Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii?

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.07.2024 - 11:18
Cum afectează crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D? Ce spun dermatologii? - Foto: Freefik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Vitamina D este produsă în organism prin expunerea la soare. Razele ultraviolete, însă, pot fi periculoase, dacă ne expunem la soare fără să ne protejăm. Blochează sau nu crema cu factor de protecție solară producția de vitamina D în organism?

SHARE

În timp ce putem obține multe vitamine și minerale esențiale din surse alimentare, principala modalitate de a beneficia de vitamina D este prin expunerea la soare. Petrecând doar câteva minute la soare, corpul va sintetiza vitamina D. 

Vitamina D este indispensabilă pentru imunitate și chiar pentru sănătatea mintală, dar este, de asemenea, vitală pentru producția de calciu de către organism și pentru menținerea oaselor puternice.

Citește și: Ce parazit periculos poate fi adus din vacanță? Un expert avertizează care este pericolul

Dermatologii recomandă întotdeauna protejarea pielii cu o cremă cu factor de protecție solară atunci când ne expunem la soare, iar specialiștii susțin că aceasta nu blochează producția de vitamina D în organism.

Importanța vitaminei D

Vitamina D este prezentă în mod natural în unele alimente, iar organismul o produce atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete ale soarelui. Vitamina D are două forme diferite: D2, care provine din surse vegetale și alimente îmbogățite, și D3, care se găsește în surse animale și este produsă de organismul dumneavoastră. Ambele forme sunt absorbite în intestin și au același scop, dar cea mai eficientă formă este vitamina D3.

Citește și: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?

Această vitamină este vitală deoarece favorizează absorbția calciului în intestin, un lucru esențial pentru sănătatea oaselor. Deoarece organismul nu poate produce calciu în mod natural, dacă nu obțineți suficient calciu din surse alimentare sau, în cazul vitaminei D, prin expunerea la soare, organismul începe să extragă calciul din oase, slăbindu-le. Așadar, sunt necesare niveluri adecvate de vitamina D pentru a ne menține oasele și dinții puternici, conform unui articol al EatingWell.

Cât timp trebuie să stăm la soare pentru a sintetiza vitamina D?

Pentru ca vitamina D să fie produsă de către organism, un adult are nevoie de 5 până la 30 de minute de expunere neprotejată a pielii pe zi, fără utilizarea cremei de protecție solară, pentru a obține o cantitate suficientă de vitamina D. Cu toate acestea, trebuie luați în considerare mai mulți factori atunci când este timpul să vă bucurați de soare: anotimpul, momentul zilei și vremea, deoarece zilele înnorate ar putea afecta cantitatea de vitamina D pe care o produce organismul.

Experții spun că cel mai bun moment al zilei pentru a vă expune la soare este între orele 10 și 16 zilnic (sau de cel puțin două ori pe săptămână).

Citește și: Din ce alimente putem lua nutrienții de care avem nevoie pentru a lupta cu osteoporoza?

Cremele cu factor de protecție solară blochează producția de vitamina D?

Deși obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este importantă, prea multe radiații UV ar putea crește riscul de apariție a cancerelor de piele. Expunerea la razele UV este asociată cu 80% până la 90% din cancerele de piele, iar cercetările arată în mod constant că utilizarea regulată a protecției solare este esențială pentru reducerea riscului de apariție a acestui tip de cancer. 

Citește și: Ce exerciții fizice să faci seara pentru a dormi mai mult? Cum afectează viața sedentară somnul

În timp ce crema cu protecție solară poate bloca razele UV, în multe cazuri, oamenii nu reușesc să își acopere toată pielea atunci când se dau cu cremă sau uită să o reaplice la fiecare două ore, așa cum recomandă dermatologii. 

În aceste situații, corpul poate sintetiza vitamina D, fie de pe o porțiune de piele neprotejată, fie pentru că nu au reaplicat crema.

„Protecția solară reduce cantitatea de vitamina D pe care o obțineți în general, dar nu până la punctul în care deficiența devine o problemă. Majoritatea aplicărilor de protecție solară nu sunt perfecte, permițând ca unele raze UV să fie absorbite de piele”, susține Alain Michon, medic dermatolog în Ottawa. 

Citește și: Este sau nu benefic să consumi ulei de măsline pe stomacul gol dimineața? Sfaturi de la nutriționist

„Protecția solară este deosebit de importantă în zilele însorite în care vă mișcați, transpirați sau înotați, deoarece acest lucru poate reduce eficiența și necesită o aplicare mai frecventă”, recomandă Michon. 

Pe lângă lumina naturală a soarelui, este important să obțineți vitamina D și din alimente precum peștele gras (somon, halibut, macrou), gălbenușurile de ou, ciupercile și alimentele îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi laptele, cerealele și fulgii de ovăz. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te