Amenzi de până la 4.000 lei pentru românii care fac acest lucru. Dacă recidivează, suma se dublează

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.05.2024 - 08:21
Amenzi de până la 4.000 lei pentru românii care fac acest lucru. Dacă recidivează, suma se dublează - Foto: Info Financiar / imagine rol ilustrativ

Amenzi de până la 4.000 lei pentru românii care fac acest lucru. Dacă recidivează, suma se dublează. Despre ce este vorba și cum pot încălca legea?

SHARE

Amenzi de până la 4.000 lei pentru românii care fac acest lucru. Dacă recidivează, suma se dublează. Despre ce este vorba și cum pot încălca legea?

Amenzi de până la 4.000 lei pentru românii care fac acest lucru 

112 reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică ori privată sau mediul, au reamintit polițiștii.

Citește și: Cât de ”sensibili” sunt locatarii unui bloc. ”Sunetul tusei derajează. Faceți ceva în privința asta”

Zilnic, în toată țara, se primesc mii de apeluri, o parte dintre acestea, însă, venind din partea cetățenilor care nu au, nici pe departe, urgențe reale.

Apelarea abuzivă constă în apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor, explică polițiștii.

Și persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire au la dispoziție un număr special la care pot solicita ajutor în situații de urgență, acest serviciu, care de asemenea este gratuit, fiind SMS 113. Și apelarea abuzivă a acestui număr se sancționează. 

Amenda pentru apelare abuzivă este de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, sau poate fi înlocuită cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității.

Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Citește și: În ce condiții poți pune rufele la uscat în uscătoria de la bloc? Legea delimitează spațiul comun

Alertarea falsă constă în alertarea intenționată a Serviciului de urgență 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat.

Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Săvârșirea, din nou, a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te