Pensia pe luna iunie vine cu o întârziere de câteva zile pentru pensionari. Cum se explică?

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.05.2024 - 09:00
Pensia pe luna iunie vine cu o întârziere de câteva zile pentru pensionari. Cum se explică? - Foto: Freepik

Pensia pe luna iunie vine cu întârziere de câteva zile pentru pensionari. Cum se explică? Prin faptul că distribuția pensiilor nu va începe 1 iunie, ci 4 iunie, datorită calendarului. În acest moment, la Casele de pensii se reclaculează 5.000.000 de pensii.

SHARE

În luna mai, 2.500.000 de pensionari au primit pensia pe card cu 2 săptămâni mai devreme. Alte 2.500.000 de pensionari au primit pensia pe luna mai la final de aprilie prin intermediul poștașilor. 

Citește și: Câți ani trebuie să fi muncit pentru o pensie cu 1.450 lei mai mare la recalculare? Cât e impozitul?

Pensia pe luna iunie vine cu o întârziere de câteva zile pentru pensionari. Cum se explică?

Citește și: Pensie cu 2.050 lei mai mică pentru un pensionar la recalculare. Cât a lucrat? Cum se calculează?

Pensiile trebuie livrate de către poștași în perioada 1 și 14 ale fiecărei luni. Doar că ziua de 1 iunie este sâmbătă și 2 iunie este duminică.

Prima zi lucrătoare din iunie este de 3 iunie, când poștașii revin la muncă. Este puțin probabil ca pensia să fie livrată la domiciu chiar de luni 3 iunie.

Astfel, poștașii vor începe să umble cu pensie de marți, 4 iunie, cu o întârziere de câteva zile.

ce se întâmplă dacă poștașul nu vă găsește acasă?

Dacă poștașul nu vă găsește să vă înmâneze pensia, aceasta va fi reținută 2 zile la Oficiul Poștal de unde o puteți ridica. Ulterior, ea este trimisă la Casa de Pensii.

„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată”, potrivit Casei de Pensii.

Când se achită pensiile prin poștă?

În intervalul 1 - 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor.

Astfel, dacă pensionarii au primit pensia pe luna mai cu două săptămâni mai deveme (la final de aprilie), pentru pensia din iunie iunie au de așteptat nu mai puțin de 42 de zile.

Newsweek a scris pe larg despre subiect AICI

Citește și: OFICIAL 2.500.000 de pensionari vor primi pensia pe iunie abia peste 42 de zile. Care e explicația?

În funcţie de opţiunea pensionarului, drepturile de pensie se achită prin mandat poştal, la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie sau al mandatarului, ori în cont curent sau cont de card la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.

Pensiile se plătesc de la data acordării, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale,  care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.

Când se dă pensia reclaculată?

Reamitim că în aceste zile, Casele de pensii reclaculează 5.000.000 de pensii. Newsweek a scris că primii pensionari află ce pensie iau la recalculare încă din luna mai, potrivit calendarului recalculării pensiilor.

Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală. Chiar dacă pe baza recalculării ar trebui să ia o pensie mai mică, legea pensiilor spune că nicio pensie nu va scădea.

Primele înștiințări cu pensiile mărite vor ajunge la pensionari în luna mai, la final. Între iunie și 31 august toți pensionarii vor primi înștiințări cu pensia pe care o vor lua la 1 septembrie.

Citește și: OFICIAL Primii pensionari află ce pensie iau la recalculare încă din luna mai. Cât va fi creșterea?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te