Tusea convulsivă a ajuns și în România. Cât de gravă este boala? ”Vom pierde tot ce s-a câștigat”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.05.2024 - 13:23
Tusea convulsivă a ajuns și în România. Cât de gravă este boala Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: freepik.com
Mihai Craiu - Foto: facebook

Epidemia de tuse convulsivă a ajuns și în România. Tot mai mulți copii ajung la spital, unii dintre ei având nevoie de terapie intensivă. Medicii spun că este nevoie de vaccinare, altfel, vom pierde tot ce s-a câștigat în lupta cu bolile mortale.

SHARE
Epidemia de tuse convulsivă se extinde în Europa și a ajuns și în România. Mai mulți copii sunt internați în spitale din cauza acestei boli. Unii au nevoie de terapie intensivă. 
 
Medicii spun că boala este foarte periculoasă mai ales la copii și vârstnici. Iar totul începe ca o simplă răceală. 

Tusea convulsivă a ajuns și în România. Cât de gravă este boala? ”Vom pierde tot ce s-a câștigat”

În România, în primele 4 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere de 7 ori față de cele 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv cu 19 cazuri față de media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari:
- 1 la vârsta de 4 luni, din mun.București, vaccinat corespunzător vârstei, cu 2 doze de vaccin, dar încă prea mic pentru a dezvolta o imunitate solidă;
- 1 la vârsta de 24 de zile, din jud.Iași, nevaccinat (neeligibil). 
 

Cazurile au fost înregistrate în 22 județe ale țării (52%).
 
37 cazuri (33%) au fost înregistrate cu vârsta sub 1 an, dintre care 33 (89%) erau eligibile pentru doza 1 de vaccin. Cu toate acestea, doar 4 sugari fuseseră vaccinați, dintre care 3 (9%) corespunzător vârstei.
 

Conform datelor de la INSP, cele mai multe cazuri de tuse convulsivă s-au înregistrat în acest an în Timiș 28 de cazuri, urmat de Cluj- 17 cazuri, Suceava- 12 cazuri, București- 10 cazuri și Hunedoara- 9 cazuri

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate între 0 și 4 ani (72 de cazuri). Au mai fost înregistrate 18 cazuri la copiii de 2-9 ani și 13 cazuri la copiii de 10-14 ani. 

În 2023, incidența a fost de 5 ori mai mare față de anul 2022. Cel mai mare număr de cazuri din ultimii 24 de ani s-a înregistrat în 2008, conform datelor de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică. 
 
Foto: freepik.com 

Dr. Mihai Craiu: Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut

Însă, anul acesta, mai mulți copii au ajuns la spital cu tuse convulsivă. Unii dintre ei au avut nevoie de terapoie intensivă. Simptomele bolii încep ca cele ale unei răceli banale însă după câteva zile se instalează tusea agresivă. 

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat că această situație este din cauza vaccinarii slabe din ultimii ani. 
 
”Apar izbucniri epidemice. Pe lângă rujeolă mai a venit (deja!) pe capul nostru, al tuturor europenilor, și tusea convulsivă.
Nu voi pune aici imagini cu pacienții noștri internați ACUM în spital.
 
Nu ar fi etic și nici de folos pentru un părinte care are deja emoții. Dar pot să atașez linkuri în comentarii, să urmăriți câteva din înregistrările disponibile gratuit, on-line.
 
 
Pe marii campioni ai curentului antivaccinist îi pot invita să vadă, cu ochii lor cât de mult se chinuie un copil bolnav de pertussis. Și să iși asume emoțiile unei discuții cu părinții acestor copii.
 
Să le spună acestora ce "boală banală" este tusea convulsivă și să îi liniștească în ce privește evoluția copiilor lor.
 
Să le povestească unor persoane confruntate cu pericolul real despre pericole ipotetice sau imaginare. Au de unde alege... Sunt 7 copii spitalizați numai în INSMC, dintre care 4 în secția de Terapie Intensivă. Iar unul dintre ei este în stare critică, de mai multe zile.
 
Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut. Vom pierde tot ce s-a câștigat în istoria de peste un secol de vaccinare la nivel global dacă vom continua să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, pe principiul "nu este treaba mea".
 
Iar când vom avea bolnavi în familie sau printre prieteni va fi probabil prea târziu. Pentru unii...”, a explicat medicul într-o popstare pe pagina ”Spitalul Virtual pentru Copii”.

Foto: Facebook/ Spitalul Virtual pentru Copii
 
Medicul recomandă recuperarea restanțelor vaccinale, aceasta făcându-se gratuit la medicul de familie. Pentru copiii mici, în foarte multe cazuri, această boală este letală
 
Dacă aveți îndoieli mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră. Verificați calendarul de vaccinare. Recuperați restanțele, dacă există. Pentru copiii din România recuperarea vaccinării se face în mod gratuit, la medicul de familie.

Simptomele tusei de 100 de zile

Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că infecția este inițial dificil de distins pentru că debutează ca o răceală, primele semne fiind de obicei un nas care curge și o durere în gât. 

Citește și: Epidemie de rujeolă în România! Anunțul Ministerului Sănătății: „29 de județe afectate”

Dar aproximativ o săptămână mai târziu, pacienții pot dezvolta crize de tuse care durează minute, se luptă să respire după tuse și scot un sunet ”ca un răget de măgar” - din acest motiv se numește ”tuse măgărească”. 

Alte semne de pertussis, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, includ apariția unui mucus gros care poate provoca vărsături. 

Copiii mici pot deveni albaștri sau gri din cauza dificultăților de respirație, în timp ce adulții pot deveni roșii la față. 

În cazul crizelor de tuse, care au ca rezultat vărsături și respirație asemănătoare măgarului, ar trebui să apară suspiciunea că pacientul suferă de tuse convulsivă, a declarat Tamás Pék, specialist în boli infecțioase la Departamentul de Pediatrie al Universității Semmelweis, pentru Daily Mail.

În Marea Britanie s-au înregistrat deja peste 3.000 de cazuri, în 2024, de trei ori mai multe față de cele înregistrate pe întregul an 2023.  4 copii au murit din cauza tusei de 100 de zile. 

Așadar, în timpul perioadei de incubație de o săptămână după infecție, boala nu este încă simptomatică, urmată de o perioadă de 1-2 săptămâni cu nasul care curge, tuse ușoară, în cea mai mare parte fără febră și apoi de cele mai multe ori apare tusea convulsivă și poate durează până la 6 săptămâni.

Cu toate acestea, acest lucru este deosebit de periculos pentru bebeluși, deoarece crizele de tuse pot provoca apnee, atunci când copiii nu pot respira, deci pot muri chiar ca urmare a sufocării sau stopului cardiac. În același timp, în cazul lor, sunetul tipic al unui măgar nu este aproape niciodată detectat. 

Boala se tratează cu antibiotice, iar în majoritatea cazurilor poate fi necesară și tratarea membrilor apropiati ai familiei pentru a preveni circulația bacteriilor în familie, deoarece boala este contagioasă pentru oricine, indiferent de sex sau vârstă.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri de către ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunţat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

În cadrul epidemiei au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat agenţia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te