Cum va funcţiona aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.03.2024 - 09:52
Apare aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar - Foto: Flickr/UNICEF Ukraine
Apare aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar - Foto: Pixnio/stevepb

Cum va funcţiona aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar. Românii vor avea până la finalul acestui an o aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii.

SHARE

Cum va funcţiona aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar. Românii vor avea până la finalul acestui an o aplicaţie unică pentru a scăpa de ghişee şi hârtii, în relaţia cu statul.

Contractul pentru realizarea aplicaţiei va fi să fie semnat săptămâna viitoare, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.

Apare aplicaţia care va uni permisul, paşaportul, actele de studii şi cardul bancar

Prezent într-o conferinţă de presă la PSD Arad, ministrul Bogdan Ivan a declarat că urmează o perioadă de transformare a administraţiei prin migrarea "spre servicii publice din format exclusiv fizic în format hibrid şi online", el precizând că există 170 de milioane de euro atraşi din fonduri europene pentru aceste servicii digitalizate.

"În momentul de faţă pregătim o schimbare radicală în paradigma administraţiei publice din România, pentru că ne-am săturat cu toţii de acea cerere care trebuie depusă online la ghişeul nr. 3 de la etajul II.

În urma renegocierii cloud-ului guvernamental şi a arhitecturii de cloud, suntem în stadiul în care Comisia Europeană a dat undă verde pentru a avea această arhitectură extrem de importantă şi în luna martie o să scoatem în licitaţie publică cloud-ul guvernamental.

Citeşte şi: Digitalizarea serviciilor publice din UE, cu mult sub obiectivele pentru 2030. Ce spune raportul CE

În acelaşi timp, săptămâna viitoare o să semnăm contractul pentru aplicaţia unică a statului român, adică un singur loc în care să avem documentele de identitate sau să putem să plătim unele taxe. Mai simplu spus, să aducem statul la un click distanţă pentru fiecare român", a declarat Bogdan Ivan.

Ministrul a mai spus că ţara noastră este pe ultimul loc în UE la digitalizare pe anumite segmente ale serviciilor publice.

"Cloud-ul guvernamental, platforma de interoperabilitate a datelor, migrarea serviciilor într-o singură aplicaţie reprezintă partea nevăzută a tot ceea ce înseamnă arhitectura sistemului digital al administraţiei din România.

Citeşte şi: Românii sunt obligați să își digitalizeze toate actele. Ce va conține portofelul electronic?

Sunt lucruri pe care alte state le-au început acum 20 de ani, noi am început acum un an să facem această tranziţie.

Şi eu sunt la fel de frustrat atunci când văd că în relaţie cu foarte multe autorităţi ale statului trebuie să mergi cu dosarul cu şină şi cu formatul de hârtie", a spus ministrul Digitalizării, conform Agerpres.

Foto: Pixnio/stevepb

El consideră că digitalizarea va dura câţiva ani, iar "principala frână e mentalitatea acelor oameni care lucrează cu date, care lucrează cu hârtii în instituţii".

Cine e de neînlocuit

"Unii oameni se întreabă pe bună dreptate dacă job-ul lor va mai exista peste unu, doi sau cinci ani de zile. Ce e foarte important să ştie toţi oamenii din administraţia din România este că acei funcţionari publici care sunt performanţi nu vor putea să fie înlocuiţi niciodată", a subliniat ministrul Bogdan Ivan.

De asemenea, oficialul guvernamental a mai menţionat că până la finalul anului, "dacă toate se vor derula conform calendarului, vom avea acea aplicaţie unică în care fiecare român să aibă în format digital şi permisul şi paşaportul şi actele de studii, să fie asociată şi cu cardul bancar al fiecărui om".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te