Cum a ajuns 1 MWh de energie să coste în România de 108 ori mai mult ca în Spania? Ce ne lipsește?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.07.2024 - 09:56
Cum a ajuns 1 MWh de energie să coste în România de 108 ori mai mult ca în Spania? Ce ne lipsește? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Curentul electric din România este de peste 100 de ori mai scump ca în Spania și de 23 de ori mai scump ca în Polonia. În ultimii ani s-au produs unele schimbări pe piața românească de energie dar lipsește ceva important.

SHARE

 1 MWh de energie a ajuns să coste 16.000 lei în România, de 23 de ori mai mult decât în Polonia şi de 108 ori faţă de Spania pe piaţa de echilibrare.

 Concurenţa foarte mică pe zona de servicii de sistem a dus la o explozie a prețurilor în ultima vreme.

Adică ne lipsește concurența între acei producători care pot interveni rapid pentru a „repara“ dezechilibrele din piaţa energiei, a făcut în ultima vreme ca pe piaţa de echilibrare, acolo unde se reconciliază diferenţele între estimarea de producţie şi cantităţile efectiv livrate.

Cum a ajuns curentul electric să coste în România de 108 ori mai mult ca în Spania?

 Pe 1 iulie, de exemplu, pentru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de penalizare. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echilibrare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină, scrie zf.ro.

Lucrurile nu arată mult diferit faţă de ce era acum 10 ani. Al doilea val de energie verde abia acum se formea­ză. 

România are acum tot 3.000 MW în proiecte de energie eoliană, la fel ca acum 10 ani, şi a ajuns la circa 1.600 MW în proiecte de energie solară, un plus de circa 200 MW faţă de acum un deceniu.

Citește și: STUDIU 8 din 10 români și-ar renova energetic locuințele. Dar, 7 din 10 spun că nu au bani

Dar cu toate acestea, piaţa de echilibrare prezintă preţuri fără precedent. Pe 1 iulie, de exemplu, pen­tru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de pena­lizare. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echili­brare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echi­librarea era de 108 ori mai ieftină. 

Însă în peisajul ener­getic local au apărut prosu­matorii, cu 1.600 MW, o pia­ţă care acum func­ţio­nează în orb, pen­tru că nu sunt date exac­te privind producţia sau con­sumul de energie pentru această cate­gorie, dar a cărei dimensiune este sufi­cient de mare pentru a produce efecte la scară largă.

Strict pentru exemplul de faţă, preţul din piaţa de echilibrare este cu atât mai greu de explicat pentru că la 6:15 dimi­neaţa nu se pune problema de o producţie mare de e­ner­gie solară, astfel că alta a fost sursa deze­chilibrului.

Specialiștii spun că lucrul care s-a schimbat substanţial în sistemul energetic local este apariţia prosumatorilor al căror consum şi producţie nu sunt cunoscute acum cu exactitate.

Citește și: Pană masivă de curent în Europa. Mai multe țări au fost afectate. E haos pe străzi

Un specialist în energie a spus pentru zf.ro că „Este o situaţie absolut nebu­nă şi este absolut necesar ca pro­sumatorii să aibă stoca­re“. „Cei 1.600 MW gene­rea­ză un efect de dez­ordine în piaţă şi de fapt capacitatea ar pu­tea fi şi mai mare faţă de cei 1.600 MW pe care îi ştim.“

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te