ACUZAȚII Cine sunt pensionarii cărora le-a fost tăiată pensia. „Sunt 15.000.000 de decizii”

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.07.2024 - 08:49
ACUZAȚII Cine sunt pensionarii cărora le-a fost tăiată pensia. „Sunt 15.000.000 de decizii” - Foto: Freepik

ACUZAȚII lansate, din nou, de un expert în pensiei. Cine sunt pensionarii cărora le-a fost tăiată pensia? răspunde un specialist care vorbește de „15.000.000 de decizii”. Ministerul muncii spune că e vorba de câteva sute de cazuri de pensionari.

SHARE

Continuă acuzațiile la adresa Ministerului Muncii și la adresa Casei de Pensii potrivit cărora unii pensionari au primit decizii de scădere a pensiilor. 

Citește și: Casa de Pensii amână cu o lună trimiterea adeverințelor cu pensiile recalculate. Care e noua dată?

Casa de Pensii spune că sunt doar cazuri izolate.

ACUZAȚII Cine sunt pensionarii cărora le-a fost tăiată pensia. „Sunt 15.000.000 de decizii”

Cea care a făcut aceste acuzații la Antena 3 este Dorina Barcari:

„Sunt o care au primit decizii de micșorare a pensiilor și de recuperare a unor debite create în sarcina lor din erorile funcționarilor de la casele de pensii”, spune Barcari.

Aceasta explică faptul că erorile de la Casele de Pensii sunt puse să fie plătite de pensionari:

„Prin legea 125 / 2014 se cere ca erorile funcționarilor de stat în sarcina pensionarilor să nu fie recuperate de la pensionari, ci să fie acoperite de stat.

În schimb, noi am adăugat ceva în legea aceasta, și am pus acolo, la sfârșit, cu litere mici, să nu se vadă bine, ”prin contestare”. Oamenii nu cunosc legea, de multe ori nici avocații nu știu, probă este faptul că și cei din Guvern o ignoră, atâta timp cat ieri s-a dat chiar o ordonanță în sensul acesta. Nu văd de ce era nevoie să se mai dea această ordonanță.”

Barcari și-a continuat acuzațiile la adresa Ministrului Muncii lăsânnd să se înțeleagă că numărul pensiilor tăiate este uriaș.

„Acum vreo 10 zile, doamna ministru, într-o emisiune, eu atunci am crezut că este o bâlbă, a spus clar că s-au emis 15 milioane de decizii. Ori nu avea logică să emiți 15 milioane de decizii. Ei bine, acum am înțeles de ce au fost emise 15 milioane, pentru că o parte din ele sunt, de fapt, de micșorare a pensiilor, după care urmează o actualizare pe Legea 360”, a spus Barcari.

Cum se apără Casa de Pensii

Casa de pensii a emis, aseară un comunicat în care repsinge acuzațiile

„Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „ scăderea pensiilor”

• Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.

• Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare . În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.

• În anul 2023 au fost 870 de astfel de decizii emise după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP dintre care pentru pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 s-a impus recuperarea debitelor. De altfel, de la un an la altul, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant”, a anunțat Casa de Pensii.

Reamintim dcizia de ultimă oră luatăd e Casele de Pensii care au anunțat, aseară, că adevrințele cu noile pensii se trimite pensionarilor între 15 august și 31 august.

Citește și: SURSE Unii pensionari vor primi adeverințele cu noile pensii după 1 septembrie sau deloc. De ce?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te