Ce înseamnă codul misterios într-un oval pe ambalajele alimentelor? Oferă informații esențiale

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.07.2024 - 10:08
Ce înseamnă codul misterios într-un oval pe ambalajele alimentelor? Oferă informații esențiale - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Ziarulromanesc.de

Un cod misterios apare pe multe produse alimentare din supermarket. Cifre și litere sunt trecute într-un oval pe ambalaj. Acolo sunt informații importante însă cei mai mulți consumatori nu știu acest lucru

SHARE

Probabil unii cumpărători au observat un cod misterios încadrat într-un oval pe ambalajele unor produse alimentare. Mulți nu i-au dat importanță. 

Acest cod este scris de obicei cu litere negre sau albastre și oferă informații importante pentru consumatori. 

Ce înseamnă codul misterios într-un oval pe ambalajele alimentelor? Oferă informații esențiale

Codul oval de pe produsele alimentare, cunoscut oficial ca „identitäts- und Genusstauglichkeitskennzeichen” (marca de identificare și de conformitate pentru consum), este explicat de Biroul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor (BVL).

Citește și: O nouă înșelătorie. Cum poți rămâne fără bani când mergi la supermarket: ”Nu aveți încredere în ei!”

Acest semn este obligatoriu pentru firmele care lucrează cu produse alimentare de origine animală și care necesită autorizație.

Printre aceste produse se numără carnea și produsele din carne, laptele și produsele lactate, ouăle și produsele din ouă, produsele pescărești, melcii, scoicile, organele, grăsimile animale, gelatina și colagenul, scrie ziarulromanesc.de.

Codul oval este similar unei plăcuțe de înmatriculare auto și permite identificarea locului unde produsul a fost prelucrat sau ambalat ultima dată. Cu toate acestea, nu oferă informații despre originea inițială a produsului. De exemplu, pentru produsele din carne, există o etichetare suplimentară care indică originea acestora.

Foto: Ziarulromanesc.de

Citește și: Magazinele își cheamă casierii înapoi. Comercianții care i-au eliminat au o problemă majoră

Cum se citește codul misterios de pe alimente?

Codul este format din trei linii:

-Două litere: Reprezintă abrevierea țării de producție, de exemplu „DE” pentru Germania.

-Două litere și o serie de cifre: Aceasta este numărul de autorizare al unității, format din abrevierea landului în care se află unitatea și o serie numerică.

-Două litere: Abrevierea pentru Comunitatea Economică Europeană – pentru produsele germane, este „EG”, indicând că marca este unitară și valabilă în întreaga UE. Alte abrevieri sunt „CE” pentru Franța, Portugalia, Spania, Italia și România și „EC” pentru Anglia.

O listă completă a abrevierilor fiecărei țări producătoare și a fiecărui land poate fi găsită pe site-ul BVL. Tot acolo, se poate verifica și o anumită numărul de autorizare.

Această marcă de pe ambalajele alimentare furnizează informații valoroase nu doar pentru consumatori, dar și pentru autoritățile de supraveghere. Prezența acestei mărci indică faptul că unitatea care a prelucrat sau ambalat produsul respectă standardele de igienă impuse la nivelul Uniunii Europene și este supusă controlului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te