie, ceea ce face ca întregul proces de căutare a îngrijirii veterinare să fie mai descurajant.

„Cel puțin așa pare să fie cazul aici, în Portland, unde sunt foarte mulți proprietari de animale de companie“, a spus ea. „Așa că iei stresul de a avea o factură uriașă și adaugi la asta stresul de a aștepta câteva ore sau chiar peste noapte în spitalul pentru animale, deoarece cererea de îngrijire a animalelor de companie este atât de mare“.

Leone a adăugat că, deși „lucrurile pot deveni costisitoare“, Frisco este „cel mai bun băiat și îl iubesc mai mult decât orice. Merită 100% fiecare bănuț“. 

Giulia Carbonaro este reporter pentru Newsweek. O puteți urmări pe X @carbonaro_giu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te