Garry Kasparov, la București: Mă simt în siguranță în România, nu și în Ungaria sau Austria

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.07.2024 - 17:53
Garry Kasparov, la București: Mă simt în siguranță în România, nu și în Ungaria sau Austria - Foto: NW
Garry Kasparov, la București: Mă simt în siguranță în România, nu și în Ungaria sau Austria - Foto: NW

Marele şahist rus Garry Kasparov, care a fost pus de Putin pe lista "teroriştilor şi extremiştilor" în martie 2024, se află la București, pentru a 5-a ediție a Grand Chess Tour. El a declarat că se simte în siguranță în România, dar nu și în țări precum Ungaria sau Austria.

SHARE

Legendarul campion mondial la șah Garry Kasparov a revenit anul acesta la București, pentru a participa la etapa din România a ediției 2024 a turneului Grand Chess Tour, pe care l-a fondat alături de miliardarul american Rex Sinquefield, și care dispune de un fond total de premii de 1,5 milioane de dolari, la doar câteva luni după ce Agenţia de monitorizare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring, l-a pus pe lista sa cu "terorişti şi extremişti”. 

Garry Kasparov, la București: Mă simt în siguranță în România, nu și în Ungaria sau Austria

Întrebat într-o conferință de presă dacă se teme pentru viața sa după ce Putin l-a pus pe „lista neagră”, Garry Kasparov a declarat că, „la ora actuală, vizitez doar circa 10% din țările în care mergeam înainte (...) Mă simt în siguranță în țări precum România, dar nu merg în Ungaria sau Austria, de exemplu, state infiltrate adânc de agenții KGB”. 

Citește și: Garry Kasparov, despre atmosfera unui turneu de şah: "Te simţi ca şi cum ai fi într-un templu"

De asemenea, marele șahist devenit un critic proeminent al lui Vladimir Putin și al Kremlinului a vorbit și despre războiul din Ucraina, amenințările nucleare ale Rusiei și situația României.

„România este într-o zonă sigură (...) Putin e bucuros să interfereze oriunde, dar România nu e în pericol. Sigur, pot să mă înșel, însă, Putin e activ în țări puternice, precum Germania sau Franța, ce pot schimba politica Europei vizavi de Ucraina (...) 

Economia Rusiei lui Putin se bazează pe război. Moldova era o țintă, înainte să se înfunde în Ucraina (...)

Războiul nuclear e un bluf al propagandei de la Moscova. Nu cred că amenințările sunt reale și există mai multe explicații. 

Putin nu va acționa nuclear, dar nu din umanitate. China e împotrivă, pentru că ar afecta echilibrul geo-politic. Nu ar vrea să vadă că Japonia sau Coreea de Sud devin puteri nucleare. Cât ar dura dacă s-ar ajunge la o confruntare nucleară, 6-8 luni? (...)

Citește și: Garry Kasparov prevestește invazia Rusiei în Europa: „Putin nu se va opri la Kiev”. România, o țintă

Generalii și alți acoliți ai lui Putin sunt multi-miliardari, îl vor urma doar atât timp cât vor face profit (...)

Situația din Ucraina este blocată pentru că Vest-ul nu a furnizat ajutorul și armamentul pe care le-a promis. De ce? 

Politicienii vestici se tem de ce ar urma dacă Ucraina câștigă și Rusia cade. Nu știu cum ar putea gestiona o astfel de situație.

Un lucru este clar. Războiul din Ucraina nu se va termina cât timp putin e la Kremlin (...) Se poate ajunge la o pace temporată, dar atât”, a declarat Garry Kasparov, într-o conferință susținută la București, cu ocazia Grand Chess Tour 2024. 

Calitatea turneului crește cu fiecare ediție

În ceea ce privește șahul și ediția 2024 a turneului Grand Chess Tour, Garry Kasparov a declarat la București că „uitându-ne la dezvoltarea generală a şahului şi în celelalte oraşe gazdă ale GCT – Varşovia şi Zagreb –, putem spune că Europa de Est şi-a recâştigat locul în lumea şahului, pierdut după prăbuşirea Uniunii Sovietice. La acest moment, este clar cea mai vibrantă parte a lumii şahului din Europa”.

De asemenea, el a spus că GCT a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente nu doar în şah şi sport, ci şi o ocazie socială semnificativă în capitala României, devenind deja un reper al oraşului.

“Talentul există peste tot, este nevoie de oportunitate. Investiţiile în evenimente precum GCT oferă şanse mai bune pentru antrenorii şi cluburile de şah să atragă talente. Vorbim aici despre numere – dacă ai 10.000 de copii, ai şanse mai mari decât cu 1.000, dacă ai 20.000 de copii, şansele sunt şi mai mari. Deci, este vorba despre atragerea generaţiilor tinere spre şah. Statistic, şansele de a găsi un alt jucător sau talent puternic, bărbat sau femeie, cresc exponenţial cu o participare mai mare”, a detaliat marele şahist.

Ceremonia de deschidere a celei de-a doua etape din cele cinci (desfăşurate în Europa şi SUA) ale circuitului internaţional Grand Chess Tour, ediţia 2024 – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a avut loc marţi, 25 iunie, la Grand Bucharest Hotel, în prezenţa a aproximativ 200 de participanţi: iubitori ai şahului, sportivi, oficialităţi şi personalităţi ale vieţii publice din România.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz.

Totodată, ediţia din 2024 beneficiază şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah este co-organizator şi partener al etapei din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te