Noi reguli pentru impozitarea locuințelor. Ce schimbări vor fi și de când intră în vigoare?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.07.2024 - 11:31
Noi reguli pentru impozitarea locuințelor. Ce schimbări vor fi și de când intră în vigoare? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Românii care au case sau apartamente sunt vizați de noi măsuri guvernamentale. Impozitele se vor stabili în baza unui sistem nou. iar în cazul în care proprietarii vor să le vândă trebuie să țină cont de prețul pieței.

SHARE

Se anunță schimbări pe piața imobiliarelor. Guvernul a pregătit o serie de măsuri care urmează să fie implementate.

De la 1 ianuarie 2026 va intra în vigoare Ro e-Proprietatea. Aceasta va consta într-o bază de date care se formează la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

Noi reguli pentru impozitarea locuințelor. Ce schimbări vor fi și de când intră în vigoare?

„Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime petnru impozitarea proprietăților”, a precizat Marcel Boloș.

Citește și: Noi reguli pentru taxarea clădirilor nerezidențiale. Cum se calculează, de când intră în vigoare?

Concret, impozitele pe locuințe se vor stabili în funcție de valorile de piață stabilite de acest sistem nou. Practic nimeni nu va putea vinde un apartament sau o casă la un nivel inferior celui care va fi calculat de autorități.

Ce se întâmplă cu cei care stau în chirie

Unii proprietari nu plătesc impozit pentru închirierea locuințelor, așa că proprietarii de locuințe vor fi luați în vizor de ANAF.

Toate contractele de închiriere trebuie declarate, fie că este vorba de o casă sau un apartament. Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei.

Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%, fără să fie nevoie de documente de justificare. Practic, la o chirie de 2.000 de lei brut, 400 de lei este o sumă neimpozabilă, iar procentul de 10% se va aplica pentru suma de 1.600 de lei. Adică proprietarul trebuie să plătească în jur de 160 de lei.

Cei care realizează venituri mai mari de șase salarii minime brute, plătesc și contribuția la sănătate de 10%.

Amendă 500 de lei plus taxele

Sunt mulți și cei care după ce au încheiat un contract cu chiriașul prin agenția imobiliară nu îl mai înregistrează și la ANAF.

Citește și: Ce taxe şi impozite vor plăti românii în 2024 şi cât vor fi ele? Anunţ de la Guvern

ANAF poate verifica dacă proprietarii au declarat că au locuințele închiriate prin asociațiile de proprietari sau pot urmări sursele veniturilor care le ajung în conturi. Cei care nu respectă legea riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.

Deținătorii de locuințe sunt obligați să raporteze numărul de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar, scrie bzi.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te