Crește salariului minim: ”Pentru fiecare 1 leu în plus se pierd 100 de lei”. Care este motivul?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.06.2024 - 12:54
Crește salariului minim: ”Pentru fiecare 1 leu în plus se perde 100 de lei”. Care este motivul? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Creșterea salariului minim este un motiv de bucurie pentru cei cu venituri mici. Însă specialiștii spun că de fapt situația stă altfel. Fiecare leu în plus se pierde prin impozite.

SHARE

Creșterea salariului minim, de la 1 iulie, este un motiv de bucurie pentru cei cu venituri mici. Însă specialiștii spun că de fapt situația stă altfel. 

A fost majorată la 300 de lei suma neimpozitabilă, însă a rămas aceeași limită la care se aplică, adică 4.000 de lei. Cei care depășesc acest plafon, chiar și cu un leu, pierd mai mult de 100 de lei prin impozite.

Creșterea salariului minim: ”Pentru fiecare 1 leu în plus se perde 100 de lei”. Care este motivul?

În cazul în care salariații lucrează în plus sau primesc bonuri de masă și ajung cu un salariu brut la 4.000 de lei, salariul net va ajunge la suma de 2.497 de lei. În cazul în care salariul brut va depăși suma de 4.000 chiar și cu un leu, salariul net ajunge la 2.402 lei.

”Deci pentru un leu-doi lei în plus la venitul tău brut, rezultat din salariul minim, plus sporuri, tichete de masă, pierzi, iată, 95 de lei, aproape 100 de lei la venitul net”, a spus Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical pentru Digi 24.

Citeşte şi: România adoptă salariul minim european. Cât pot să primească în plus salariaţii

”Ne așteptam să vedem o modificare în așa fel încât să nu se întâmple acest lucru, practic să fie crescută și suma în cadrul căreia să fie permisă deductibilitatea.

Vom ajunge în situația în care veniturile oamenilor vor continua să scadă dacă statul român nu adoptă o formă a legislației care să crească și pragul de deductibilitate odată cu creșterea forțată a acestor salarii minime”, a spus Cristian Năsulea, profesor de economie mondială.

Consiliul Național al întreprinderilor mici și mijlocii din România a reclamat acest lucru guvernului și a cerut majorarea pragului de la 4.000 la 4.400 de lei.

Exemplu de calcul

”De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la

 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, a transmis Cartel ALFA într-un comunicat. 

Newsweek a scris mai mult despre acest subiect aici: Veniturile angajaţilor plătiţi cu salariul minim vor scădea, în loc să crească

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te